Ελλάδα

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ζωάκια από τις πυρόπληκτες περιοχές

Έκκληση από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στους πολίτες να μην αφήσουν αβοήθητα τα ζώα
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και το Ντράφι, με τη φωτιά να επεκτείνεται γρήγορα και σε άλλες περιοχές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με τις πύρινες φλόγες, ενώ οι οικισμοί που πλήττονται από τη φωτιά έχουν εκκενωθεί.

Την ίδια στιγμή τα ζώα, αδέσποτα και μη, βρίσκονται σε κίνδυνο και γι’ αυτό τον λόγο η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα, στη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice, σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας), τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία και συμπληρώνει:

«Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Dogs’ Voice, η φωτιά τους ανάγκασε να φύγουν από το κτηνιατρείο στην Παλλήνη και πλέον ο νέος σταθμός πυρόπληκτων ζώων λειτουργεί στο Λατό στο Γαλάτσι, ενώ μεγάλη είναι η ανάγκη για εθελοντές με laptop, σκίαστρα, λουριά και περιλαιμια, αντισηπτικά και οι ανάγκες μας θα ενημερώνονται συνεχώς.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ζωάκια από τις πυρόπληκτες περιοχές

Πέρυσι η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είχε δώσει χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορούμε να φροντίσουμε ένα ζώο που βρίσκεται σε ανάγκη.

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.

4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.

Όλη η επικαιρότητα