Πώς να επιλέξετε σωστά πλακάκια για το μπάνιο σας

Share

Η επιλογή πλακιδίων μπάνιου μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαίτερα στρεσογόνα διαδικασία, καθώς πρόκειται για μία μόνιμη επιλογή που επηρεάζει την αισθητική, αλλά και τη λειτουργικότητα του προσωπικού μας χώρου.

Δεν χρειάζεται όμως πανικός, καθώς υπάρχουν ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι για να περιορίσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε τα κατάλληλα πλακάκια για το μπάνιο σας… χωρίς άγχος και αμφιβολίες. Πάμε να τους δούμε!

Επιλέξτε το αγαπημένο σας πλακάκι πρώτα.

Συνήθως, όταν ξεκινάμε την ανακαίνιση ενός μπάνιου ή φτιάχνουμε τον χώρο από το μηδέν, υπάρχει ήδη στο μυαλό μας ένα πλακάκι το οποίο ονειρευόμαστε να ενσωματώσουμε στο σχέδιο του χώρου μας.

Είτε πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πλακάκι με έντονα χρώματα, ζωηρά σχέδια, ασυνήθιστο σχήμα ή υλικό, είτε πρόκειται για ένα πιο “ήσυχο” και κλασικό πλακάκι, η συγκεκριμένη θα θα είναι η επιλογή που θα δώσει τον τόνο στο μπάνιο σας.

Με άλλα λόγια, θα “χτίσετε” το πλάνο σας πάνω στο πλακάκι των ονείρων σας!

Χρησιμοποιήστε το must-have πλακάκι σας ως οδηγό.

Αφού, λοιπόν, καταλήξετε στο πρώτο πλακάκι, θα μπορέσετε να επιλέξετε τα υπόλοιπα, έχοντας ως οδηγό αυτό.

Αν, δηλαδή, το must-have σας είναι ιδιαίτερο και πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο του χώρου σας, επιλέξτε πιο ήπιους τόνους για τα υπόλοιπα πλακάκια. Αν, όμως, η πρώτη σας επιλογή είναι ουδέτερη, δώστε μια πιο ενδιαφέρουσα νότα στο χώρο σας επιλέγοντας κάποιο πολύχρωμο ή πιο ξεχωριστό πλακάκι για να συμπληρώσει το πρώτο.

Φυσικά, αν το budget σας είναι περιορισμένο και δεν σάς επιτρέπει πολλές ριζικές αλλαγές, μπορείτε να επενδύσετε με καινούργια πλακάκια ένα σημείο του μπάνιου και να ανανεώσετε οικονομικά τα πλακάκια που θα παραμείνουν.

Αν ακόμη ο χώρος σας είναι πιο παλιός, υπάρχουν επίσης και πολλοί έξυπνοι τρόποι για να διακοσμήσετε το παλιό σας μπάνιο χωρίς πολλά έξοδα!

Κρατήστε ένα εντυπωσιακό στοιχείο.

Υπάρχουν πολλά όμορφα πλακάκια μπάνιου που θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε την προσωπικότητά σας και να ρισκάρετε με εντυπωσιακά στοιχεία που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.

Βέβαια, αν θέλετε να έχετε στο μπάνιο σας ένα πλακάκι που θα εντυπωσιάζει, φροντίστε ώστε τα υπόλοιπα να είναι πιο ουδέτερα, καθώς πολλά έντονα στοιχεία μαζί θα “ανταγωνίζονται” για την προσοχή και θα προκαλούν βαβούρα.

Επίσης, η τακτική αυτή συμφέρει περισσότερο οικονομικά, καθώς τα πλακάκια που ξεφεύγουν από το κλασικό μπορεί να είναι αρκετά ακριβά.

Σκεφτείτε τη συντήρηση πριν επιλέξετε.

Επεδή οι ανάγκες συντήρησης των πλακιδίων εξαρτώνται από το είδος και το υλικό κατασκευής τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε τα τελευταία υπόψη, πριν κάνετε την τελική επιλογή σας.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να επιλέξετε πλακάκι για το εσωτερικό της μπανιέρας που βρέχεται συχνά, η ιδανικότερη επιλογή θα ήταν ένα πορσελάνινο ή κεραμικό πλακάκι, τα οποία ουσιαστικά δεν χρειάζονται συντήρηση.

Πλακάκια όπως αυτά από φυσική πέτρα απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συντήρησή τους, καθώς είναι περισσότερο πορώδη και συγκρατούν πιο πολλή βρωμιά. Αν επιθυμείτε, λοιπόν, να προσθέσετε υφή με πέτρα, θα ήταν μια καλή ιδέα να τη χρησιμοποιήσετε στο πάτωμα ή σε κάποιο άλλο σημείο που δεν βρέχεται συχνά.

Επιλέξτε την κατάλληλη κλίμακα.

Τα πλακάκια μεγάλων διαστάσεων στο πάτωμα του μπάνιου αποτελούν αναμφισβήτητα μια τάση τα τελευταία χρόνια. Αν επιλέξετε να κατευθυνθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο πλακάκι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια για κάποια άλλη περιοχή του μπάνιου σας.

Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε ένα μεγάλο πλακάκι για το πάτωμα του μπάνιου σας και θέλετε να έχετε μια χρωματική συνέχεια στο δάπεδο, μπορείτε να βάλετε το ίδιο πλακάκι και στο δάπεδο της ντουζιέρας σας, αλλά κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Αυτό θα μειώσει την ολισθηρότητα του δαπέδου, προσφέροντάς σας την οπτική συνέχεια που επιθυμείτε.

Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτά τα πέντε βήματα και κάντε την πιο κατάλληλη επιλογή για τα πλακάκια του μπάνιου σας. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς άγχος!