Life

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα με τη μέθοδο «No Spend Days»

Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς, όσα χρήματα και εάν έχουμε, κάποιες φορές παρασυρόμαστε σε περιττά έξοδα και καταλήγουμε να νιώθουμε ενοχές για τη σπατάλη μας. Κάποιες φορές μάλιστα μοιάζει σχεδόν αδύνατο να συγκρατηθούμε και να κάνουμε την απαραίτητη οικονομία. Μην ανησυχείτε, όμως, με τη σωστή οργάνωση όλα μπορούν να συμβούν. Εφαρμόζοντας μία αποτελεσματική μέθοδο εξοικονόμησης μπορείτε να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και ταυτόχρονα να υποκύπτετε σε μικρούς πειρασμούς.

Αρχικά, πρέπει να καθίσετε και να καταγράψετε αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα σας. Ξεκινήστε από τα γενικά και συγκεκριμένα πόσα, όπως ο μισθός σας, το ενοίκιο και οι λογαριασμοί. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε ότι ξοδεύετε παραπάνω από όσο πρέπει. Είναι τα ψώνια, το φαγητό έξω, τα ποτά; Καταγράψτε, λοιπόν, και όλα όσα θεωρείτε ότι σας τρώνε περισσότερα χρήματα από το λογικό.

Υπολογίστε στη συνέχεια πόσα χρήματα χρειάζεστε για μία απλή βδομάδα, χωρίς κάποιο ξεχωριστό γεγονός, όπως ένα ταξίδι ή μία μεγάλη έξοδος. Δείτε το ποσό που προκύπτει και βάλτε στόχο την βδομάδα που ακολουθεί να καταναλώσετε ένα μικρότερο ποσό. Ξεκινήστε σιγά, σιγά και κάθε βδομάδα μπορείτε να βάζετε έναν πιο δύσκολο στόχο μέχρι να βρείτε μια ισορροπία και να έχει γίνει πια η ρουτίνα σας.

Πως όμως θα πετύχετε τη μείωση αυτή; Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε έξυπνους τρόπους να αποφεύγετε μικρά, καθημερινά έξοδα. Μπορεί ένας καφές  take-away να κοστίζει ελάχιστα, αλλά εάν το πολλαπλασιάσετε επί 30 ημέρες, θα δείτε ότι το μηνιαίο σας budget μπορεί να αυξηθεί ευχάριστα εάν αποφύγετε το έξοδο αυτό. Ακόμα, με μία καλή επίσκεψη στην αρχή της βδομάδας στο μανάβικο και το super market μπορείτε να ψωνίσετε τα απαραίτητα, ώστε να τρώτε περισσότερες φορές στο σπίτι και να αποφύγετε τις μικρές καθημερινές εξορμήσεις στο φούρνο και την πιτσαρία, που στην τελική κάνουν κακό και στην υγεία και την σιλουέτα σας.

Έτσι, εφόσον έχετε απαραίτητα υλικά για να μαγειρεύετε στο σπίτι μπορείτε να περάσετε στο επόμενο βήμα, στις λεγόμενες No Spend Days. Πιο συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε κάποιες μέρες της βδομάδας να μην ξοδεύετε ούτε ένα ευρώ. Αυτό αρχικά θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σας και τα έξτρα λεφτά που θα μείνουν στο πορτοφόλι σας θα είναι αρκετά για να μπορέσετε την επόμενη μέρα να επιτρέψετε στον εαυτό σας μία ατασθαλία, χωρίς τύψεις, αφού την προηγούμενη μέρα τα έξοδα σας ήταν μηδέν.

Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε, ούτε να πανικοβληθείτε. Η οικονομία και η καλή διαχείριση ξεκινούν με απλά βήματα και μικρές μεταβολές στην καθημερινότητα σας. Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, ούτε μεγάλες στερήσεις, μόνο πρόγραμμα και μέτρο!

via 

Όλη η επικαιρότητα