Παιδί

Πώς να κάνετε μπάνιο το μωρό σας

Ακούστε το άρθρο

Όπως το μπάνιο αναζωογονεί τον κάθε ένα από εμάς, το ίδιο συμβαίνει και για το μικρό σας μωρό. Βέβαια υπάρχουν και μωρά, που στην αρχή δεν τους αρέσει το μπάνιο, γι αυτό αν το δικό σας μωρό διαμαρτύρεται κάθε φορά που το κάνετε μπάνιο μην ανησυχείτε. Κάντε λοιπόν καθημερινά μπάνιο στο μωρό και ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες για να έχει το μωρό σας ένα ασφαλές και απολαυστικό μπάνιο.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του μπάνιου σιγουρευτείτε ότι έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα για το μπάνιο του μωρού, που είναι τα ακόλουθα.

  1. Σφουγγάρι
    2. Ειδικό υγρό παιδικό σαπούνι (baby bath).
    3. Ειδικό γαλάκτωμα για μωρά.
    4. Πετσέτα.
    5. Τα ρούχα που θα ντύσετε το μωρό.
  • Ξεντύστε το μωρό και βάλτε το πάνω σε μια μαλακή πετσέτα. Κρατώντας το κεφάλι του πλύνετε τα πρόσωπο με χλιαρό νερό. Τα μάτια σκουπίζονται πάντοτε από την εσωτερική πλευρά προς τα έξω. Μετά σκουπίστε ολόκληρο το πρόσωπο ξεκινώντας από τη μέση προς τα έξω.
  • Βάλτε το μωρό στην μπανιέρα κρατώντας το με το ένα χέρι, έχοντας το κεφάλι του πάνω στο μπράτσο σας. Με το άλλο χέρι βρέξτε τα μαλλιά του και στην συνέχεια βάλτε μικρή ποσότητα παιδικού σαπουνιού. Τρίψτε απαλά ολόκληρο το κεφάλι αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και στις πτυχές του λαιμού. Με την παλάμη του ελεύθερου χεριού ή με ένα σφουγγάρι πλύνετε όλο το σώμα ξεκινώντας από το λαιμό προς τα κάτω. Αφήστε την περιοχή τηςπάνας τελευταία. Είναι σημαντικό το υγρό σαπούνι (Babybath) που θα χρησιμοποιήσετε να μην ερεθίζει ή να ξηραίνει το δέρμα του μωρού. Μετά το ξέβγαλμα με νερό βγάλτε το μωρό έξω και τυλίξτε το γρήγορα σε μια πετσέτα.
  • Πριν ντύσετε το μωρό απλώστε στο δέρμα του λίγη παιδικο γαλακτωμα για ενυδάτωση με απαλές κινήσεις μασάζ στον κορμό και τα άκρα. Το μασάζ αρέσει πολύ στα μωρά γιατί τα χαλαρώνει και επίσης ενισχύει το συναισθηματικό του δέσιμο με τους γονείς.

Ποια ώρα της ημέρας να κάνω μπάνιο το μωρό μου;

Οποιαδήποτε ώρα είναι βολική για σας. Να θυμάστε όμως ότι τα παιδιά ηρεμούν και κοιμούνται συνήθως μετά από το μπάνιο. Γι αυτό αν το παιδί σας έχει κολικούς, τότε είναι καλύτερα να το κάνετε μπάνιο το βράδυ έτσι ώστε να κοιμάται αυτό καλά και να δίνετε και  σε εσάς η ευκαιρία να ξεκουραστείτε.

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό;

Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να έχετε θερμόμετρο που να μετρά τη θερμοκρασία του νερού. Εκείνο λοιπόν που έχει σημασία είναι βάζοντας το χέρι σας μέσα στο νερό να το αισθάνεστε χλιαρό και όχι ζεστό. Η Θερμοκρασία για το μπάνιο πρέπει να είναι 32 εώς 37 βαθμούς κελσίου.

Ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία δωματίου;

H ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι 20-22 βαθμούς κελσίου.

Να έχετε πάντα στο μυαλό τα ακόλουθα όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας.

-Μην αφήνετε ΠΟΤΕ μόνο το μωρό στο μπάνιο.
-Μην αφήνετε ΠΟΤΕ μόνο το μωρό πάνω στο τραπέζι ή το κρεβάτι που το ντύνετε.

Όλη η επικαιρότητα