Υγεία

Πώς να προστατέψετε την εγκυμοσύνη σας από τον ιό HPV

Ακούστε το άρθρο

Την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδήλωσης λοιμώξεων, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και γίνεται ευάλωτο στους ιούς.

Σε περίπτωση μόλυνσης την περίοδο εκείνη από τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), είναι πιθανό ο ιός να εκμεταλλευθεί τις πεσμένες άμυνες του οργανισμού σας και να εκδηλώσετε κονδυλώματα. Δεν θα πρέπει όμως να πανικοβληθείτε για την υγεία τη δική σας ή του μωρού σας, αλλά αντιθέτως να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία, εξηγεί ο Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Σε περίπτωση ιστορικού κονδυλωμάτων

Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος και έχετε ιστορικό κονδυλωμάτων, τότε συστήνεται να προηγηθεί λεπτομερής εξέταση με ειδικά δερματολογικά όργανα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εναπομείνασες ή νέες βλάβες. Η δερματολογική εξέταση θα πρέπει να συνοδεύεται από κολποσκόπηση και HPVΤest, αφού το Τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί για να εντοπίσει εγκαίρως τη μόλυνση από τον ιό HPV. Αν διαπιστωθούν βλάβες, τότε συστήνεται θεραπεία με LASER που επιτρέπει την εξάλειψη ακόμα και των υποκλινικών βλαβών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται  με γυμνό μάτι. Απαραίτητη είναι και η εξέταση-θεραπεία του συντρόφου, καθώς και στενή ιατρική παρακολούθηση για διάστημα 8 μηνών ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων.

Kονδυλώματα και εγκυμοσύνη

Αν εμφανίσετε κονδυλώματα την περίοδο της εγκυμοσύνης, τότε αυτά είναι πιθανό να εξαπλωθούν γρήγορα ή και να αιμορραγήσουν. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές ανακατατάξεις και την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος την περίοδο των εννέα μηνών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός HPV δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, ούτε έχει συνδεθεί με αποβολή, πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Επίσης, η μετάδοση του ιού HPVαπό τη μητέρα στο βρέφος δεν είναι συνήθης. Υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα να μεταδοθούν τα κονδυλώματα από τη μητέρα στο μωρό κατά τον τοκετό καιτο βρέφος να αναπτύξει λαρυγγική θηλωμάτωση, μία σοβαρή κατάσταση πουεπηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία. Επομένως,κρίνεται απαραίτητη η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων στις εγκύους.

Θεραπεία κονδυλωμάτων μόνο με LASER

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικές κρέμες για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στην εγκυμοσύνη, όπως αυτές με βάση την ποδοφυλλοτοξίνη. Είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό, οίδημα, πόνο, κνησμό και απολέπιση του δέρματος, ενώ έχουν συνδεθεί και με κίνδυνο τερατογένεσης.

Η πλέον σύγχρονη, ασφαλής και ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας των κονδυλωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης είναι το LASER. Η θεραπεία εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς πόνο κι επιτρέπει την εξάλειψη όλων των βλαβών χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια. Η εξάλειψη των εξωτερικών κονδυλωμάτων εκμηδενίζει τον κίνδυνο για την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτόν δεν καθίσταται υποχρεωτικός ο τοκετός με καισαρική τομή, που λανθασμένα παρουσιάζεται ως λύση-μονόδρομος σε πολλές γυναίκες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα