Γυναίκα

Πώς να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας

Δεν είναι ακατόρθωτο αλλά χρειάζεται χρόνο και υπομονή.
Ακούστε το άρθρο

Η κακή συνήθεια της ονυχοφαγίας ξεκινά συνήθως από μικρή ηλικία και υιοθετείται από πολλούς και στην ενήλικη ζωή. Οι λόγοι που κάποιος τρώει τα νύχια του ποικίλλουν.

Μπορεί να το κάνει από βαρεμάρα, μπορεί έτσι να χαλαρώνει, μπορεί να το έχει αντιγράψει από κάποιον φίλο του ή να είναι η αντίδρασή του σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι αντιαισθητικό και κακό για την υγεία των άκρων, αφού οι πληγές που αφήνουν τα δόντια μπορούν να γίνουν εστίες μικροβιακών μολύνσεων.

Αν και εσείς είστε από αυτούς που τρώνε τα νύχια τους δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε.

Φροντίδα και βάψιμο

Η επιμελής φροντίδα τους είναι το πρώτο βήμα. Τα νύχια που δεν είναι φροντισμένα, είναι σαν προσκλητήριο για τα δόντια.

Βάλτε λοιπόν, στο πρόγραμμά σας  το μανικιούρ και δεν θα το μετανιώσετε. Το επαγγελματικό αποτέλεσμα θα σας κάνει υποσυνείδητα να λυπάστε να το χαλάσετε και στην τελική αν είναι όπως πρέπει να νύχια σας, γιατί να τα χαλάσετε;

Επίσης, μαζί με το κόψιμο και το λιμάρισμα μπορείτε και να τα βάψετε. Αν δεν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα, προτιμήστε ουδέτερα ή ακόμα και το διάφανο, που θα κάνει τα νύχια σας όχι και τόσο ευχάριστα στο δάγκωμα, αλλά και ακόμα πιο φροντισμένα.

Τέλος, υπάρχει και το πικρό μανό, που μπορείτε να βρείτε σε φαρμακεία. Είναι σαν διάφανο βερνίκι και απευθύνεται και στους πιο σκληροπυρηνικούς που βρίσκουν νόστιμα ακόμα και τα κλασικά βερνίκια νυχιών.

Τα περισσότερα από αυτά είναι άοσμα αλλά έχουν εξαιρετικά δυσάρεστη γεύση, από πικρά έως να προκαλούν εμετό. Κάπως έτσι να νύχια σας θα μείνουν στη θέση τους και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανανεώνετε ανά μερικές μέρες αυτό το βερνίκι.

Δώσε χρόνο

Δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από τη συνήθεια της ονυχοφαγίας από την μια μέρα στην άλλη. Βάλτε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα μπορέσετε να πείτε «τέλος», ώστε να μην το αθετήσειτε. Μπορεί να τα καταφέρετε σε μια εβδομάδα, αλλά μπορεί να σας πάρει και μερικούς μήνες.

Πηγαίνετε στην ουσία του προβλήματος

Οι έρευνες δείχνουν ότι η συνήθεια του να τρώει κανείς τα νύχια του σχετίζεται με το άγχος ή το στρες. Μπορεί να οφείλεται επίσης στην πλήξη και τη βαρεμάρα. Αν καταλάβετε γιατί το κάνετε, τότε θα είναι ευκολότερο να βρείτε τρόπους να το σταματήσετε.

Παρατηρήστε ποιες ώρες το κάνετε συνήθως και γράψτε μια λίστα με όσα σας ζορίζουν και σας οδηγούν ασυναίσθητα σ’ αυτήν την αυτοματοποιημένη κίνηση. Στη συνέχεια, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να τα αντιμετωπίσετε, να τα διαχειριστείτε ή να τα αποφύγετε. Για να ελαττώσετε το άγχος και να ενισχύσετε την εσωτερική σας ευημερία εξετάστε την πιθανότητα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ή να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, τη γιόγκα και ασκήσεις για σωστή και βαθιά αναπνοή.

ΠΗΓΗ: in.gr

Όλη η επικαιρότητα