Αποδράσεις Κόσμος

Πώς ο COVID-19 θα επηρεάσει τα μελλοντικά μας ταξίδια;

Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πανδημία του Covid-19 άλλαξε τις ζωές μας από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ όπως προβλέπεται, θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιστρέψουν όλα στην κανονική τους ροή.

Πέρα από τον ιατρικό κλάδο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη «γραμμή» της μάχης ενάντια στον ιό και είναι αυτός που παρουσιάζει την πιο επιτακτική ανάγκη, ο κλάδος του τουρισμού είναι εκείνος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πλήγμα, τόσο στη δική μας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες. Με τα ξενοδοχεία, τα μικρότερα καταλύματα και τα αεροδρόμια να έχουν κλείσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του lockdown, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, θα προχωρούσαν άμεσα σε ανακατατάξεις, περικοπές μισθών και απολύσεις εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και την κρισιμότητα μίας τόσο μεγάλης πανδημίας, επόμενο είναι πως ακόμη και όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο τρόπος που ταξιδεύουμε δεν θα είναι ο ίδιος, όπως πριν την εμφάνιση του Covid-19.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο πιθανά σενάρια, για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν τα μελλοντικά μας ταξίδια.

Ένα διαβατήριο δεν θα είναι αρκετό

Μπορεί μέχρι σήμερα να αρκούσε η ταυτότητα ή το διαβατήριο για να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων, όμως τα μέτρα που προορίζονται να ληφθούν για τις διεθνείς μετακινήσεις, θα είναι γίνουν πολύ πιο αυστηρά το επόμενο διάστημα. Η είσοδός μας σε μία ξένη χώρα δεν θα είναι το ίδιο άνετη και εύκολη, αφού θα πρέπει να διαθέτουμε όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά που θα επιβεβαιώνουν πως έχουμε ανακάμψει από την οποιαδήποτε λοίμωξη και έχουμε πραγματοποιήσει το εμβόλιο (εφόσον αυτό υπάρχει και είναι διαθέσιμο). Όλη αυτή η γραφειοκρατία, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια αναψυχής, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των επαγγελματικών ταξιδιών, αφού οι επιχειρήσεις θα μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των υπαλλήλων που ταξιδεύουν προς όφελός τους.

travel2

Θα υπάρξουν χρονικοί περιορισμοί στη διαμονή

Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College London, οι κυβερνήσεις και τα κράτη γενικότερα, θα χρειαστεί θέσουν αρκετές φορές σε ισχύ το μέτρο του lockdown, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις στο σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει πως ίσως θα υπάρξουν συγκεκριμένες περίοδοι που θα μας επιτρέπεται να ταξιδεύουμε, θα έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ημερών για τη διαμονή μας, ενώ οι θέσεις σε αεροπορικές κυρίως εταιρίες θα είναι πολύ περιορισμένες και συνεπώς, ιδιαίτερα ακριβές.

Η ανάκαμψη θα έρθει σταδιακά και άνισα

Οι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν τον χρόνο που χρειάζεται μία χώρα για να επανέλθει πλήρως από την παρούσα κατάσταση, είναι πολυάριθμοι. Μέσα σε αυτούς είναι η λειτουργία του συστήματος υγείας που διαθέτει, η αυστηρότητα και η χρονική διάρκεια των απαγορεύσεων που τέθηκαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ακόμη και η τύχη! Ακριβώς για αυτό, το πιο πιθανό είναι να δούμε κάποιες συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές του κόσμου να ανακάμπτουν γρηγορότερα από άλλες. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την εφιαλτική κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα επανέλθει, ώστε να είναι σε θέση να δεχθεί επισκέψεις ταξιδιωτών από άλλες χώρες, πιθανότατα όμως να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες.

Θα αλλάξει το περιεχόμενο των αποσκευών μας

Παρότι υπάρχουν ήδη αρκετά βιντεάκια στο διαδίκτυο, τα οποία αναπαριστούν με έναν κωμικό τρόπο τις συνθήκες ταξιδιού εν μέσω της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αεροπορικές εταιρίες σε σχέση με την επιτρεπόμενη ποσότητα μεταφοράς υγρών εντός του αεροπλάνου. Με το πλύσιμο των χεριών να θεωρείται η πιο δραστική πρακτική προστασίας απο τον ιό, επόμενο είναι πως τα απολυμαντικά χεριών θα είναι μία αναγκαία προσθήκη στις αποσκευές μας, ειδικότερα για όσους από εμάς πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

travel3

Η ποιότητα του αέρα θα είναι κριτήριο για την επιλογή αεροπορικής γραμμής

Όσοι έχουμε κάνει εγγραφή στο newsletter αεροπορικών εταιριών, έχουμε ήδη δεχθεί email που μας ενημερώνουν για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους μελλοντικούς επιβάτες, επενδύοντας σε πιο σύγχρονα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα εντός του αεροσκάφους. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να αποτρέψουν τις ακυρώσεις κρατήσεων για πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί εντός του 2020, αλλά και να μας καλλιεργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας ώστε μελλοντικά να επιλέξουμε τη δική τους εταιρία για τις μετακινήσεις μας.

via

Όλη η επικαιρότητα