Κόσμος

Πώς οι χάκερ απειλούν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

Σε κίνδυνο η παγκόσμια τροφική αλυσίδα από επιθέσεις κακόβουλων χάκερ
Ακούστε το άρθρο

Τα σύγχρονα «έξυπνα» αγροτικά μηχανήματα είναι ευάλωτα σε κακόβουλους χάκερ, αφήνοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού εκτεθειμένες σε κίνδυνο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Εκφράζουν δε φόβους, ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα ελαττώματα στα γεωργικά μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται για τη φύτευση και τη συγκομιδή των καλλιεργειών.

Μια πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι οι αυτόματοι ψεκαστήρες, τα drones και οι ρομποτικές μηχανές συγκομιδής θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραβιαστούν.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και το FBI έχουν προειδοποιήσει ότι αυξάνεται η απειλή τέτοιων κυβερνοεπιθέσεων.

Ο κολοσσός της κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, John Deere, λέει ότι τώρα εργάζεται για να διορθώσει τυχόν αδύναμα σημεία στο λογισμικό του. Σημειώνει ότι προτεραιότητά της είναι να πραστατεύσει τους καταναλωτές, και τα μηχανήματά τους.

Η έξυπνη τεχνολογία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην γεωργία προκειμένου να κάνει τα αγροκτήματα πιο αποδοτικά και παραγωγικά. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα η εργασία της συγκομιδής των πιο ευαίσθητων προϊόντων, όπως είναι τα σπαράγγια, ήταν εκτός πλάνου από τα μηχανήματα, γινόταν μόνο χειρωνακτικά.

Τα αγροτικά ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας, χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας την ανθρώπινη εμπλοκή στη διαδικασία. Μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην κάλυψη της έλλειψης εργατικού δυναμικού ή στην αύξηση της απόδοσης, αλλά ο φόβος για τον εγγενή κίνδυνο ασφάλειας αυξάνεται, εντείνοντας την ανησυχία για τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων που ήδη απειλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον κορωνοϊό.

Ο Chris Chavasse, συνιδρυτής της εταιρείας Muddy Machines, που χειρίζεται ένα αυτόνομο ρομπότ για την συγκομιδή σπαραγγιών, με το όνομα, Sprout, λέει πως ο κίνδυνος ότι κάποιοι άνθρωποι από οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να επιχειρήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο των μηχανημάτων είναι ρεαλιστικός. «Για να κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί ή απλά για να εμποδίσουν την λειτουργία τους».

Κάποιος θα μπορούσε να οδηγήσει ένα Sprout σε έναν φράκτη ή ένα χαντάκι, ή θα μπορούσε να το εμποδίσει εντελώς να λειτουργήσει, έτσι οι υπεύθυνοι συνεργάζονται με ερευνητές ασφαλείας για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων.

Η συγκομιδή των σπαραγγιών εικάζεται ότι δεν θα είναι ωστόσο ο πρωταρχικός στόχος, αλλά ο Chavasse θεωρεί ότι κακόβουλοι χάκερς θα μπορούσαν να απειλήσουν βασικές δομές και αποστολές του αγροτικού τομέα.

Ούτε οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι όμως ασφαλείας από συμμορίες χάκερ. Η χρήση κακόβουλων κωδικών θα μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει και να κλειδώσει τα συστήματα.

Πέρυσι, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας κρέατος, JBS, πλήρωσε 11 εκατ. δολάρια σε λύτρα για να λήξει μία κυβερνοεπίθεση.

Μέσα στον μήνα, η κορυφαία αμερικανική εταιρεία αγροτικών προϊόντων, AGCO, επλήγη από επίθεση στο λογισμικό της, που επηρέασε τελικά την παραγωγή.

Τον Απρίλιο, μία ομάδα επίσημων κυβερνητικών που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, προειδοποίησαν ότι οι Ρώσοι χάκερ που υποστηρίζονται από την ηγεσία της χώρας, θα μπορούσαν να στοχεύσουν στην διανομή της τροφικής αλυσίδας ως ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας για τη δομή στην Δύση.

Ο επονομαζόμενος χάκερ Sick Codes είπε στο BBC ότι ο ίδιος έχει εντοπίσει τρωτά σημεία και αδυναμίες στο software της John Deere. Είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να διεισδύσει στις εταιρικές πληροφορίες και στα data μηχανημάτων μέσω site κα εφαρμογών.

Φοβάται δε, ότι είναι θέμα χρόνου πριν κάποιος άλλος χάκερ εντοπίσει τα ευάλωτα σημεία και προκαλέσει μία ενδεχομένως τεράστια δυσλειτουργία στην τροφική αλυσίδα.

Ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, Benjamin Turner, θεωρεί ότι η διατροφή και η γεωργία θα πρέπει να θεωρούνται ως «ζωτικής σημασίας δομές».

Ο James Johnson, επικεφαλής ασφαλείας της John Deere παγκοσμίως, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «καμία εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, δεν έχει ανοσία στα ευάλωτα σημεία αλλά είμαστε βαθιά δεσμευμένοι και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε τους πελάτες μας, και του ρόλου που παίζουν στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα».

Ο Benjamin Turner, επικεφαλής διαχείρισης στην Agrimetrics, ένα από τα τέσσερα κέντρα αγροτικής καινοτομίας της βρετανικής κυβέρνησης, είπε ότι «Η επίθεση χάκερ σε ένα τρακτέρ, απλά εκνευρίζει τον αγρότη, ίσως και να καταστρέφει την παραγωγή του για την σεζόν.

»Η επίθεση σε έναν στόλο από τρακτέρ, ξαφνικά, σου δίνει την δύναμη να επηρεάσεις την απόδοση της παραγωγής σε ολόκληρες περιοχές της χώρας.

«Έχουμε δει πολλά άδεια ράφια λόγω του κορωνοϊού. Θα μπορούσαμε να να δούμε κάτι ανάλογο λόγω κυβερνοεπίθεσης» κατέληξε.

Με πληροφορίες του BBC

Όλη η επικαιρότητα