Υγεία

Πώς οι Έλληνες χάνουν την υγεία τους μέσα από την κακή διατροφή

ugeia2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τι άλλαξε; Οι λόγοι που οι Έλληνες θεωρούνται σήμερα  «πρωταθλητές» στα υψηλά ποσοστά χρόνιων παθήσεων και παχυσαρκίας

Οι Έλληνες θεωρούνται σήμερα  «πρωταθλητές» στα υψηλά ποσοστά χρόνιων παθήσεων και παχυσαρκίας. Τι άλλαξε; Οι λόγοι που οι Έλληνες έχασαν την Υγεία τους είναι οι πιο κάτω:

-Η Υπερκατανάλωση επεξεργασμένων ή συσκευασμένων τροφίμων και στη μειωμένη κατανάλωση φυσικών προϊόντων όπως φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητριακά.

· Η διατροφή της εργαζόμενης Ελληνίδας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της οικογένειας τείνει προς αύξηση του κορεσμένου λίπους, καθώς προτιμάται το πρόχειρο έτοιμο φαγητό έναντι του σπιτικού παραδοσιακού.
· Τετραπλάσια κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
· Το ψάρι καταναλώνεται εβδομαδιαία λιγότερο από 2 φορές.
· Αυξημένη κατανάλωση γλυκών  και βαριών αλκοολούχων ποτών. 
· Ελλιπής ενημέρωσης ως προς το σύνολο των πληροφοριών που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, με αποτέλεσμα να επιλέγονται τα τρόφιμα με βάση την τιμή τους και όχι τη θρεπτική τους αξία.
· Παράλειψη γευμάτων και κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.
· Ο καθιστικός τρόπος ζωής ολοένα και αυξάνεται και καθώς αυξάνεται επηρεάζει και κατά ένα πολύ σημαντικέ βαθμό την εξάπλωση της παχυσαρκίας.
 
Συγκεκριμένα, σε μια σειρά ερευνών που διεξήχθησαν σχετικών με την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος κατά 160%, των τυποποιημένων τροφών κατά 320% και των τυριών κατά 366%. Παράλληλα, έχει σημειωθεί μείωση της κατανάλωσης ψαριών κατά 88%, ψωμιού κατά 70%, πατατών κατά 53% και αλκοόλ κατά 33%, ενώ η κατανάλωση δημητριακών παραμένει σταθερή.
 
Προβλήματα υγείας των Ελλήνων που σχετίζονται με τη διατροφή

Η απομάκρυνση από τη Μεσογειακού τύπου Διατροφή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις:
 
1)  Μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία, αύξηση σακχάρου και χοληστερόλης:  Η περιεκτικότητα του κρέατος σε λίπος έχει σημαντικά αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω των μεθόδων εκτροφής που χρησιμοποιεί η σύγχρονη κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, το κρέας των σύγχρονων ζώων περιέχει αναλογικά πολύ περισσότερο λίπος σε σχέση με το κρέας των ζώων παραδοσιακής εκτροφής, λόγω των χρησιμοποιούμενων μεθόδων ταχείας πάχυνσης σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή που επιβάλλεται στο ζώο από τις σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας. 

Επισπρόσθετα, η καθημερινή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που αφθονούν στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο σε συνδυασμό με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, που αφθονεί στα έτοιμα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, είναι υπεύθυνα για την αύξηση του ποσοστού των πασχόντων από τα παθολογικά αυτά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η απόσυρση του φρέσκου υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου από τη διατροφή, επιδείνωσε το profil των λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα τη μείωση της προστατευτικής χοληστερόλης HDL και την αύξηση της βλαπτικής χοληστερόλης LDL. Η χαμηλή LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης, νεφρικής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων, στυτικής ανδρικής δυσλειτουργίας, πρόωρης γήρανσης.

Το αυξημένο σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε μια ποικιλία ζωτικών οργάνων, όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, τα αγγεία, τα νεύρα, το δέρμα, τα μάτια, το γεννητικό σύστημα. Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, ορισμένες παράμετροι (π.χ. κοιλιακή παχυσαρκία, κακή κληρονομικότητα, χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL) επιδεινώνουν τις παθολογικές συνέπειες από την εκτροπή του μεταβολισμού του σακχάρου και της χοληστερόλης. 

2) Νοσήματα του πεπτικού:  Συχνά είναι τα περιστατικά χολολιθίασης, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων,  λόγω της κρεατοφαγίας και της μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών. 

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα