Πώς ψηφίσαν οι αναποφάσιστοι στις εκλογές – Τι έδειξε η ακτινογραφία της κάλπης

Share

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της κάλπης των εθνικών εκλογών για την ετυμηγορία των ψηφοφόρων. Ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά, αναποφάσιστοι αλλά και όσοι δηλώνουν κεντρώοι, επέλεξαν στην πλειοψηφία τους να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Την Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι αποφάσισαν την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσουν. Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά πάνω από την κάλπη, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9.6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική λύση. Ορισμένα από τα ποιοτικά στοιχεία της ετυμηγορίας των ψηφοφόρων, παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης.

«Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο», τόνισε ο κ. Κουστένης.

Και την ψήφο των νέων κατάφερε να αποσπάσει η ΝΔ

Στις ηλικίες 17-24 το 32,5% ψήφισε ΝΔ και το 22,7% ΣΥΡΙΖΑ. Οι 25-34 προτίμησαν κατά 30,5% την Νέα Δημοκρατία και 21,2% τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους 35-44 το 34,1% ψήφισε την Νέα Δημοκρατία και το 21,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις ηλικίες 45-54 η διαφορά μεγαλώνει με το 45,4% να δίνουν ψήφο στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 17% στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Οι 55 με 64 ψήφισαν κατά 42,6% ΝΔ και 18,9% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους άνω των 65 το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 49,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 20,7%

Πηγή: ΕΡΤ