WEB tv Αποδράσεις

Πως σχετίζεται το εντυπωσιακό φράγμα του Πηνειού με τον 5ο μύθο του Ηρακλή; (video-drone)

Πηγή έμπνευσης του κολοσσιαίου αυτού έργου ήταν ένας από τους μύθος του Ηρακλή, η «Κόπρος του Αυγεία».
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα Πηνειού, στο νομό Ηλείας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, και η κατασκευή του συνδέθηκε με έναν από τους άθλους του Ηρακλή. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Ήλιδα.

Οι εργασίες ανοικοδόμησής του ξεκίνησαν το 1961 και ολοκληρώθηκαν το 1968. Η λίμνη που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος ονομάστηκε «λίμνη Πηνειού» και αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κατασκευής είναι εντυπωσιακά:

«Έχει μήκος 2.200 μέτρα και ύψος 50 μέτρα. Η λίμνη έχει την 7η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα σε νερό με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Φραγμάτων».

Το φράγμα του Πηνειού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας.

Ο άθλος του Ηρακλή

Λέγεται ότι πηγή έμπνευσης του κολοσσιαίου αυτού έργου ήταν ένας από τους μύθος του Ηρακλή, η «Κόπρος του Αυγεία».

Σύμφωνα με τον μύθο, η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος, Αυγεία με τα 3 χιλ. βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαριστεί για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Μια μέρα, ο Ηρακλής παρουσιάστηκε στον Αυγεία και προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μόλις μια ημέρα, με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας συμφώνησε, αν και ήταν σίγουρος πως ο φιλόδοξος νεαρός δεν θα τα καταφέρει, και έθεσε ως μάρτυρα τον πρωτότοκο γιο του, Φυλέα.

Ωστόσο, ο Ηρακλής κατάφερε να καθαρίσει την κοπριά, σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μετά από αυτά, τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους.

Τα νερά των δύο ποταμών, κατ’ άλλους μόνο του Πηνειού, παρέσυραν όλη την κοπριά και το κατόρθωμα του Ηρακλή έμεινε στην ιστορία ως ο πέμπτος άθλος του.

Δείτε το βίντεο drone του Up Stories από το φράγμα Πηνειού

Με πληροφορίες από τον Χάρτη των Φραγμάτων της Ελλάδας και της Μηχανής του Χρόνου

Όλη η επικαιρότητα