Αχαϊα

Πώς σώθηκε ο 11χρονος ποδηλάτης: Συγκλονιστική συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων της Πάτρας

Η πτώση του ήταν τόσο σφοδρή, που έπεσε αναίσθητος στο οδόστρωμα.
Ακούστε το άρθρο

Βαριά τραυματισμένος, αλλά χωρίς να απειλείται η ζωή του νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών με πολλαπλά κατάγματα ο 11χρονος Απόστολος που, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η βόλτα του με το ποδήλατο παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε την Κυριακή των Βαΐων όταν ο μικρός έκανε ποδήλατο στη γειτονιά του.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, κινούνταν με ταχύτητα σε μία κατηφόρα όταν έχασε τον έλεγχο του ποδηλάτου με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε μία μάντρα κατοικίας.

Η πτώση του ήταν τόσο σφοδρή, που έπεσε αναίσθητος στο οδόστρωμα.

Άμεσα, και με την ιδιαίτερη φροντίδα των διασωστών του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία στο Καραμανδάνειο, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε πολλαπλά κατάγματα στο κρανίο και στα άκρα.

Το περιστατικό ανέλαβαν και αντιμετώπισαν η ομάδα των ορθοπαιδικών του Καραμανδανείου με επικεφαλής τον διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής Γιώργο Τάγαρη και τους ορθοπαιδικούς Δημήτρη Ταταράκη, Αννα Κωνσταντοπούλου και Παντελή Τσούμπο.

Επειδή το χειρουργείο θα ήταν πολύωρο, πλέον των επτά ωρών, και έπρεπε να χορηγηθεί στον μικρό πολυτραυματία αυξημένη δόση αναισθησίας, συμμετείχε ομάδα αναισθησιολόγων με επικεφαλής τη διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος Μαρία Αντωνέλη και τους αναισθησιολόγους Φίλιππο Διδάχο, Αγγελική Αθανασοπούλου και Θεόδωρο Κολοβό. Επικεφαλής στις ομάδες του νοσηλευτικού προσωπικού που εναλλάσσονταν ήταν ο κ. Παπανίκος και η Ευδοκία Θεοδωρακοπούλου.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της επέμβασης, σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, κλήθηκαν και συμμετείχαν στο χειρουργείο και οι αγγειοχειρουργοί του «Αγίου Ανδρέα», Γιάννης Ντούβας και Πολυζώης Τσαντρίζος.

Η πολύωρη επέμβαση έγινε τη Δευτέρα με τη διοικήτρια του Καραμανδανείου, Ασπασία Ρηγοπούλου, να είναι σε ετοιμότητα στον χώρο του νοσοκομείου ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα που θα προέκυπταν.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα είχε τεθεί και η ομάδα της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών μετά από παρέμβαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. «Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στη ΜΕΘ προληπτικά λόγω της αυξημένης νάρκωσης που του είχε χορηγηθεί ώστε να επανέλθει σταδιακά» εξηγεί ο κ. Καρβέλης που ενημερώθηκε για το συμβάν από την πρώτη στιγμή και συντόνισε την αντιμετώπισή του.

Στη ΜΕΘ Παίδων

Τον μικρό Απόστολο ανέλαβε η ιατρονοσηλευτική ομάδα της ΜΕΘ Παίδων με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη. Η πορεία της υγείας του εξελίχθηκε ομαλά κι έτσι χθες το απόγευμα οι γιατροί προχώρησαν στην αποσωληνωσή του. «Σύντομα θα πάρει εξιτήριο από τη Μονάδα και θα μεταφερθεί για περαιτέρω νοσηλεία στο Καραμανδάνειο» σημειώνει ο κ. Καρβέλης.

Οι ευχαριστίες

Ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας ευχαριστεί δημοσίως όλους όσοι βοήθησαν στην άψογη διαχείριση του ιδιαίτερα δύσκολου περιστατικού.

«Υπήρξε συντονισμός πολλών δυνάμεων και από τα τρία νοσοκομεία της περιοχής μας καθώς και του ΕΚΑΒ ώστε να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση του Παιδιού. Οφείλω δημόσιες ευχαριστίες κατ’ αρχήν στους διασώστες του ΕΚΑΒ που μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά του στο Καραμανδάνειο. Δεν ήταν μία εύκολη διακομιδή λόγω της πολύ άσχημης κατάστασης του παιδιού. Πολλές ευχαριστίες στο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων καθώς και στο νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετείχε στο πολύωρο χειρουργείο και ακολούθως στη νοσηλεία του στη ΜΕΘ. Παίδων. Τους ευχαριστώ όλους θερμά».

Όλη η επικαιρότητα