Ελλάδα Κόσμος

Πώς τα Σκόπια έβαλαν τρικλοποδιά στη διαπραγμάτευση – Το blame game ξεκινά

Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα από πλευράς ΠΓΔΜ για επαναδιαπραγμάτευση ζητημάτων που υποτίθεται είχαν κλείσει στη συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα. Πηγές της κυβέρνησης των Σκοπίων χαρακτηρίζουν τώρα φημολογία τα περί απομάκρυνσης από συμφωνία

Η ΠΓΔΜ έβαλε τρικλοποδιά στη διαπραγμάτευση, την ώρα που αναμένετο τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ, ώστε σε μία συνάντηση των δύο πρωθυπουργών να προχωρούσε σε βάθος μία συμφωνία, πάνω στις γραμμές που είχαν συζητήσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, οι Σκοπιανοί ζήτησαν ξαφνικά επαναδιαπραγμάτευση ζητημάτων που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει στη συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ, πράγμα που η ελληνική πλευρά θεωρεί όπως είναι λογικό μη αποδεκτό, επιρρίπτοντας έτσι την απόλυτη ευθύνη για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

“Δε γίνεται να πάμε πίσω, αλλά μόνο μπροστά” ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο, καθώς από την κυβέρνηση τόνιζαν πως από τη στιγμή που είχε γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και υποτίθεται ότι θα έπαιρναν τη διαπραγμάτευση πάνω τους οι δύο πρωθυπουργοί, δεν είναι δυνατόν να επιστρέψει η διαπραγμάτευση σε προηγούμενο στάδιο. Απο την κυβέρνηση υπενθύμιζαν μάλιστα τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, πως “Συμφωνία δεν έχει κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα” και εξέφραζαν την απορία για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ- η οποία πάντως δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καταρχήν από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβανόφ, που ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι.

Την ίδια ώρα τα Σκόπια επιχειρούσαν να πετάξουν το μπαλάκι πίσω στην Αθήνα, επιμένοντας ότι η συμφωνία δεν απομακρύνεται.

“Σε αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να επικρατήσει η φημολογία. Η υπεύθυνη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων και στις δύο χώρες θα συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης”, ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε νωρίτερα αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι “η πλευρά της ΠΓΔΜ φαίνεται πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.”

πηγή

Όλη η επικαιρότητα