Ηλεία

Πως θα εορταστεί η 25η Μαρτίου στην Ηλεία – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι δήμοι και οι κοινότητες της Ηλείας θα γιορτάσουν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με τον πανηγυρικό τρόπο που αρμόζει σε μία τέτοια ημέρα.
Ακούστε το άρθρο

Οι δήμοι και οι κοινότητες της Ηλείας θα γιορτάσουν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με τον πανηγυρικό τρόπο που αρμόζει σε μία τέτοια ημέρα, τιμώντας τους προγόνους μας οι οποίοι θυσιάστηκαν για να είναι σήμερα ελεύθερη η πατρίδα μας.

Ο Υφ. Κλιματικής Κρίσης Ε. Τουρνάς θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον Πύργο
O Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821 στον Πύργο.

Ο 64χρονος Ευάγγελος Τουρνάς είναι εν αποστρατεία πτέραρχος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και έχει διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από τον Μάρτιο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2015.

Σήμερα

Σήμερα το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Πύργου Ι.Ν. Άγιο Νικόλαο χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Αικατερίνη Παρασκευοπούλου.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη και κατάθεση Στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί παρέλαση, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στον Δήμο Ήλιδας

Σήμερα

Σήμερα στις 10.30 π.μ. θα γίνει Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου (στη δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνων θα παραστούν οι σημαίες των σχολείων μαζί με τους παραστάτες).

Στις 10.45 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στις 11.00 π.μ. θα έχουμε κατάθεση στεφάνων.

Στις 11.30 π.μ. θα γίνει η παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας (αφετηρία στο 1ο Γυμνάσιο στην οδό Φραγκαβίλλας και τερματισμός στην οδό Κολοκοτρώνη) από τους μαθητές και τις μαθήτριες παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τον Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Ρίζες» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερειακό τμήμα Αμαλιάδας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών).

Στις 12.15 μ.μ. θα γίνουν Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Αγ. Αθανασίου από τα Τμήματα Παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες».

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Σήμερα

Σήμερα στις 10.00 π.μ. θα τελεστεί η δοξολογία από τον Ιερό Κλήρο της Κρέστενας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρεστένων. Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Διευθύντρια του Λυκείου Κρεστένων κα Αναστασία Μαστοροπούλου.

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση από τμήματα Μαθητών των Σχολικών Μονάδων προ των Αρχών και του Λαού της πόλης επί της οδού Ξενοφώντος Κρεστένων.

Ανάλογο πρόγραμμα υπάρχει και στις κοινότητες του δήμου. Στην Ανδρίτσαινα θα τελεστεί δοξολογία από τον Ιερό Κλήρο της πόλης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του Νηπιαγωγείου Ανδρίτσαινας κα Χριστίνα Πρίνου.

Θα πραγματοποιηθεί ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων Ανδρίτσαινας από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, Σχολικών Μονάδων και των Σωμάτων Ασφαλείας κι ακολούθως παρέλαση μαθητών στον κεντρικό δρόμο της Κοινότητας.

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στον Δήμο Ζαχάρως

Σήμερα

Σήμερα στις 10:00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα.

Θα παραστούν ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Α.Τ Ζαχάρως, κ.ά.
Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από την Γρηγορία Αποστολοπούλου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Ζαχάρως.

Στις 10.45 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

Στις 11:00 π.μ.: Έναρξη Μαθητικής Παρέλασης.

Στη Φιγαλεία η Επίσημη Δοξολογία θα γίνει στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.

Δήμος Πηνειού: Τιμούμε τους Ήρωες του 1821

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Γαστούνη, Βαρθολομιό, Τραγανό

Με εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες, (Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό), θα εορταστεί στον Δήμο Πηνειού η 201η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου1821.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσημη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, καταθέσεις στεφάνων και μαθητικές παρελάσεις.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ανά δημοτική ενότητα έχει ως εξής:
Κοινότητα Γαστούνης

Σήμερα

– Ώρα 07.00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.
– Ώρα 09.30: Προσέλευση Δημάρχου, επισήμων και σχολείων στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου. Εντός του Ι.Ν. που θα βρίσκονται μόνο οι σημαιοφόροι με τον συνοδό τους δάσκαλο-καθηγητή, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.
– Ώρα 09.50: Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.
– Ώρα 10.15: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Γεωργίου Σισίνη.
– Ώρα 10.20: Πανηγυρικός της ημέρας από τη φιλόλογο κ. Κωνσταντίνα Ανδρικάκη.
– Ώρα 10.25: Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γεωργίου Σισίνη.
– Ώρα 10.35: Ενός λεπτού σιγή.
– Ωρα 10.36: Εθνικός Ύμνος.
– Ώρα 10.50: Παρέλαση μαθητιώσας νεολαίας, Συλλόγων.

Κοινότητα Βαρθολομιού

Σήμερα

– Ώρα 07.00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες
– Ώρα 10.45: Προσέλευση επισήμων και σχολείων στον Ι.Ν. Παναγίας.
Εντός του Ι.Ν. που θα βρίσκονται οι σημαιοφόροι με τον συνοδό τους δάσκαλο-καθηγητή, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
– Ώρα 11.00: Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.
– Ώρα 11.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων.
– Ώρα 11.35: Πανηγυρικός της ημέρας από τη δασκάλα κ. Σοφία Αρβανίτη.
-Ώρα 11.40: Κατάθεση στεφάνων.
– Ώρα 11.50: Ενός λεπτού σιγή.
– Ώρα 11.51: Εθνικός Ύμνος.
– Ώρα 12.00: Παρέλαση σχολείων, Συλλόγων.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Γιώργος Λυκογιάννης

Κοινότητα Τραγανού

Σήμερα

– Ώρα 07.00: Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες.
– Ώρα 09.30: Προσέλευση επισήμων και σχολείων στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου. Εντός του Ι.Ν. που θα βρίσκονται μόνο οι σημαιοφόροι με τον συνοδό τους δάσκαλο-καθηγητή, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
– Ώρα 09.50: Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο.
– Ώρα 10.10: Πανηγυρικός της ημέρας από τη φιλόλογο κ. Ελένη Αναγνωστοπούλου.
– Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων.
– Ώρα 10.40: Κατάθεση στεφάνων.
– Ώρα 10.55: Ενός λεπτού σιγή.
– Ώρα 10.56: Εθνικός Ύμνος.
– Ώρα 11.00: Παρέλαση σχολείων, Συλλόγων.
Τελετάρχης ορίζεται η κ. Αναστασία Κυπριώτη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης

Με εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες Λεχαινών, Βάρδας και Ανδραβίδας θα εορταστεί από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης η 201η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας προσκαλεί όλους τους δημότες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Λεχαινά

Σήμερα

– Ώρα 07:00 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και η Φιλαρμονική Λεχαινών «Ο ΟΡΦΕΥΣ» θα παιανίζει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα παίξει θούρια και εμβατήρια.
– Ώρα 09:45 προσέλευση μαθητών και μαθητριών των σχολείων της πόλης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
– Ώρα 09:50 προσέλευση Επισήμων και Εκπροσώπων Φορέων.
– Η αναχώρηση για την εκκλησία θα γίνει από το δημαρχείο.
– Ώρα 10:00 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης των Λεχαινών, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες Υγειονομικές διατάξεις. Μετά το τέλος αυτής θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο Δ/ντης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών κ. Aναστάσιος Πουλής.

– Μετά τον πανηγυρικό θα γίνει μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και αφού τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική Λεχαινών «Ο ΟΡΦΕΥΣ».
– Μετά τα ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και ουλαμού της Π. Υ. Λεχαινών προ των επισήμων και του λαού.
-Τελετάρχης ορίζεται η κα Πετρούλα Γιαλυψού, υπάλληλος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης.
– Μετά το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Β΄ όροφο του Δημαρχείου.

– Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τις Δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π. για το νόημα της Επετείου.

Σήμερα

– Ώρα 07:00 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών.
– Ώρα 10:45 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βάρδας και μετά το τέλος αυτής θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας o κ. Καπώνης Αναστάσιος, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Βάρδας.
– Μετά τον πανηγυρικό θα γίνει μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων όπου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και τα Σχολεία. Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
– Μετά τα ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, προ των επισήμων, στην Π.Ε.Ο Πατρών – Πύργου.
– Τελετάρχης ορίζεται η κ. Ελένη Κουτσουρά δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Βάρδας.
– Μετά την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί δεξίωση των Αρχών και των πολιτών στο Δημοτικό Κατάστημα της Κοινότητας Βάρδας.

Ανδραβίδα

Σήμερα

– Ώρα 7:00 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και η Φιλαρμονική «Ο ΑΡΙΩΝ» θα παιανίζει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα παίξει θούρια και εμβατήρια.
– Ώρα 9.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης της Πόλης μας, από την εκπαιδευτικό Δημοτικού Σχολείου κ. Αλεξανδροπουλου Ευγενία και μετά το τέλος αυτής θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.
– Μετά τον πανηγυρικό θα γίνει μετάβαση στο Μνημείο των Ηρώων όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και αφού τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών, θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος από τη Φιλαρμονική.
– Μετά τα ανωτέρω θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τμημάτων του Συλλόγου Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «ΕΣΤΙΑ» και τμημάτων του Συλλόγου «Μοριάς», προ των επισήμων, στον χώρο του Ηρώου.
– Τελετάρχης ορίζεται η εκπαιδευτικός κ. Βαρβαρέσου Αγγελική.
– Μετά την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί δεξίωση των αρχών και των πολιτών στο Δημοτικό κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας Ανδραβίδας.
Μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στις Κοινότητες Μανολάδας, Νέας Μανολάδας, Κυλλήνης, Κάστρου και Νεοχωρίου.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Σήμερα

-Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου».
Εκφώνηση πανηγυρικού από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, κα Ευγενία Καλογέρου.
– Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων.
– Κατάθεση στεφάνων (σύμφωνα με το συνημμένο έγγραφο).
Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
-Εθνικός Ύμνος.
-Ώρα 11.00: Παρέλαση μαθητών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου στον κεντρικό δρόμο της πόλης, παρουσία των Αρχών.
-Ώρα 11.45: Ο Δήμαρχος θα δεξιωθεί τις Αρχές και τους πολίτες στο Δημαρχείο.
Τελετάρχης ορίζεται ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Φώτιος Κωσταριάς.
Δημοτική Ενότητα Λαμπείας (Έδρα Λαμπεία)
Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό «Αγίου Νικολάου».
-Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού Πέρας προσέλευσης κοινού – επισήμων.
-Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία.
Εκφώνηση πανηγυρικού από τη Διευθύντρια του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Λαμπείας, κα Κουτσοπούλου Νεκταρία.
-Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων.
Κατάθεση στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Εθνικός Ύμνος.
-Ώρα 11.00: Παρέλαση μαθητών.
Παραδοσιακοί χοροί από μαθητές των σχολείων.
Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Λαμπείας, κ. Χρυσανθόπουλος Νίκος.
Δημοτική Ενότητα Λασιώνος (΄Εδρα Πανόπουλο)
Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό «Αναλήψεως του Σωτήρος».
-Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού – επισήμων.
– Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία.
Εκφώνηση πανηγυρικού από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Πανόπουλου, κα Νικολία Μεσσήνη.
– Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων.
Κατάθεση στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Εθνικός Ύμνος.
-Ώρα 11.00: Παρέλαση μαθητών.
Παραδοσιακοί χοροί από μαθητές των σχολείων.
Τελετάρχης ορίζεται ο Διευθυντής του Γυμνασίου Πανόπουλου, κ. Αθανάσιος Χριστακόπουλος.
Δημοτική Ενότητα Φολόης (Έδρα Λάλα)
Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου».
-Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού – επισήμων.
-Ώρα 10.00: Επίσημη δοξολογία.
Εκφώνηση πανηγυρικού από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Λάλα κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλο, ο οποίος ορίζεται και Τελετάρχης.

-Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων.
Κατάθεση στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Εθνικός Ύμνος.
-Ώρα 11.00: Παρέλαση μαθητών.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε τις κρατικές υπηρεσίες και τους πολίτες του Δήμου μας, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία, στα καταστήματα και τις οικίες τους, αντίστοιχα.

Όλη η επικαιρότητα