Πολιτική

Πώς θα φτάσουμε μέχρι τις κάλπες

pos_tha_ftasoyme_mehri_tis_kalpes.jpg
Ακούστε το άρθρο

Διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εθνικών εκλογών προκαλεί η μη εκλογή Προέδρου.

Εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στη συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές εφόσον συμπληρωθούν 21 ημέρες. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, την 30ή Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει  για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας. 

Οποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα