Hobby Σπίτι & Διακόσμηση

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο μπουκέτο με λουλούδια

Ακούστε το άρθρο

Είτε θέλετε να πείτε ένα «σ’αγαπώ» είτε για να δώσετε φρεσκάδα και χρώματα άνοιξης στο σπίτι σας, ένα μπουκέτο από εποχικά λουλούδια είναι πάντα χρήσιμο.

Δείτε παρακάτω πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας.

Τα προκαταρκτικά: 

* Επίλεξε τα κατάλληλα εποχικά λουλούδια

Για ένα ανοιξιάτικο μπουκέτο προτιμήστε λουλούδια όπως νάρκισσος, ντάλια, υάκινθος, πετούνια, καλέντουλα, γκαζάνια, παιωνία, μοσχομπίζελο και τουλίπα, ενώ το μπουκέτο του καλοκαιριού μπορεί να περιλαμβάνει χρυσάνθεμα, λεβάντα, μαργαρίτες, ορτανσίες, ίριδες, ασιατικό κρίνο, ηλίανθους και ζίννια. Επίσης, προμηθευτείτε “πρασινάδες” για να γεμίσετε σε διάφορα σημεία το μπουκέτο σας και να το κάνετε να φαίνεται πιο όμορφο.

* Χρησιμοποιήστε μονό αριθμό λουλουδιών

Η… παράδοση αναφέρει ότι ο μονός αριθμός λουλουδιών δηλώνει χαρά. Πλην αυτού, δημιουργεί ομοιομορφία μεταξύ του κεντρικού λουλουδιού και εκείνων που το πλαισιώνουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως αποφύγετε τον αριθμό 13 για ευνόητους λόγους.

* Τα απαραίτητα εργαλεία

Προμηθευτείτε κορδέλα, σύρμα, λαστιχάκια (προαιρετικά), ταινία ανθοδετικής, ψαλίδι ή μαχαίρι και ένα βάζο για να τοποθετήσετε το μπουκέτο σας.

Ξεκινάμε!

Δώστε προτεραιότητα στα μπουμπούκια, μιας και αυτά θα ανθίσουν όταν μαραθούν τα ήδη ανθισμένα λουλούδια δημιουργώντας καλύτερη ισορροπία στο μπουκέτο σας, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια, ελέγξτε τα κοτσάνια των λουλουδιών για να δείτε κατά πόσο είναι υγιή τα λουλούδια: όσα έχουν αδύναμο κοτσάνι κατά πάσα πιθανότητα είναι «γερασμένα» ή άρρωστα. Επίσης, τσεκάρετε ότι τα κοτσάνια δεν μυρίζουν περίεργα ή δεν είναι γλιτσερά.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τα φύλλα των λουλουδιών. Θα πρέπει να είναι «τραγανά» και καθαρά, με έντονο πράσινο χρώμα. Αν έχουν διχρωμίες τότε πιθανώς τα λουλούδια να είναι άρρωστα και να σαπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κόψτε τα κοτσάνια χρησιμοποιώντας το ψαλίδι, έτσι ώστε το μήκος του κάθε λουλουδιού να είναι το ίδιο περίπου, και σιγουρευτείτε ότι θα τους κόψετε με γωνία. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφήσουν ευκολότερα νερό, αυξάνοντας έτσι το… προσδόκιμο ζωής του μπουκέτου σας.

Ύστερα αφαιρέστε τυχόν αγκάθια και περιττά φύλλα, χρησιμοποιώντας το ψαλίδι. Γενικά τα πολλά φύλλα είναι κάτι που δε θέλετε, μιας και κλέβουν αρκετή από την γοητεία των λουλουδιών.

Εν συνεχεία, αν σκοπεύετε να βάλετε το μπουκέτο σε βάζο ή κάποιο άλλο δοχείο, γεμίστε το με κρύο νερό, το οποίο παρατείνει τη ζωή των ανθών. Μετά προσθέστε λίγη χλωρίνη για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια και να προλάβετε τυχόν σάπισμα των κοτσανιών, το οποίο θα αναδύει περίεργη μυρωδιά.

Το κεντρικό σας λουλούδι θα πρέπει να είναι και το πιο εντυπωσιακό. Γύρω του θα στήσετε το υπόλοιπο μπουκέτο. Αν το μπουκέτο σας βγαίνει μεγάλο σε μέγεθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λαστιχάκι για να το κρατήσετε στη θέση του.

Συμπληρώστε γύρω γύρω από το κεντρικό λουλούδι τα υπόλοιπα άνθη από μέσα προς τα έξω, φροντίζοντας να βρίσκονται στο ίδιο ύψος περίπου. Στο τέλος, προσθέστε τις διακοσμητικές «πρασινάδες» σε μερικά σημεία.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε δοχείο, τυλίξτε τα κοτσάνια των λουλουδιών με λεπτό σύρμα σε σπιράλ μοτίβο και κόψτε ό,τι περισσεύει με το ψαλίδι, σφραγίζοντας την άκρη του με ταινία ανθοδετικής.

Ελέγξτε το ύψος και τη ισορροπία των λουλουδιών στο μπουκέτο σας και σιγουρευτείτε ότι οι κορυφές των λουλουδιών είναι στο ίδιο επίπεδο και τα λουλούδια έχουν διαμοιραστεί αρμονικά.

Όλη η επικαιρότητα