Γεύσεις

Πώς θα φτιάξεις ρακόμελο και οινόμελο

Ακούστε το άρθρο

Δεν σας ψήνει να βγείτε για να τα πιείτε με την παρέα συνοδεία ρακόμελου ή οινόμελου; Σας καταλαβαίνουμε, άλλωστε είναι πανεύκολο να τα φτιάξετε στο σπίτι.

Τι περιμένετε λοιπόν; Προμηθευτείτε τσικουδιά και κόκκινο κρασί και ξεκινήστε το… ψήσιμο.

Κρητικό ρακόμελο, το παραδοσιακό

Υλικά (για 1 λίτρο περίπου): 1 λίτρο τσικουδιά, 4 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι , 2 ξύλακια κανέλα , 4 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80C). Προσοχή να μην βράσει γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό. Αν βράσει, το ποτό μας θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ό,τι πρέπει. Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε – ξεκινήστε με 5 ξυλάκια κανέλα και 4 γαρύφαλλο και πειραματιστείτε.

Παράλληλα, ρίχνουμε μέσα και το μέλι. Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως. Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά και το βάζουμε σε μπουκάλι με ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα. Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό και απολαμβάνουμε.

Οινόμελο, ευφραίνει καρδίαν (και κεφαλήν)

Υλικά (για 1 λίτρο περίπου): 1 λίτρο κόκκινο κρασί, 6 κ.σ. μέλι της επιλογής σας (ή και περισσότερες αν το θέλετε πιο γλυκό), 2-3 ξυλάκια Κανέλα, 2 κουταλιές κοφτές γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση: Βράζουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα μικρή. Όταν αρχίζει να βράζει και να αφρίζει, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας (μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο)και ανακατεύουμε για τρία λεπτά. Ύστερα, αφού το βγάλουμε από την φωτιά, το μεταφέρουμε σε μία γυάλινη κανάτα και το σερβίρουμε στα ποτήρια μας.

Πηγή: daddy-cool.gr

Όλη η επικαιρότητα