Γεύσεις

Πώς θα φτιάξεις τέλειες τηγανιτές πατάτες

Άδικο δεν είναι, που το νοστιμότερο πράγμα σε αυτόν τον πλανήτη είναι τόσο εύκολο να πάει στραβά; Δες πώς θα φτιάξεις τις τέλειες τηγανιτές πατάτες.

Διάλεξε προσεκτικά τις πατάτες σου. Είναι κρίμα που στην Ελλάδα δεν διαχωρίζουμε τις πατάτες ανάλογα με το μαγείρεμα για το οποίο προορίζονται, πάντως η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πατάτες της Κύπρου και της Νάξου είναι σχεδόν πάντα εγγύηση για τηγάνισμα.

Στέγνωσέ τις καλά. Σχεδόν για όλες τις φορές που βγαίνουν μαλακές, λαδωμένες, άψητες και γενικώς αποτυχημένες, φταίει η υγρασία. Αφού τις καθαρίσεις, τις κόψεις, και τις πλύνεις πρέπει να τις στεγνώσεις. Καλά. Μία μία. Ναι, είναι δύσκολο, αλλά την τέλεια τηγανιτή πατάτα ήθελες, δεν πίστευες πως θα είναι εύκολο, έτσι δεν είναι;

Μη βιάζεσαι. Μία μερίδα τη φορά τηγανίζουμε. Πατάτες που ακουμπάνε μεταξύ τους στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα, είναι πατάτες καταδικασμένες να αποτύχουν στην καριέρα τους.

Δύο λέξεις: Διπλό τηγάνισμα. Τηγανίζεις μία φορά μέχρι να μαλακώσουν τόσο που να είναι έτοιμες να διαλυθούν, αφαιρείς, στεγνώνεις, αλατίζεις και τις βάζεις για κανα-δυο ωρίτσες στο ψυγείο –ή τις αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά, ξανατηγανίζεις.

Αν στραβομουτσουνιάζεις και σκέφτεσαι «τρεις ώρες θα μου πάρει να τηγανίσω μια πατάτα;» ο Δημήτρης Παπαζυμούρης έχει εδώ μια εξαιρετική, όσο και αναλυτικότατη, ιδέα για να γλιτώσεις το πρώτο τηγάνισμα: Δέκα λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων.

Από αυτήν την τεχνική, συγκράτησε και κάτι ακόμα: Η επιφάνεια της πατάτας είναι καλή ιδέα να έχει γρέζια (δημιουργούνται πανεύκολα, αν τις βάλεις απλώς μετά τα μικροκύματα σε ένα σουρωτήρι και τις ανακατέψεις λίγο) τα οποία θα προσφέρουν έξτρα τραγανότητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Υποθέτουμε ότι είναι αυτονόητο, αλλά θα το αναφέρουμε καλού-κακού: Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο που έχουμε στρώσει με αρκετό χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε εκεί αρκετά λεπτά, να φύγει εντελώς το λάδι από πάνω τους, πριν τις σερβίρουμε.

via

Όλη η επικαιρότητα