Ελλάδα

Πώς θα γίνονται οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

ekpaideytikos.jpg
Ακούστε το άρθρο
Από τον Έβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο απλώνεται η ακτίνα των υποχρεωτικών μεταθέσεων για το σύνολο του προσωπικού της ΠΕ και της ΔΕ σύμφωνα με το ΠΔ το οποίο βρίσκεται ήδη κάτω από το νομοτεχνικό μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και απειλεί με βίαιη ανατροπή τη ζωή απροσδιόριστου αριθμού εκπαιδευτικών.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 19/5/2013 ο εκπαιδευτικός που θα βρεθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή της μόνιμης κατοικιας του με υποχρεωτική μετάθεση δεν θα μπορεί να φύγει για τα επόμενα πέντε χρόνια.
 
Στις νέες ρυθμίσεις υπάγονται οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή τους. Χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι και κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων εφόσον:

α.Δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή όπου υπηρετούν.
β.Δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το οποίο υπογράφει η Γιούλη Μανώλη, σε πρώτη φάση οι εκπαιδευτικοί καλόυνται να συνενέσουν στην υποχρεωτική μετάθεσή τους εντός της περιφέρειάς τους. Αν δεν το κάνουν τιμωρούνται με τη μετακίνησή τους σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας.
 
Οσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που μετατίθενται, όταν ισοβαθμούν σε μόρια, προηγείται ο εκπαιδευτικός που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας.
Στις κενές θέσεις στις οποίες κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί μετατίθενται οι εξ ολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το ΠΔ του υπουργείου Παιδείας δεν προνοεί για την περίπτωση να πλεονάζουν εκπαιδευτικοί και μετά το πέρας των πανελλαδικών μεταθέσεων. Μπορεί κανείς να φανταστεί ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για τους εκπαιδευτικούς.

Όλη η επικαιρότητα