Life

Πώς θα κάνεις το βιογραφικό σου σύγχρονο και αποτελεσματικό

Ο χρόνος που αφιερώνει ένας recruiter για να αξιολογήσει ένα βιογραφικό κυμαίνεται από δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά.

Δεδομένου ότι τα βιογραφικά που λαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν… δεκαπλασιαστεί, είναι λογικό πολλά από αυτά να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων αν δεν πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Για να μην ανήκει και το δικό σου σε αυτά, δες παρακάτω μερικές βασικές συμβουλές από υπεύθυνους προσωπικού για να τελειοποιήσεις την εμφάνιση και τη δομή του.

* Ανάφερε πρώτα την εργασιακή σου εμπειρία και μετά τα ακαδημαϊκά και τις σπουδές σου. Κανείς δεν θα σε προσλάβει σε καλή θέση βάσει πτυχίου, αν δεν έχεις να δείξεις εργασιακή εμπειρία σε σχετική θέση.

* Στην εργασιακή εμπειρία, 4-5 bullet points με το ποια ήταν τα καθήκοντά σου στη θέση και, πιο σημαντικό, τι κατάφερες να επιτύχεις θα εκτιμηθούν δεόντως.

* Βάλε τρεις σειρές με ένα πολύ σύντομο bio στην αρχή. Είναι η ευκαιρία σου να δείξεις πόσο δημιουργικός μπορείς να είσαι στον τρόπο που παρουσιάζεις τον εαυτό σου και να κάνεις μια ευχάριστη, σύντομη περίληψη/ εισαγωγή σε αυτά που θα διαβάσει ο άλλος παρακάτω και να τον προδιαθέσεις θετικά.

* Το CV σου δεν πρέπει να έχει το παραμικρό ορθογραφικό λάθος – τσέκαρέ το 100 φορές πριν το στείλεις. Πρέπει να είναι καλοστημένο, να δείχνει ότι κατέχεις τουλάχιστον τα βασικά από editing / formatting (με σωστή στίξη, σωστά κενά ανάμεσα σε λέξεις, παραγράφους κλπ). Είναι δείγμα του πόσο προσέχεις η δουλειά σου να είναι σωστή.

* Ποτέ μην βάλεις φωτογραφία στο CV σου – αν έχεις, βγάλ’την τώρα. Είναι εντελώς αντιεπαγγελματική πια, δεν πας για casting.

* Η σειρά που θα παρουσιάζεις εργασιακή εμπειρία ή σπουδές θα πρέπει να πηγαίνει ανάποδα από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό. Επίσης μία ή δύο αναφορές σε σχετικές θέσεις εργασίας, ικανό χρονικό διάστημα (πάνω από έτος) είναι αρκετές. Ακόμα κι αν υπάρχει κι άλλη προϋπηρεσία, που όμως δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, είναι προτιμότερο να μην την αναφέρεις.

* Αν για κάποια δουλειά δούλεψες λιγότερο από 6 μήνες, μην την βάζεις σαν job experience αλλά ως project. Δεν είναι καλό να φαίνεται ότι αλλάζεις πολύ συχνά δουλειές, μιας και πολλές και σύντομες προϋπηρεσίες συνήθως δεν είναι καλό σημάδι. Πολύς κόσμος, ειδικά στην αρχή, μεταπηδάει από μικροδουλειές συνέχεια μέχρι να βρει που θα κάτσει για κάποια χρόνια. Επομένως τέτοιες μικροαπασχολησεις, τις μαζεύεις σε ένα ξεχωριστό section από την εργασιακή εμπειρία, το οποίο ονομάζεις “Projects I have worked at”.

* Πρόσεχε το email που θα δώσεις να μην είναι αυτό που είχες στο λύκειο Petalouditsagir69@gmail.com – φτιάξε καινούριο και σωστό, με το όνομά σου μόνο.

* Προσοχή με τα σεμινάρια κ.τλ. που έχεις παρακολουθήσει – μην τα βάζεις όλα, αλλά μόνο αυτά που είναι σχετικά με τη θέση. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα σεμινάρια βασικά, οπότε αν είναι και άσχετα, κάνεις κακή εντύπωση.

* Το CV το στέλνεις πάντα σε μορφή PDF, όχι ανοιχτό doc. Γιατί α) δεν υπάρχει πιθανότητα να το ανοίξει κάποιος και να δει σπασμένο formatting και γραμματοσειρές κλπ. και β) γιατί δείχνει ότι ξέρεις να προστατεύεις το intellectual property το δικό σου και της εταιρείας.

* Πρόσεξε λίγο την social εικόνα σου. Κάποιοι recruiters τα τσεκάρουν στο τελικό «ξεσκαρτάρισμα». Από το δημόσιο προφίλ σου μπορούν να καταλάβουν αν «ταιριάζουν τα χνώτα σου» με το κλίμα της εταιρείας. Η «χημεία προσωπικοτήτων» είναι μερικές φορές πιο σημαντική κι από τα ίδια τα προσόντα.

* Τέλος, σημαντικότατο: το CV σου στα ΑΓΓΛΙΚΑ και μόνο στα ΑΓΓΛΙΚΑ. Γιατί α) δεν ξέρεις που θα φτάσει, ειδικά αν κάνεις αίτηση σε πολυεθνική και β) δεν θες να πας να δουλέψεις σε μία εταιρεία που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα CV στα αγγλικά.

via

Όλη η επικαιρότητα