Categories: Υγεία

Πώς θα πετύχουμε ταχύτερη ανάρρωση μετά από τραυματισμό;

Share

Ένας τραυματισμός, ανάλογα με την ένταση και τη βαρύτητά του, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά κινητικά προβλήματα σε έναν ασθενή, απαιτώντας μεγάλο διάστημα αποθεραπείας. Πώς θα επιταχύνουμε την ανάρρωση; Ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για άμεση και ανώδυνη μετάβαση στην καθημερινότητά μας;

Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούρασή σας

Ανάλογα με την έκταση του τραυματισμού σας, ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνετε κλινήρεις για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Ένας βαρύς τραυματισμός, όπως μια ρήξη μηνίσκου ή μία ρήξη χιαστού απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο ακινησίας, γεγονός που καθιστά αναγκαιότητα την ξεκούραση πριν από την επιστροφή στην καθημερινότητα, ειδικά εφόσον έχει προηγηθεί επέμβαση. Προσπαθήστε να μην φορτίζετε το πόδι σας, να επιλέγετε άνετα υποδήματα εντός του σπιτιού και να αναπαύεστε σε θέση που δεν προσθέτει επιπλέον πίεση στην περιοχή του τραυματισμού.

Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα

Η μη άρση μεγάλων αντικειμένων επιβάλλεται μετά από μια μεγάλη σειρά τραυματισμών, όπως οι περισσότερες κήλες ή σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί ο καρπιαίος σωλήνας. Μια πίεση στο ωλένιο νεύρο από την άρση αντικειμένων, μπορεί να επιμηκύνει σημαντικά την περίοδο αποκατάστασης, δυσχεραίνοντας σημαντικά την έκβαση της διαδικασίας. Για το διάστημα της αποθεραπείας θα πρέπει να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς μεγάλων αντικειμένων, όπως η κύλιση, ώστε να μην επιβαρύνετε περισσότερο την ήδη καταπονημένη περιοχή. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιον ακόμα σοβαρότερο τραυματισμό, όπως για παράδειγμα εξάρθρωση ώμου, το διάστημα αυτό μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί ακόμα περισσότερο.

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας

Η ενυδάτωση του οργανισμού μας έχει κομβική σημασία για εύκολη και γρήγορη επαναφορά στην καθημερινότητά μας. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό σε καθημερινή βάση, ειδικά εάν διανύετε περίοδο ακινησίας.

Πραγματοποιήστε τις απαραίτητες ασκήσεις ενδυνάμωσης

Η ενδυνάμωση μετά τον χρόνο αποθεραπείας συμβάλλει σημαντικά στην επαναφορά σας στην καθημερινότητα. Ο ορθοπαιδικός σας, θα σας καθοδηγήσει σε όλα όσα χρειάζεται να ακολουθήσετε, κατά πάσα πιθανότητα υπό την παρακολούθηση ενός φυσικοθεραπευτή. Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε κάποια επεμβατική θεραπεία, όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος, η παρακολούθηση από ειδικό υγείας κρίνεται απαραίτητη για αποφυγή επιπρόσθετων τραυματισμών. Σε ακόμα πιο ειδικά χειρουργεία, όπως μετά από αρθροπλαστική ισχίου, η γυμναστική είναι απαραίτητη, καθώς η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία πολλαπλών σημείων στο σώμα.

Επενδύστε στη διατροφή σας

Μια ολοκληρωμένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα τονώσει τον οργανισμό σας, κάνοντας την επαναφορά του ευκολότερη. Προσπαθήστε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα από όλες τις απαραίτητες ομάδες τροφών, πάντα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής. Τρέφοντας σωστά το σώμα μας, επιταχύνουμε την επούλωσή του.

Ο ασθενής πρέπει πάντα να ακούει το σώμα του, χωρίς να υπερβαίνει τις δυνατότητές του. Με τον τρόπο αυτό η αποκατάσταση γίνεται ομαλά, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές. Είναι σημαντικό μετά από ένα τραυματισμό, ο ασθενής να τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες που του έδωσε ο ορθοπαιδικός του, να μην κινείται πέρα από τις δυνάμεις του και να επενδύει στην ανάπαυση και την αποφόρτισή του. Η περίοδος της αποθεραπείας μπορεί να φαίνεται επίπονη και χρονοβόρα, αποτελεί όμως μια προσωρινή κατάσταση μετά τη λήξη της οποίας ο ασθενής θα επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.