Life

Πώς θα προστατέψεις το σπίτι σου από κλοπές

Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να σου έχει συμβεί μπορεί και όχι, όμως ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές μπορείς να μειώσεις σημαντικά την πιθανότητα να σου ανοίξουν το σπίτι.

Κλείδωνε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα

Ναι, ακούγεται αυτονόητο όμως σε αρκετές περιπτώσεις ληστειών οι κλέφτες μπήκαν ανενόχλητοι από ξεκλείδωτη πόρτα ή ανοιχτό παράθυρο. Όσο ασφαλής κι αν πιστεύεις πως είναι η περιοχή που μένεις, πάντα φρόντιζε να κλειδώνεις την πόρτα σου.

Μην δίνεις ενδείξεις ότι θα λείψεις

Μην προδίδεις την απουσία σου μέσα από οποιανδήποτε ένδειξη που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «φεύγω για μεγάλο χρονικό διάστημα». Προφανώς και δεν θα αφήσεις σημείωμα «επιστρέφω σε ένα μήνα» στο σπίτι σου, έτσι;

Ο καλός ο γείτονας

Προσπάθησε να έχεις καλές σχέσεις με τον/την γείτονα, έτσι ώστε αν παρατηρήσει κάτι ύποπτο να σε ειδοποιήσει. Εξυπακούεται ότι θα κάνεις το ίδιο κι εσύ.

Δείξε μου τους φίλους σου

Αν πάλι σκοπεύεις να λείψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ζήτα από συγγενείς ή φίλους να επισκέπτονται το σπίτι. Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, τότε μπορείς να ενημερώσεις και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου.

Προσοχή στα κλειδιά

Μην αφήνεις τα κλειδιά του σπιτιού στο αυτοκίνητο ή κρεμασμένα πάνω στην κλειδαριά, ούτε από την εσωτερική πλευρά. Σκέψου πως σε περίπτωση κλοπής των κλειδιών θα τρέχεις και δε θα φτάνεις για να αλλάζεις κλειδαριές.

Και στα περιουσιακά στοιχεία

Μην αφήνεις ποτέ μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι και μην γνωστοποιείς στον περίγυρό σου τα περιουσιακά στοιχεία που έχεις στο σπίτι σου.

Βάλε κλειδαριά/πόρτα ασφαλείας

Οι «κανονικές» κλειδαριές μπορεί να είναι αρκετές για να κρατήσουν τους ευκαιριακούς κλέφτες μακριά, όμως οι επαγγελματίες θα τις ανοίξουν με ευκολία. Επένδυσε σε μια κλειδαριά και μια πόρτα ασφαλείας. Οι τιμές τους ξεκινούν από 100€ (κλειδαριές) και 200€ (πόρτες ασφαλείας).

Άσε τα φώτα ανοιχτά όταν λείπεις

Και επένδυσε σε φώτα με ανιχνευτές κίνησης. Μπορούν να αποθαρρύνουν τους κλέφτες από το να σε επισκεφτούν, ενώ αν οι γείτονες γνωρίζουν ότι λείπεις θα καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά άν ενεργοποιηθούν.

Βάλε συναγερμό

Η σειρήνα του όχι μόνο θα τρομάξει τον κλέφτη, αλλά θα ειδοποιήσει και τη… γειτονιά, καθώς και την εταιρεία security. Θα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανή σημεία, για να αποθαρρύνει τους επίδοξους διαρρήκτες. Επίσης, είναι καλό συχνά να αλλάζετε τον κωδικό ενεργοποίησης/απενεργοποίησης. Οι τιμές για ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού ξεκινούν από 200€, χωρίς κόστος εγκατάστασης.

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Taser, γκλομπ και σπρέι πιπεριού μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά όμως είναι παράνομα. Σε κάθε περίπτωση η προστασία της περιουσίας σας δεν θα πρέπει να βάλει σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα. Αν κάποιος μπει σπίτι σας, ειδοποιήστε αμέσως την Αστυνομία – αυτή είναι η δουλειά της.

via

Όλη η επικαιρότητα