Life

Πώς θα σταματήσεις να ροχαλίζεις στον ύπνο σου

Οι συμβουλές των ειδικών για να απαλλαγείς από το θορυβώδες και ενοχλητικό, για όποιον κοιμάσαι δίπλα, ροχαλητό.
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν κάθε βράδυ, η ίδια κατάσταση. Πέφτετε στο κρεβάτι και την ώρα που εσύ βρίσκεις τον ύπνο σου, όποιος έχει την ατυχία να κοιμάται μαζί σου τον χάνει. Το ροχαλητό σου έχει γίνει εφιάλτης και η νέα, θορυβώδης και ενοχλητική βραδινή σου συνήθεια.

Φυσικά και δε φταις που ροχαλίζεις. Φταίνε όμως κάποια πράγματα που κάνεις ή δεν κάνεις ή ακόμα και που δε γνωρίζεις και προκαλούν άθελά σου όλη αυτή την αναστάτωση.

Τι προκαλεί το ροχαλητό

Σύμφωνα με τον Dr. Kent Smith, οδοντίατρο ύπνου σε κλινική στο Ντάλας και πρώην προέδρου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου και Αναπνοής, το ροχαλητό συμβαίνει όταν οι μύες της γλώσσας, της «οροφής» του στόματος και του λαιμού χαλαρώνουν και περιορίζουν τη ροή του αέρα.

«Δεν μπορείς να πάρεις μια πλήρη ανάσα, με αποτέλεσμα το στόμα να αρχίζει να δονείται καθώς προσπαθεί να σου επιτρέψει να αναπνεύσεις. Αυτή η δόνηση είναι ο ήχος του ροχαλητού», εξηγεί μιλώντας στους New York Times.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «οι άντρες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να ροχαλίσουν από τις γυναίκες, καθώς υπάρχει διαφορετική κατανομή του λίπους, που συσσωρεύεται στην περιοχή του λαιμού και ευνοεί τις δονήσεις των μαλακών μορίων του και συνεπώς και το ροχαλητό».

Ο Dr. Smith ξεκαθαρίζει πάντως ότι το ροχαλητό δεν είναι διαταραχή, ούτε πρόβλημα υγείας. Μπορεί να είναι όμως ένα από τα σημάδια της υπνικής άπνοιας, μιας δυνητικά σοβαρής πάθησης που προκαλεί επανειλημμένη διακοπή και έναρξη της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτρέποντάς τον πάσχοντα από έναν ποιοτικό, ξεκούραστο ύπνο. Συνδέεται μάλιστα με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμα και καρδιακής ανεπάρκειας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από άπνοια ύπνου ροχαλίζουν», σημειώνει, «αλλά το ροχαλητό από μόνο του δε σημαίνει απαραιτήτως ότι πάσχεις από τη συγκεκριμένη ασθένεια». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ροχαλίζουν συχνά πυκνά στον ύπνο τους δεν έχει προβλήματα υγείας.

Παροτρύνει πάντως όποιον ροχαλίζει συστηματικά και όχι μόνο σε περιόδους που αισθάνεται υπερβολική κόπωση να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ώστε να εκτιμηθεί η κατάστασή του και να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι, το ροχαλητό του δεν είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως η υπνική άπνοια, ούτε ανατομικών αιτιών που σχετίζονται με τη μύτη και το λαιμό (π.χ. στραβό ρινικό διάφραγμα, κρεατάκια, υπετροφική σταφυλή), αλλά μία συνήθεια που με τα σωστά βήματα μπορεί ο οποιοσδήποτε να την ξεφορτωθεί.

Μερικές συμβουλές για να σταματήσεις να ροχαλίζεις

-Άλλαξε θέση ύπνου και κοιμήσου στο πλάι αντί για ανάσκελα, καθώς στη συγκεκριμένη θέση η βάση της γλώσσας και η μαλακή υπερώα πέφτουν προς τα πίσω λόγω της βαρύτητας και να ακουμπούν στο πίσω τοίχωμα του λαιμού, προκαλώντας έναν δονούμενο ήχο κατά τη διάρκεια της αναπνοής.
Φρόντισε το δωμάτιο που κοιμάσαι να έχει αεριστεί επαρκώς και ο αέρας να μην είναι ούτε υπερβολικά ξηρός, ούτε υγρός. Ένας υγραντήρας μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα, διατηρώντας ενυδατωμένη τη μύτη και τον λαιμό.

-Ξεκίνα να χάνεις βάρος, αν έχεις πολλά παραπανίσια κιλά. Όσο παχύς είναι κάποιος τόσο πιο ογκώδεις είναι οι ιστοί γύρω από το λαιμό του, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αέρα.
Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που ως γνωστόν χαλαρώνει το σώμα και τους μυς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με τη διαδικασία της αναπνοής.

-Καθάρισε τους ρινικούς αεραγωγούς, προτού κοιμηθείς. Με απλά λόγια, φύσα τη μύτη σου πριν τον ύπνο, αφού έχεις κάνει φυσιολογικό ορό ή κάποιο ρινικό σπρέι, αν γενικά ταλαιπωρείσαι από εποχικές αλλεργίες, που προκαλούν συμφόρηση και σε κάνουν να αναπνέεις από το στόμα.

-Τέλος, φρόντισε να έχεις φάει τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθείς. Να πέφτεις για ύπνο με ελαφρύ στομάχι και με τον οργανισμό σε φάση ηρεμίας.

Πηγή: οneman.gr

Όλη η επικαιρότητα