Categories: LifeΥγεία

Πως θα στηρίξεις το ανοσοποιητικό σου με φυσικό τρόπο

Share

Όσο ο χειμώνας προχωράει και το κρύο γίνεται πιο έντονο, η στήριξη του ανοσοποιητικού αποτελεί μεγαλύτερη ανάγκη. Ποιο είναι το απαραίτητο self-care όμως για να το πετύχεις;

Με τον όρο self-care εννοούμε τη φροντίδα του εαυτού μας, σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το σωματικό αλλά και το ψυχικό κομμάτι. Η στήριξη με άλλα λόγια, που παρέχεις στον εαυτό σου. Η εποχή της γρίπης και της covid-19 είναι σταθερά εδώ. Γι’ αυτό το λόγο, οφείλεις να πάρεις κάποια μέτρα για να διαφυλάξεις την υγεία σου.  Η καραντίνα των προηγούμενων χρόνων άλλωστε μείωσε τις άμυνες του οργανισμού σου.

Ήρθε επομένως η ώρα, να οπλίσεις όσο καλύτερα μπορείς τον οργανισμό σου για να αποφύγεις κάποιο κρύωμα:

Διατροφή

Η διατροφή αποτελεί την κορωνίδα των ωφέλιμων συνηθειών για την υγεία μας. Επειδή όμως, ο όρος υγιεινή διατροφή ίσως φανεί αόριστος, τι καλύτερο μπορεί να προσθέσει κανείς στην υπάρχουσα διατροφή του; Αρχικά, μην παραλείπεις τις βιταμίνες Α, C και Ε. Πρόσθεσε στη λίστα με τα ψώνια σου, περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά (σκόρδο, τζίντζερ, κανέλα). Έχουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σου.

Επιπλέον, το συκώτι, το ψάρι, τα αυγά, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι αποτελούν τροφές που ωφελούν το διαιτολόγιο σου. Τα προβιοτικά, όπως το κεφίρ ή το γιαούρτι, βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων.

Συμβουλέψου επίσης και κάποιον διατροφολόγο, που θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με βάση τις δικές σου ανάγκες.

Βιταμίνη D

Ακριβώς όπως οι βιταμίνες που βρίσκεις στις τροφές έτσι και η βιταμίνη D, παίζει σπουδαίο ρόλο στο ανοσοποιητικό σου. Το self-care έχει σχέση και με τη βιταμίνη D που λαμβάνει ο οργανισμός σου. Η βιταμίνη-όπλο παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Καρδιακά, αυτοάνοσα, καρκινικά και ψυχιατρικά νοσήματα. Επιπλέον, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης.

Μην παραλείπεις τον πρωινό σου περίπατο, θα σε ωφελήσει περισσότερο από όσο νομίζεις. Ο ήλιος παρέχει περισσότερα οφέλη στο οργανισμό σου από όσα πιστεύεις.

Άσκηση

Η γυμναστική είναι κινητήρια δύναμη για το ανοσοποιητικό σου. Δεν υπάρχει καλύτερη στήριξη και φροντίδα για τον οργανισμό σου. Αν δεν την έχεις στη ρουτίνα σου, ήρθε η ώρα να τη βάλεις. Το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, η άμυνα του οργανισμού αυξάνεται, η καρδιά σου λειτουργεί καλύτερα. Επιπλέον, λειτουργεί αγχολυτικά και συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού σου. Όποιο είδος άσκησης κι αν προτιμάς, έχει σίγουρα ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Pilates, κολύμβηση, τρέξιμο, χορός αποτελούν μόνο μερικές ιδέες.

Ψυχικό self-care

Ενώ όλα τα παραπάνω ήδη αποτελούν συστατικά καλύτερης ζωής και άμυνας του οργανισμού, υπάρχει και το ψυχικό self-care. Αυτό μπορεί να είναι και μία λίστα New Year’s resolutions. Άφησε πίσω σου τα τοξικά άτομα. Κάνε περισσότερο από αυτό που σου γεμίζει την ψυχή. Ψάξε τον στόχο σου. Είτε αυτό ακούει στο όνομα σχέση, δουλειά, χόμπι. Βοήθησε περισσότερο τους γύρω σου. Κάνε μία καλή πράξη κάθε μέρα. Μην ξεχνάς τους ανθρώπους που σε αγαπούν.

Ο χρόνος περνά και οι άνθρωποι φεύγουν πριν προλάβεις να πεις αυτά που θες. Πες λοιπόν αυτά που θες, ακόμη κι αν βγουν λάθος. Θα έχεις μάθει τι σου πάει και τι όχι. Τόλμησε. Πάρε τα ρίσκα σου. Και μάθε να λες όχι, να αποχωρείς όταν δεν ανήκεις κάπου πια. Όταν όλη η συνταγή του σωματικού και ψυχικού self-care, δέσει, θα δεις πόσο δραματικά θα αλλάξει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σου αλλά και η ζωή σου.

Πηγή: savoirville.gr