Categories: Διατροφή

Πως θα βάλετε «φρένο» στο βραδινό τσιμπολόγημα

Share

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ενώ την ημέρα τα πηγαίνετε περίφημα, το βράδυ όλα καταρρέουν και βρίσκεστε αγκαλιά με μια σακούλα πατατάκια.

Μάλιστα, η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτήν την τάση σας για βραδινό τσιμπολόγημα, αφού σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό «Obesity» ο κιρκάδιος ρυθμός μας (σκεφτείτε τον σαν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού) είναι αυτός που μας σπρώχνει στα γλυκά, αμυλούχα και αλμυρά τρόφιμα τα βράδια. Η ενσωματωμένη αυτή ανάγκη μας για βραδινό φαγητό μπορεί να βοήθησε τους προγόνους μας να αποθηκεύουν λίπος ώστε να επιβιώσουν όταν δυσκολεύονταν να βρουν διαθέσιμη τροφή, σήμερα μπορεί όμως να καταστρέψει κάθε προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Έξυπνα tips για να βάλετε «φρένο» στο βραδινό τσιμπολόγημα

*Καταναλώστε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στο δείπνο

Αν έχετε φάει μια σκέτη σαλάτα για βραδινό, δεν είναι περίεργο το να νιώθετε πείνα μετά από λίγο. Γι’ αυτό επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας, φροντίζοντας να καταναλώνετε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Η πρωτεΐνη μειώνει την πείνα χάρη στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες απορροφώνται πιο γρήγορα από το στομάχι και το έντερο, με αποτέλεσμα να σας παρέχουν ενέργεια, αλλά να σας κάνουν επίσης να πεινάτε μετά από λίγο.

Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σας προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτους, αφού έτσι μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Παράλληλα, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερες λιγούρες.

*Μείνετε ενυδατωμένοι

Πολλές φορές νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα έχει αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένοι, γεμίζοντας συχνά το ποτήρι σας με νερό.

*Πλύνετε τα δόντια σας

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας και αντί να βουρτσίσετε τα δόντια σας προτού κοιμηθείτε, κάντε το αμέσως μετά το δείπνο σας. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά αν είστε λάτρεις των μεταμεσονύκτιων σνακ. Όταν μετατρέπετε μια συνήθεια σε αγγαρεία (να ξαναπλύνετε τα δόντια σας), τότε είναι λιγότερο πιθανό να τη συνεχίσετε.

*Κάντε το τσιμπολόγημα υγιεινό

Όταν επιλέγετε ένα σνακ, έχετε κατά νου να προτιμάτε ένα με πρωτεΐνη, καλά λιπαρά ή/και φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό σας και κατ’ επέκταση σας χορταίνουν. Τα σνακ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Επιλέξτε σνακ όπως καρότα και χούμους, ένα γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή κράκερ ολικής άλεσης με τυρί κότατζ.

Να θυμάστε ότι…

Ο λόγος που το βραδινό τσιμπολόγημα οδηγεί σε αύξηση του βάρους είναι επειδή είναι πιο πιθανό να καταλήξετε να τρώτε γαριδάκια και παγωτό βλέποντας τηλεόραση, παρά γιαούρτι με φρούτα. Άλλωστε, η διατροφή που σας δίνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε για τις καθημερινές σας ανάγκες, είναι αυτή που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που τρώτε. Με λίγα, δηλαδή, το τι τρώτε παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που το τρώτε. Έτσι, αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρετε βάρος επειδή τρώτε τη νύχτα.

via