Life

Πως το διαζύγιο σχετίζεται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν το διαζύγιο με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία...
Ακούστε το άρθρο

Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν το διαζύγιο με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως και τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, καμιά εξ αυτών δεν έχει αιτιολογήσει επαρκώς τον συσχετισμό.

Τώρα ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εντοπίζει δύο πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες: το κάπνισμα και την καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο Annals of Behavioral Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη English Longitudinal Study of Aging, που αφορούσε άτομα άνω των 50 ετών που ζούσαν στην Μ. Βρετανία.

Η μελέτη συγκεκριμένα συμπεριέλαβε επτά «κύματα» δεδομένων που είχαν συλλεχθεί ανά δύο έτη από το 2002 και έπειτα.

Στο δείγμα των 5.786 συμμετεχόντων οι 926 είχαν πάρει διαζύγιο ή είχαν χωρίσει και δεν είχαν παντρευτεί και οι υπόλοιποι ήταν έγγαμοι.

Οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους εθελοντές να αξιολογήσουν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους, τη συχνότητα άσκησης και καπνίσματος, ενώ τους υπέβαλλαν σε αξιολόγηση πνευμονικής λειτουργίας και μέτρησαν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.

Επίσης, κατέγραφαν τους θανάτους και έτσι διαπίστωσαν ότι χωρισμένοι και διαζευγμένοι είχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαζευγμένοι ή χωρισμένοι, και ειδικά οι γυναίκες, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους, συγκριτικά με τους έγγαμους. Αυτό με τη σειρά του σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που με τη σειρά του σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι διαζευγμένοι ήταν επίσης πιθανότερο από τους έγγαμους να είναι καπνιστές, άρα να έχουν πτωχότερη πνευμονική λειτουργία, δείκτης πρόωρης θνησιμότητας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα διαζευγμένα άτομα, που δεν έχουν πλέον σύντροφο να τους φροντίζει, τείνουν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καπνίζουν και να κάνουν καθιστική ζωή.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να αξιολογήσουν τον ρόλο και άλλων παραμέτρων, όπως η διατροφή και το αλκοόλ, σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση του ατόμου.

Πάντως, δέχονται ότι ένα διαζύγιο ή ένας χωρισμός δεν συνεπάγεται πάντα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Πολλά άτομα παρουσιάζουν βελτιωμένη συνολικά ζωή μετά το τέλος μια ανθυγιεινής σχέσης.

Όλη η επικαιρότητα