Ελλάδα

Πώς το εφηβικό πάρτι κατέληξε σε τραγωδία

f2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ένα αποχαιρετιστήριο σχολικό πάρτι σε κτήμα με γέλια, χορό, φλερτ και προσμονή για το ανέμελο καλοκαίρι που τις περίμενε ήταν το τελευταίο σημείο συνάντησής τους. Οι τέσσερις φίλες, συμμαθήτριες και συναθλήτριες, όλες μαζί μια χαρούμενη παρέα, αποχαιρέτησαν στις 3 το πρωί τους υπόλοιπους συμμαθητές τους και αποχώρησαν γεμάτες όνειρα για τη ζωή που είχαν μπροστά τους. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν, επειδή έτσι είναι συνήθως ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι όταν είσαι μόλις 16 χρονών. Αρκεί όμως μόνο μια στιγμή για να γίνουν τα γέλια πόνος και τα νεανικά σφριγηλά σώματα μια άμορφη ανθρώπινη μάζα χυμένη στην άσφαλτο.
 
Για τα τέσσερα κορίτσια και τη μητέρα-οδηγό του αυτοκινήτου ενός εξ αυτών η διαδρομή της επιστροφής από το κτήμα μέχρι τα σπίτια τους στον Αγιο Στέφανο ήταν επίσης αποχαιρετιστήρια. Μια κούρσα μοιραία που σήμανε το οριστικό αντίο στη ζωή και άνοιξε τις πύλες της κόλασης για όσους έμειναν πίσω να ψάχνουν απαντήσεις στα πώς και τα γιατί του τραγικού δυστυχήματος, που πήρε από κοντά τους τη Σία, την Κατερίνα, τη Μαρίνα, τη Μερίνη και τη μητέρα της Αθηνά. Ο αριθμός 39 της οδού Τραπεζούντος όπου άφησαν τη τελευταία τους πνοή οι τέσσερις ανήλικες και η 41χρονη μητέρα έχει γεμίσει με ανθοδέσμες και σπαραξικάρδια σημειώματα δίπλα από απομεινάρια στραπατσαρισμένης λαμαρίνας με ανατριχιαστικούς συνειρμούς για τον άδικο χαμό πέντε νέων ανθρώπων. Τα ερωτήματα πολλά, τα αίτια ακόμα ανεξακρίβωτα, ο πόνος όμως διάχυτος παντού και τα δάκρυα στα σπίτια των οικείων πλημμυρίζουν μέχρι να στερέψουν.

Τα «αν» και τα «γιατί»

Λένε ότι οι ζωές των ανθρώπων καθορίζονται από μια τυχαία σειρά γεγονότων που αρχή τους έχουν είτε το «αν» είτε το «αν δεν» – κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι έχουν δει τη ταινία «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη ή μάλλον την πηγή έμπνευσής του, το χολιγουντιανό «Sliding doors» με την Γκουίνεθ Πάλτροου. Πόσο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου ένα τυχαίο γεγονός, όπως το ότι δεν πρόλαβες να μπεις στο μετρό ή επειδή τελικά πρόλαβες να μπεις στο τσακ; Κάπως έτσι, από ένα φαινομενικά τυχαίο περιστατικό μπορεί να δεις τη ζωή σου να αλλάζει δραματικά ή, ακόμα χειρότερα, να λήγει άδοξα σκορπίζοντας τον όλεθρο. Αυτά τα βασανιστικά «αν» πρέπει να στοιχειώνουν την οικογένεια και τους φίλους των τεσσάρων κοριτσιών και της άτυχης μητέρας, αφού μια σειρά από τυχαίες όσο και καθοριστικές επιλογές υπήρξαν για τις ζωές πολλών ανθρώπων δραματικές. Οι περιπτώσεις των πέντε επιβατών του μοιραίου αυτοκινήτου ανήκουν σε αυτές.

Αθηνά Βούλγαρη-Σταυρουλάκη: Ηθελε να εξυπηρετήσει….

Η Νανά -όπως τη φώναζαν- Σταυρουλάκη ήταν όπως όλοι την περιγράφουν μια κλασική μαμά, καλοσυνάτη και δοτική στους κατοίκους της γειτονιάς της και κυρίως εξυπηρετική. Πάντα ήταν πρόθυμη να σπεύσει να προσφέρει, γεγονός που με τον πλέον τραγικότερο τρόπο συνέβη και τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου. Η 41χρονη καθηγήτρια αγγλικών, η οποία είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα ως γυναίκα ναυτικού με τρία ανήλικα παιδιά, είχε προσφερθεί εκείνο το βράδυ να πάει τις φίλες της κόρης της στο σπίτι της Κατερίνας και μετέπειτα με το δικό της παιδί στο σπίτι τους, όπου είχε αφήσει -για λίγο μόνα τους όπως νόμιζε- τα άλλα δύο ανήλικα αγόρια της.

Η αποκάλυψη κατά τη νεκροτομή -αν και ανεπιβεβαίωτη ακόμα- ότι κυοφορούσε το τέταρτο παιδί της δίνει ακόμα τραγικότερη διάσταση στο τροχαίο δυστύχημα. «Πεθαίνει μόνο ό,τι ξεχνιέται» έγραψαν οι φίλοι των κοριτσιών στο άκρως συγκινητικό γράμμα που άφησαν για το επίγειο αντίο. Για πολλούς σίγουρα οι πέντε αδικοχαμένες ψυχές θα είναι πάντα παρούσες ακόμα κι αν η οδό Τραπεζούντος δεν μετονομαστεί σε «οδός Αγγέλων» όπως συμβολικά ζήτησαν από τον δήμαρχο οι συμμαθητές των κοριτσιών στο γράμμα τους.

Κατερίνα Παρίση

Το ταλέντο του βόλεϊ και η μοιραία απόφαση

 

Το Νο 1 της τοπικής ομάδας βόλεϊ του Αγίου Στεφάνου, μία από τις καλύτερες και ελπιδοφόρες πασαδόρους του αθλήματος -όπως επιβεβαιώνει και ο προπονητής της-, που του χρόνου θα έμπαινε στη γυναικεία ομάδα, ήταν πάντα παθιασμένη με τον αθλητισμό. Το κορίτσι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγιο Στέφανο περνούσε ατελείωτες ώρες στο γήπεδο με καθημερινές προπονήσεις και όνειρό της ήταν να παίξει στη γυναικεία ομάδα. Την Πέμπτη, μια μέρα πριν από το περιβόητο πάρτι, η Κατερίνα εμφανίστηκε κανονικά στην προπόνηση και σε συζητήσεις με τον προπονητή της έδειξε να βρίσκεται σε δίλημμα: να πάει την επόμενη μέρα στον Μαραθώνα όπου θα διεξάγονταν αγώνες beach volley το Σαββατοκύριακο ή να παρέμενε στην Αθήνα, μια που υπήρχε το σχολικό πάρτι;

Τελικά το 16χρονο κορίτσι αποφάσισε να μη χάσει μια αποχαιρετιστήρια βραδιά με τους φίλους και συμμαθητές της και προτίμησε να χαρεί την παρέα και τη διασκέδαση σε μια ιδιαίτερη για τους μαθητές βραδιά. Στο σπίτι της θα κοιμόντουσαν μετά το πάρτι οι δύο κολλητές της, η Σία και η Μαρίνα, όπως είχε συμφωνήσει με τη μητέρα της, που τελικά δεν ήρθε ποτέ να την πάρει. Δεν ήταν ανάγκη, αφού τελικά ήρθε η μητέρα της Μερίνας. Και όλα πήραν άλλη τροπή. Τραγική. «Τι κρίμα… Φέτος ήταν η χρονιά της», λέει αποσβολωμένος ο προπονητής της.

Σία Καραστεργίου

Μετά τον αδελφό της «έφυγε» και εκείνη

 

Η Σία δεν έμενε στον Αγιο Στέφανο αλλά στην Ανοιξη, όπου πήγαινε και σχολείο. Το 16χρονο κορίτσι, όπως και η κολλητή της Κατερίνα, λάτρευε τον αθλητισμό και ήταν απόλυτα αφιερωμένη στο βόλεϊ, για χάρη του οποίου εγκατέλειψε τον στίβο. Επαιζε στο κέντρο, τριάρι, εκτελούσε τα καρφιά με δύναμη και ήταν άψογη στο μπλοκ. Στην ομάδα του βόλεϊ γνωρίστηκε με τα άλλα κορίτσια και η ίδια σύχναζε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και στην καφετέρια «Σταθμός» προκειμένου να βρίσκει τις φίλες της. Η Σία ήταν ένα κορίτσι δυναμικό, έξυπνο και κοινωνικό, ονειρευόταν να κάνει ταξίδια -αγαπημένος της προορισμός ήταν η Πάρος- και είχε εμμονή με τα ατίθασα μακριά μαλλιά της.

Ηθελε πάντα να είναι καλοχτενισμένα, τα ίσιωνε καθημερινά και όλοι τη θυμούνται να πηγαίνει ακόμα και στις προπονήσεις με άψογα μαλλιά. Της άρεσε να ακούει μουσική και να χορεύει όπως τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της – και το πάρτι της Παρασκευής θα είχε και μουσική και πολύ χορό και όλους τους φίλους της μαζί. Αυτό σκέφτηκε και η ίδια και τελικά αποφάσισε να μην πάει στην Κηφισιά όπως προγραμμάτιζε για απογευματινό shopping και διασκέδαση σε κάποια από τα καφέ της περιοχής, αφού η πρόσκληση από τις φίλες της να πάνε στο σχολικό πάρτι του Αγίου Στεφάνου τής φάνηκε πιο δελεαστική. Τραγικές φιγούρες οι γονείς της άτυχης Σίας, αφού η 16χρονη είναι το δεύτερο παιδί που χάνουν: το μικρό τους αγόρι, σε ηλικία 3,5 ετών, έχει επίσης σκοτωθεί σε τροχαίο…

Μαρίνα Πρίφτη

Το όμορφο κορίτσι από την Αλβανία

 

Οι γονείς της 16χρονης Μαρίνας μετανάστευσαν στην Ελλάδα από την Αλβανία για να βρουν μια καλύτερη τύχη, ανυποψίαστοι για το κακό που θα χτύπαγε την πόρτα τους. Η Μαρίνα, ένα κορίτσι ευγενικό και χαμηλών τόνων, με εντυπωσιακή εμφάνιση έπαιζε για χρόνια βόλεϊ στην τοπική ομάδα του Αγίου Στεφάνου, αλλά τους τελευταίους μήνες σταμάτησε ξαφνικά για να αφοσιωθεί στο διάβασμα και να καταφέρει να σπουδάσει στην Αθήνα. Ηξερε ότι η οικογένειά της βρισκόταν σε δεινή οικονομικά θέση και σε περίπτωση που πέρναγε σε άλλη εκτός Αθηνών σχολή δεν θα μπορούσε να τη στηρίξει οικονομικά. Ούτως ή άλλως η Μαρίνα είχε όνειρα για τη ζωή της. Ηθελε μια καλύτερη τύχη από εκείνη που βρήκαν οι γονείς της.

Εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής η Μαρίνα ήταν στο σπίτι της κολλητής της φίλης, της Χριστίνας, και δοκίμαζαν ρούχα ενθουσιασμένες για τη μεγάλη βραδιά που τις περίμενε. Η Μαρίνα εμφανίστηκε στο σπίτι με ένα μακρύ στράπλες φόρεμα, είχε ισιώσει τα όμορφα μαλλιά της και έλαμπε. Η φίλη της η Χριστίνα μάλιστα της πρότεινε αν θέλει να κοιμηθεί το βράδυ μετά το πάρτι στο σπίτι της. Τελικά η Μαρίνα προτίμησε να κοιμηθεί στο σπίτι της συναθλήτριάς της Κατερίνας. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Τα μηνύματα που άφησε στη σελίδα της στο Facebook τόσο η μικρότερη αδελφή της όσο και οι φίλοι της συγκλονίζουν. Η κηδεία του άτυχου κοριτσιού έγινε τελικά στην Αλβανία, όπως θέλησε η δύστυχη μητέρα της.

Μερίνη Σταυρουλάκη

Ποδόσφαιρο και Τζον Μπον Τζόβι

 

Η Μαρία-Ειρήνη ή Μερίνη όπως τη φώναζαν οι οικείοι της ήταν η ψυχή της παρέας. Ενα παιδί αεικίνητο που ηξερε να σκορπίζει το γέλιο με τις πλάκες που συνέχεια σκάρωνε στους φίλους της στις σχολικές εκδρομές. Είχε έφεση στις ξένες γλώσσες, είχε ήδη πάρει το Lower, μάθαινε γαλλικά και εγκατέλειψε το βόλεϊ επειδή λάτρεψε το ποδόσφαιρο. Για τους φίλους της ήταν το αγοροκόριτσο της παρέας και για την οικογένειά της η μεγάλη κόρη -είχε δύο μικρά αδελφάκια, αγόρια, ηλικίας 4 και 9 ετών-, ενώ ήθελε διακαώς να υπηρετήσει στο Ναυτικό, επηρεασμένη προφανώς από τον ναυτικό πατέρα της.

Ενα κορίτσι ασυνήθιστο λόγω του δυναμισμού της, που λάτρευε τη ροκ μουσική και ακολουθούσε τις επιταγές της στο ντύσιμό της. Αγαπημένος της καλλιτέχνης -σε σημείο εμμονικό όπως συνηθίζεται σε αυτές τις ηλικίες- ήταν ο Τζον Μπον Τζόβι -η τελευταία ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook ήταν μια ακόμα φωτογραφία του ροκ σταρ-, ενώ παρακολουθούσε φανατικά αθλητικούς αγώνες του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, όπως επίσης μαρτυρούν οι αναρτήσεις της στη σελίδα της. Το μοιραίο εκείνο βράδυ η Μερίνα είχε πει στη μητέρα της να έρθει να την πάρει από το πάρτι αφού την ειδοποιούσε. Η μητέρα της περίμενε περίπου 15 λεπτά έξω από το κτήμα -και όχι πολλή ώρα όπως έχει διαρρεύσει- και μαζί με τις τρεις φίλες της επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο. Θα φύγουν όλες μαζί – αυτή τη φορά από τη ζωή.

Χωρίς φρένο

Για άγνωστο λόγο, το αυτοκίνητο μικρού κυβισμού που οδηγούσε η 41χρονη μητέρα με επιβάτες τις τέσσερις 16χρονες ξέφυγε από την πορεία του ενώ κινούνταν στην οδό Τραπεζούντος στον Αγιο Στέφανο, προσέκρουσε σε κολόνα πεζοδρομίου και στη συνέχεια χτύπησε πάνω σε άλλο σταθμευμένο αυτοκίνητο. Η τρελή πορεία του αυτοκινήτου συνεχίστηκε για περίπου 15 μέτρα και τελικώς σταμάτησε σε έναν μαντρότοιχο. Το αμάξι ανετράπη, δύο από τα κορίτσια βρέθηκαν έξω από αυτό, ενώ η μητέρα και οι άλλες δύο μαθήτριες ανασύρθηκαν μέσα από τις λαμαρίνες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής εξέτασης, στο αίμα της οδηγού δεν ανιχνεύτηκαν αλκοόλ ή άλλες ουσίες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυχη μητέρα ήταν έγκυος στο τέταρτο παιδί της, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Εντύπωση προκαλεί το ότι στο οδόστρωμα δεν βρέθηκαν ίχνη φρεναρίσματος, γεγονός που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, μπορεί να οφείλεται είτε σε παθολογικά αίτια είτε σε κάτι που να απέσπασε την προσοχή οδηγού (μια κλήση στο κινητό τηλέφωνο, ένα ζώο στον δρόμο ή να έστρεψε το κεφάλι της για να συνομιλήσει με κάποιο από τα κορίτσια του πίσω καθίσματος). Στις προσεχείς ημέρες αναμένονται τα πορίσματα της πλήρους έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, με τους οικείους των πέντε άτυχων θυμάτων να ψάχνουν εναγωνίως τις απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν τη σφοδρή σύγκρουση.

Πηγή: www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα