Ηλεία

Πώς βλέπουν οι κάτοικοι της Ηλείας τα ελληνοτουρκικά ;

Θεωρούν πιθανό ένα «θερμό» επεισόδιο ή όχι ;
Ακούστε το άρθρο

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα, εξελίσσεται το παραλήρημα απειλών για τη χώρα μας από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καθημερινά γίνεται όλο και πιο προκλητικός εμφανίζοντας την Τουρκία ως «αδικημένη» ενώ τα περί γαλάζιας πατρίδας έχουν πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας. Ο κ. Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών και μιλάει ευθέως για χρήση αυτών από ελληνικής πλευράς με την κυριότητα να ανήκει στη χώρα του, ζητώντας την άμεση αποστρατικοποίησή τους και μάλιστα αυτή την περίοδο με την τόσο αυξημένη τουριστική κίνηση και για τις δύο χώρες.                                                                                 

Η κατάσταση κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο όταν ο ίδιος βάζει στο χορό και το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, δημιουργώντας παράλληλα προβοκάτσια στον Έβρο, με σκοπό να απαντήσουμε και να δημιουργηθεί πολεμικό επεισόδιο, όπως υποστηρίζουν Καθηγητές Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής καθώς και έλληνες απόστρατοι με μνήμες από την Κύπρο και τα Ίμια.           

Η Ελλάδα μας είναι πανέτοιμη και προστατευμένη αλλά όσο κι αν λέμε ότι η Τουρκία «μπλοφάρει», η ιστορία έχει αποδείξει ότι το κακό δεν αργεί να γίνει. Βεβαίως οι εμπειρότατες Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και ξέρουν να χειρίζονται άριστα τα τερτίπια του Ερντογάν εδώ και χρόνια ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στη χώρα του με βασικότερο τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 75% και τη χαμηλή δημοτικότητά του. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό ο οποίος ανέρχεται στις 4.250 λίρες, ποσό που μεταφράζεται σε μόλις 240 ευρώ, καθώς η λίρα έχει καταρρεύσει και από 7,3 λίρες το ευρώ το Μάιο του 2020, πήγε σε 17,5 λίρες το ευρώ τον Μάιο του 2022.                                                                                                              

Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν, που ακολουθεί τη λεγόμενη «κινεζική συνταγή» με χαμηλά επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Στρατηγική που αποδίδει σε θρησκευτικούς λόγους καθώς το Ισλάμ απαγορεύει τα επιτόκια και όλα αυτά με φόντο τις εκλογές στη χώρα του τον Ιούνιο του 2023.                                                                  

Πολίτες από την Ηλεία μιλούν στην εφημ. Πατρίς για τα ελληνοτουρκικά χωρίς να αποκλείουν ένα «θερμό» επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας.

Γιώργος Αργυρόπουλος – Λαμπέτι 

Έτσι όπως παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό τα γεγονότα είναι πολύ πιθανό να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο. Η στάση του προέδρου Ερντογαν ίσως να οφείλεται και σε αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας του και στη χαμηλή δημοτικότητα που έχει, ενόψει των εκλογών. Ο λαός της Τουρκίας αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα και είναι δυσαρεστημένος, οπότε μια επίδειξη δύναμης και μια διεκδίκηση νησιών στο Αιγαίο, είναι ένας καλός τρόπος να τονωθεί η ψυχολογία του τουρκικού λαού. 

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι σαν χώρα αυτά δε μας φοβίζουν και ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια.

Τατιάνα Λαλιώτη – Πύργος 

Ο Τούρκος πρόεδρος μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό λόγω των επικείμενων εκλογών το 2023 και γνωρίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική, υποδαυλίζει τα ανθελληνικά αισθήματα στη χώρα του και χρησιμοποιεί τις λεκτικές αυτές επιθέσεις εναντίον μας, ως μήνυμα προς τις ΗΠΑ επειδή για τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος. Δεδομένου ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διατηρούν ένα είδος πατροπαράδοτης εχθρότητας, ο Ερντογάν με τουρκικές προβοκάτσιες επιχειρεί  πιθανώς την έναρξη ενός θερμού επεισοδίου. 

Η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την αρνητική στάση των ΗΠΑ σε κάθε τέτοια απόπειρα, τις καταδικαστικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ αλλά και το γενικότερο κλίμα κατά του πολέμου. Άλλωστε, μια τέτοια εκ μέρους της απόπειρα μπορεί να οδηγήσει και σε επικράτηση της ελληνικής πλευράς, όπου το κόστος για τον Ερντογάν στη χώρα του να είναι κυριολεκτικά αβάσταχτο.

 Φώτης Βερβίτας – Κούμανι

Τη δική του εκδοχή για τα ελληνοτουρκικά δίνει ο κ. Βερβίτας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης 1821» Ν. Ηλείας:

Ο Ερντογάν μια ζωή «γαβγίζει» και μια ζωή λέει πως μας έχει περίπατο και πως οι Έλληνες είναι ανίκανοι να πολεμήσουν. 

Αν θέλει μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα και θα βάλουμε τους ανίκανους μπροστά να τον υποδεχτούν και μετά θα πάνε οι μάχιμοι να τον αποχαιρετήσουν ! Ωστόσο όμως, θεωρώ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αν και δεν είναι επιθυμητό από κανέναν αλλά ο Ερντογάν θέλει να επεκταθεί και η χώρα που είναι κοντά του και την ονειρεύεται είναι η Ελλάδα. Βεβαίως όλοι εμείς οι Έλληνες δεν θα του κάνουμε τη χάρη, δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή γης σε αυτόν αλλά και σε κανέναν !

 

Νίκος Παναγιώταρος – Λεχαινά 

Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση θεωρώ ότι όλα είναι πιθανά στο μέλλον. Ίσως από άλλη κυβέρνηση της Τουρκίας και άλλο αρχηγό, τίποτα δεν αποκλείεται. Όμως τον Ερντογάν δεν τον έχω ικανό.                      Πιο πολύ νομίζω ότι μπλοφάρει και στο βάθος φοβάται και ο ίδιος, παρά είναι ικανός να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. Χρόνια τώρα διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση προκαλεί και στο τέλος μένει στα λόγια. Ίσως για να προκαλεί εντυπώσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Γιάννης Κοτρέτσος – Πλουτοχώρι

Η άποψη μου είναι ότι η Τουρκία δε θα κάνει πόλεμο. Πιστεύω ότι δεν την συμφέρει με την κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της. Ο Ερντογάν και στο παρελθόν έχει ακολουθήσει παρόμοιες τακτικές συνεπώς περισσότερο λόγοι εντυπωσιασμού συντρέχουν παρά θερμού επεισοδίου. Είναι σίγουρα προκλητικός και ίσως να επιδιώκει αντίδραση από τη χώρα μας, ώστε να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Οι εμπειρότατες Ένοπλες Δυνάμεις μας ξέρουν πολύ καλά να τον χειρίζονται γι αυτό και μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποιο επεισόδιο. Ελπίζω έτσι να συνεχίσουν μέχρι να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Παναγιώτης Ζωζώνης – Επιτάλιο

Ένα επεισόδιο πλέον είναι ορατό γιατί έχει αλλάξει το γενικότερο σκηνικό ειρήνης και σταθερότητας! Μέχρι το Φεβρουάριο κανείς δεν φανταζόταν ότι μια πυρηνική δύναμη θα έκανε πόλεμο σε μία χώρα που υποστηρίζει η δύση. Θεωρώ ότι μεγάλες χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία που είναι σε διμερείς στενές επαφές παίζουν και κρατάνε τα σκήπτρα της ευρωπαϊκής ειρήνης στα ανατολικά.

Η Τουρκία είναι τα όρια του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία… και με όλη αυτή την προσέγγιση που κάνει ο Ερντογάν με την Ρωσία πολύ πιθανόν να θέλει ο ίδιος να ρίξει νέα χαρτιά στην σκακιέρα και μέσα στην αναταραχή να θελήσει ο Ερντογάν να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελος του. Κατά τη γνώμη μου τώρα είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κόσμος θα μείνει στα ίδια σύνορα.

Ανέστης Αδαμόπουλος – Αγία Κυριακή Ολυμπίας 

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητη, προκλητική και αβάσιμη διότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά του Αιγαίου έχουν και χωρικά ύδατα και ΑΟΖ και με την συνθήκη της Λωζάνης έχουν αποδεχτεί ότι πέραν των τριών μιλίων ό,τι νησιά και νησίδες υπάρχουν ανήκουν στην Ελλάδα και ρητά αναφέρει σε άρθρο της ότι παραιτούνται κάθε δικαιώματος για τα νησιά μας  όπου πολλοί αναλυτές και παράγοντες της Τουρκίας το λένε ξεκάθαρα.                          Ο Ερντογάν χρόνια τώρα προσπαθεί να μετατρέψει τις κρίσεις σε πολιτικές ευκαιρίες λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχει.

Η δύση είναι απέναντί του, επίσης και η Ευρώπη και κανείς δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι δεν θα κάνει σοβαρό επεισόδιο, βέβαια δεν είναι και απίθανο, αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πολύ τις πλέον σύγχρονες και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις μας στις οποίες έχουμε εμπιστοσύνη και να το σκεφτεί τριπλά πριν το προκαλέσει.

Δε θα μπορούσαμε και εμείς να αντιτάξουμε την γαλάζια Πατρίδα με επεκτατισμό σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη κτλ, όμως η Ελλάδα δεν επεκτατικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις απειλές, αμύνεται για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ο στρατός στα νησιά μας.

Χρήστος Μπαλάσκας – Πύργος

Η στάση του Ερντογάν τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ ενοχλητική. Τα όνειρα και οι βλέψεις που έχει βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλες τις κυβερνήσεις και τα κράτη τόσο της Ευρώπης όσο και άλλων ηπείρων. Η στάση αυτή το μόνο που προκαλεί είναι μια αβεβαιότητα τόσο για τον λαό της Τουρκίας όσο και για τους Έλληνες και κυρίως σε μια χρονική στιγμή όπου η γενική κατάσταση οικονομική, πολιτική αλλά και τουριστική δεν είναι και στα καλύτερα της. Η πιθανότητα που δίνω για ένα θερμό επεισόδιο είναι πολύ μεγάλη και φοβάμαι ότι θα είναι και πολύ σύντομα. Βέβαια εύχομαι να διαψευστώ και να ηρεμήσουν οι δηλώσεις από την τουρκική πλευρά διότι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι Έλληνες όταν χρειαστεί να είναι ενωμένοι δεν είναι ποτέ Νικημένοι !

Αντώνης Καρέτσος – Πελόπιο 

Θεωρώ ότι η στάση του Ερντογάν αυτή τη στιγμή απέναντι στην Ελλάδα είναι άκρως πολιτική. Βρίσκεται εν όψει προεδρικών εκλογών οπότε με κάποιον τρόπο πρέπει να κερδίσει ψηφοφόρους. Αυτή την τακτική του, το να γίνεται δηλαδή πιο επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα και να την απειλεί, πιστεύω ότι την εφαρμόζει ώστε να κερδίσει την εύνοια και την ψήφο των εθνικιστών Τούρκων, γιατί είναι γνωστό ότι δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις. Η χώρα του βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, οπότε αυτή η λύση είναι μονόδρομος. Ελπίζω να μείνει στα λόγια όπως μένει  πάντα, για το καλό των δυο χωρών αλλά και ευρύτερα.

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος –Επιτάλιο 

Η στάση του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα σε κανέναν Έλληνα δε θα πρέπει να προξενεί εντύπωση.  Αντίθετα, εμπεδώνει στη συνείδησή μας το νέο-οθωμανικό αφήγημα  του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας το οποίο χαρακτηρίζεται από μία διαχρονική σταθερότητα και το οποίο, στο πέρασμα του χρόνου ανανεώνεται και εμπλουτίζεται ως προς τις επεκτατικές βλέψεις. Θεωρώ ότι δεν είναι διόλου απίθανο ένα θερμό επεισόδιο, σύντομης όμως διάρκειας και όχι υψηλής έντασης.

Πέτρος Μανιάτης – Κυλλήνη

Κάθε ημέρα πού ξημερώνει και μέχρι το φθινόπωρο θεωρώ πιθανό ένα τοπικό συμβάν μέχρι και σύγκρουση ευρείας κλίμακας. Βεβαίως τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πάρα πολλά και μέχρι τώρα μένει στα λόγια, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Όλη η επικαιρότητα