Ελλάδα

Πώς βυθίστηκε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» – Λαθραία καύσιμα μετέφερε το πλοίο που ανέλαβε την απάντληση

Τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να βυθίστηκε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» περιγράφει ειδικός εμπειρογνώμονας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα «όλα δείχνουν ότι – άγνωστο πώς – άνοιξαν οι βάνες εισρόφησης (το πλοίο διαθέτει περισσότερες από δύο) προκειμένου να μπει νερό και να καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο το κενό που υπήρχε στην ποσότητα του φορτίου, το οποίο κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς διοχετεύθηκε».

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως φαίνεται πως μία ή περισσότερες από τις βάνες της μιας πλευράς (μπάντας, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά) μπλοκάρισε, με συνέπεια το δεξαμενόπλοιο να φορτώνει μονόμπαντα, να πάρει κλίση και να βυθιστεί μέσα σε λίγο χρόνο. Τα λιγοστά μέλη του πληρώματος δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα της εν λόγω βλάβης και κάπως έτσι δεν αποφεύχθηκε το μοιραίο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από τα ΕΛΠΕ, το πλοίο φόρτωσε το Σάββατο 1.818 μετρικούς τόνους καύσιμα, ενώ μετά το ναυάγιο ανακοινώθηκε πως ήταν φορτωμένο με 2.200 τόνους καύσιμο πετρέλαιο (fuel oil) και 370 μετρικούς τόνους ναυτιλιακό (marine gas oil).

Στο μεταξύ, σταμάτησε χθες η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη λήξη (χθες) των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου που εκλήθη από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του βυθισμένου πλοίου να περισυλλέξει τα καύσιμα.

Ο πλοιοκτήτης του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» διαβεβαίωσε χθες τους λιμενικούς ότι σήμερα νέο πλοίο πρόκειται να συνεχίσει τις εργασίες απάντλησης.

Ετσι, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στο υπουργείο Ναυτιλίας κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, μιας και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτήν την ώρα είναι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το υπουργείο, έχουν απαντληθεί 1.550 κυβικά μέτρα φορτίο.

Φιάσκο με το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ», που είχε επιφορτιστεί με το έργο της απάντλησης των καυσίμων από το μικρό δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον Σαρωνικό, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή από τους τόνους μαζούτ που διέρρευσαν στη θάλασσα.

Πέραν του ότι δεν διέθετε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, αλλά παρ’ όλα αυτά συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, το «ΛΑΣΣΑΙΑ», είχε στις δεξαμενές του και λαθραία καύσιμα.

Αυτό διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του τελωνείου και λιμενικών, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά».

Ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του «ΛΑΣΣΑΙΑ» συνελήφθησαν, ενώ το πλοίο κατασχέθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση για την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Όλη η επικαιρότητα