Categories: Παιδί

Πόσα σνακς επιτρέπεται να τρώνε τα παιδιά καθημερινά;

Share

Τα σνακς έχει αποδειχθεί ότι παίζουν καίριο ρόλο στην επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει ενήλικες και παιδιά. Ο αγγλικός φορέας Δημόσιας Υγείας συστήνει στους γονείς να θέσουν αυστηρότερα όρια στα παιδιά ως προς την κατανάλωση υγρών και στερεών σνακς μεταξύ των γευμάτων.

Σύμφωνα επιδημιολογικά στοιχεία στην Αγγλία τα παιδιά τρώνε κατά μέσο όρο τρία ανθυγιεινά σνακς την ημέρα, ενώ το ένα τέταρτο τρώει τέσσερα ή και περισσότερα. Η νέα σύσταση λοιπόν ζητά από τους γονείς να περιορίσουν τον αριθμό των πλούσιων σε ζάχαρη και θερμίδες σνακς στα δύο την ημέρα και καθένα εξ αυτών να μην ξεπερνά τις 100 θερμίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή του μέσου παιδιού σήμερα περιέχει τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης από την συνιστώμενη. Η μισή ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά προέρχεται από ανθυγιεινά σνακς και ροφήματα.

Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι ένα παιδί καταναλώνει σχεδόν 400 μπισκότα, πάνω από 120 κέικ, 100 γλυκίσματα, 70 σοκολάτες και 70 παγωτά, ενώ πίνει πάνω από 150 φρουτοχυμούς και αναψυκτικά με ανθρακικό.

Έτσι οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια περιορισμού των σνακς σε δύο την ημέρα και σε 200 θερμίδες σύνολο, το μέγιστο. Στόχος είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η αναχαίτιση της παχυσαρκίας.

Κατά πόσο είναι εφικτό αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα παγωτό έχει περίπου 175 θερμίδες το ελάχιστο, ένα πακέτο πατατάκια 190 θερμίδες και μια σοκολάτα 200 θερμίδες.

Η κλινική διαιτολόγος Άλισον Τεντστοουν από τον αγγλικό φορέα Δημόσιας Υγείας εξηγεί ότι δεν πρέπει μόνο να δοθεί βάρος στον περιορισμό των ανθυγιεινών σνακς αλλά και στην ανάδειξη των υγιεινών εναλλακτικών επιλογών.

«Για να διευκολύνουμε την επίτευξη του στόχου προτείνουμε και μερικές υγιεινές επιλογές που δεν ξεπερνούν τις 100 θερμίδες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι φρέσκες σαλάτες φρούτων και λαχανικών, το τυρί λίγων λιπαρών, το γιαούρτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης», υπενθυμίζει.

Πηγή: health.in.gr