Categories: Ελλάδα

Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος που εμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες

Share

Οι εικόνες από τους αμέτρητους λαγοκέφαλους να κυκλοφορούν στην επιφάνεια της θάλασσας του νοτίου Αιγαίου έχουν θορυβήσει τους ντόπιους και τις τοπικές αρχές. Η ανησυχία έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη ύστερα από την είδηση πως ένας ψαράς στην Κάλυμνο έπιασε το μεγαλύτερο του είδους που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά νερά, βάρους σχεδόν έξι κιλών.

Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Μαμουζέλλος, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες, ούτε ο ίδιος περίμενε πως έπιασε έναν τόσο μεγάλο λαγοκέφαλο. «Όπως το τραβάω, βλέπω πάνω ένα λαγόψαρο. Εκεί κάπως απογοητεύτηκα γιατί αυτό το ψάρι είναι δηλητηριώδες, τοξικό και τα κιλά του είναι 5.480 γραμμάρια» κατέληξε. Ο ψαράς δεν είχε άδικο. Πράγματι, πρόκειται για ένα τοξικό ψάρι, το οποίο εάν φαγωθεί από τον άνθρωπο, χωρίς κατάλληλη προεργασία, μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την όλο και μεγαλύτερη κυκλοφορία λαγοκέφαλων στο Αιγαίο. Όπως καταγγέλλουν οι ψαράδες, τα συγκεκριμένα ψάρια, τα οποία είναι πολύ τρομακτικά στην όψη, εξαιτίας της δύναμης που έχουν στα στόματά τους προκαλούν μεγάλες φθορές στα δίχτυα τους.

Πώς, όμως, έφτασαν όμως μέχρι τη Μεσόγειο και τι σημαίνει η ταχύτατη επέκτασή τους για το υποθαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής;

Πώς ο λαγοκέφαλος έφτασε στη Μεσόγειο

Πριν, όμως, φτάσουμε στους κινδύνους που ενέχει η ύπαρξη του συγκεκριμένου ψαριού στις ελληνικές θάλασσες, καλό θα ήταν να κάνουμε μια αναφορά στην ιστορία του. Ο λαγοκέφαλος είναι ένα ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003, ωστόσο, εμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπιστεί στις ακτές του Ισραήλ, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδας ακόμη και της Μάλτας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λαγοκέφαλος πέρασε στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ στις αρχές των 00s. Μαζί με αυτόν, έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο κατά καιρούς και άλλοι «τροπικοί εισβολείς», όπως το λεοντόψαρο, η ακανθόπερκα και η τρομπέτα. Ο λόγος για τον οποίο έχει συμβεί το συγκεκριμένο παράδοξο είναι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας στις θάλασσες της περιοχής κατά 1 βαθμό Κελσίου.

«Οι τροπικοί εισβολείς που έρχονται από ωκεανούς, όπως τον Ατλαντικό, τον Ινδικό, τον Ειρηνικό και τους υπόλοιπους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ψάχνουν για καταφύγιο στα ελληνικά νερά, με αποτέλεσμα έτσι να αλλοιώνεται η βιοποικιλότητα και να απειλείται η τοπική αλιεία και ο τουρισμός» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου.

Πόσο επικίνδυνος είναι

Όπως εξηγούν οι ψαράδες, οι λαγοκέφαλοι έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα να εμφανίζονται αρκετά συχνά πολύ κοντά στις ακτές και τα καΐκια τους. Στο TikTok, μάλιστα, κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες, ένα video στο οποίο φαίνονται δεκάδες από αυτούς να προσεγγίζουν ένα σκάφος στα ανοιχτά της Λίνδου στη Ρόδο. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ζημιές από τα κατεστραμμένα δίχτυα υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες ετησίως.

«Ξαφνικά βλέπουμε ότι μεγαλώνουν, βγαίνουν έξω σε παραλίες, στη Ρόδο, στην Κρήτη και είναι πολύ επικίνδυνο» επισημαίνουν. «Η μέση ετήσια απώλεια εισοδήματος υπολογίζεται γύρω στα 8.000 ευρώ, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη αν σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αλλάξει όλη την αλιευτική τους τακτική» σημειώνει η ιχθυολόγος, κα. Ψάχιου.

Αρκετές υπηρεσίες, μάλιστα, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες από τη μορφή τους, προκειμένου να προσέχουν οι άνθρωποι που τύχει να τα αλιεύσουν. Κι αυτό γιατί η κατανάλωσή τους απαγορεύεται, καθώς ο λαγοκέφαλος περιέχει σε διάφορα όργανά του τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, η οποία μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, μέχρι και θάνατο.

Πηγή: oneman.gr