Οικονομία

Πόσο επηρεάζει η κρίση στο Κατάρ τις ελληνικές εταιρείες

Ακούστε το άρθρο

Καμία μη διαχειρίσιμη επίπτωση, δεν προκαλεί, μέχρι τώρα, στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ, ο διπλωματικός αποκλεισμός από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη, τη Λιβύη και το Μπαχρέιν του Κατάρ που διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) παγκοσμίως. Ενόψει της διοργάνωσης του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2022, το Κατάρ αποτελεί σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τις ελληνικές τεχνικές και μελετητικές εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει σειρά μεγάλων έργων.

Η διακίνηση φορτίων

Η μόνη “εστία” πονοκεφάλου, για τους ελληνικών συμφερόντων εργολήπτες, σχετίζεται με την ανεμπόδιστη αποστολή στην Ντόχα του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των πρώτων υλών, δεδομένου ότι οι θαλάσσιες και εναέριες αεροπορικές οδοί μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του παραμένουν κλειστοί. Χθες, ο δανέζικος κολοσσός Maersk ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να διακινήσει φορτία προς το Κατάρ, με τη διαμεταφορά να πραγματοποιείται μέσω του λιμανιού Jebel Ali των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ, η χώρα εισάγει την πλειονότητα των ογκωδών οικοδομικών υλικών, οδικώς, μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Γι’ αυτό, αναζητούνται εναλλακτικές οδοί, ενώ σε περίπτωση, που η κρίση δεν εκτονωθεί, ενδεχομένως να ανακύψει ζήτημα ενεργοποίησης ρητρών καθυστέρησης που δεν οφείλεται στον ανάδοχο.

Πώς όμως διαμορφώνεται ο “χάρτης” του ελληνικού επιχειρείν στο Κατάρ;

Έντονη η παρουσία των κατασκευαστικών

Υπολογίζεται ότι στο Κατάρ έχουν παρουσία περισσότερες από 150 ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στις κατασκευές, στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και προμήθειας βιομηχανικών υλικών. Στη λίστα των ελληνικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ, συμπεριλαμβάνεται αριθμός ναυτιλιακών ομίλων. Το 2013 στο πλαίσιο  επιχειρηματικής αποστολής, τουλάχιστον 60 επιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες και στελέχη ελληνικών εταιρειών είχαν συνοδέψει τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, επιδιώκοντας “χρυσά” deals σε τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι υποδομές.

Οι τεχνικές εταιρείες διαθέτουν τη μεγαλύτερη παρουσία στο Εμιράτο. Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει αναλάβει, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας ALYSJ JV, τη μελέτη και κατασκευή της γραμμής “Gold Line Underground” του μετρό. Το έργο αποτελεί τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου του Κατάρ και η Gold Line (Χρυσή Γραμμή) είναι  το μεγαλύτερο αυτοτελές κατασκευαστικό κομμάτι του μετρό της Ντόχα. Η αξία της σύμβασης είναι 3,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 770 εκατ. ευρώ, που ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση του project τον Αύγουστο του 2018.

Σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή διαθέτει και η J&P Άβαξ, σε συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή της, τον όμιλο Ιωάννου & Παρασκευαΐδη, έχοντας, το 2016, αναλάβει νέα έργα στο Κατάρ. Η εισηγμένη τον Σεπτέμβριο του 2016 ανέλαβε, ως επικεφαλής κοινοπραξίας, την ανέγερση του Qatar Foundation Stadium του οποίου η ολοκλήρωση τοποθετείται το 2019.  Η εταιρεία κατασκευάζει ακόμη σημαντικά έργα οδοποιίας, μεταξύ των οποίων οδικός άξονας 45 χιλιομέτρων, διπλής κατεύθυνσης, που αποτελεί μέρος συνολικού έργου που παρέχει μια νέα σύνδεση μεταξύ του νέου λιμανιού της Ντόχα στο Νότο και της βιομηχανικής περιοχής που βρίσκεται στο Ras – Laffan στο Βορρά.

Ακόμη, τον Αύγουστο του 2015, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε, κοινοπρακτικά με άλλες εταιρείες (Gulf Consolidated Contractors και Wade Adams Contracting WLL), έργο, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει την ανακατασκευή τομέων αστικής οδοποιίας συνολικού μήκους 40 χλμ. σε βιομηχανική περιοχή επιφάνειας 412 εκταρίων και, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέου δικτύου ομβρίων και ακαθάρτων, νέων υποσταθμών, καθώς και έξυπνων δικτύων διαχείρισης κυκλοφορίας κι επικοινωνιών. Η παράδοση του έργου αναμένεται για το 2018, ενώ ο κατασκευαστής θα αναλάβει τη συντήρησή του για 400 ημέρες μετά την παράδοση.

Σταθερή, διαχρονικά, παρουσία έχει η Archirodon που έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό έργων στην περιοχή.

Ηχηρό “παρών” στο Κατάρ, όπως και στη Σαουδική Αραβία, διαθέτει η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία συμβούλων τεχνικών έργων SALFO & Associates  η οποία έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την KBW Investments για το σχεδιασμό και την μελέτη έργων μεγάλης κλίμακας σε όλα τα κράτη του Περσικού Κόλπου, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ο Πρίγκηπας Khaled bin Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας είναι ο Ιδρυτής και πρόεδρος της ΚBW Investments που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως, όντας, μεταξύ άλλων, η μεγαλύτερη μέτοχος της Citigroup, κύρια μέτοχος της 21st Century Fox και ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων όπως το Four Seasons στο Παρίσι και το Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη.

Για την Exalco συστήματα Αλουμινίου το Κατάρ αποτελεί έναν από τους βασικού προορισμούς δραστηριοποίησης εκτός Ελλάδας, όπως και για την εταιρεία συμβούλων μηχανικών Lysys.

capital.gr

Όλη η επικαιρότητα