Τεχνολογία

Πόσο μας κοστίζει κάθε μήνα το κινητό και τι πληρώνουμε σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Ακούστε το άρθρο

Τι δείχνει η έρευνα διεθνούς οίκου που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας

Περίπου 10 ευρώ και 71 λεπτά το μήνα πληρώνει ο μέσος Έλληνας για το κινητό του τηλέφωνο (η τιμή αυτή είναι προ φόρων). Αυτό φέρνει τους Έλληνας συνδρομητές περίπου στη μέση της κλίμακας κόστους κινητής τηλεφωνίας συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Τα παραπάνω έδειξε η έρευνα του διεθνούς οίκου OVUM, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Στην έρευνα έγινε συγκριτική ανάλυση των αγορών κινητής τηλεφωνίας σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προέκυψε, λοιπόν, το μέσο μηνιαίο κόστος, προ φόρων, για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν οι Έλληνες είναι τα 10,71 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12,07 ευρώ, δηλαδή οι τιμές στην Ελλάδα είναι περίπου 11% χαμηλότερες. Ωστόσο, οι φόροι που επιβάλλονται στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας διαπιστώθηκε ότι είναι περίπου διπλάσιοι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετά φόρων, η τιμή για τον μέσο χρήση κινητής τηλεφωνίας ανεβαίνει στα 14,8 ευρώ τον μήνα, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα 14,9 ευρώ ανά μήνα.

Οι υπολογισμοί της Ovum έγιναν με δεδομένο πως η μέση χρήση ανά μήνα στη φωνητική υπηρεσία κινητής φτάνει στην Ελλάδα τα 175 λεπτά τον μήνα, ενώ ο μέσος χρήστης στέλνει 22 SMS και κατεβάζει 0,33 GB δεδομένων. Αντιστοίχως, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής καταναλώνει 153 λεπτά φωνητικής συνομιλίας ανά μήνα, στέλνει 66 SMS και κατεβάζει περίπου 1,66 GB.

Ακόμη, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι τιμές παρουσίαζαν μείωση και τις τρεις τελευταίες χρονιές, από το 2014 μέχρι το 2017. Η μείωση του κόστους την ίδια περίοδο άγγιξε το 24%.

Ως προς την ταχύτητα του download στην Ελλάδα, είναι στα 36,9Mbps, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 35,9Mbps.

Η OVUM μελέτησε τις τιμές των κινητών υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη:

α) τις πραγματικές τιμές που έχει πληρώσει ο καταναλωτής ανά χώρα για φωνή, μηνύματα και δεδομένα και

β) τον όγκο των λεπτών ομιλίας, των sms και των δεδομένων που καταναλώθηκαν σε κάθε χώρα.

Ο επικεφαλής της ΟVUM, Mark Oliver ανέφερε πως η μελέτη αποτελεί ρεαλιστική αποτύπωση των πραγματικών τιμών των κινητών υπηρεσιών, με μία μεθοδολογία που στηρίζεται σε αυτό που πληρώνουν και χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. «Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι τιμές των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι σε όλες τις περιπτώσεις στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και ακόμη χαμηλότερες από αυτόν, μόλις αφαιρεθεί η πολύ υψηλή φορολογία – η υψηλότερη στην ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, από το 2019 η ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιεί νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του κόστους των τηλεπικοινωνιών που έχει συμφωνηθεί με τους παρόχους, βασιζόμενο και σε νούμερα που θα δίνουν οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι εντός του 2018, με βάση το υφιστάμενο μοντέλο υπολογισμού, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 5% ως προς το κόστος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.

Όλη η επικαιρότητα