Life

Πόσο θρεπτικό είναι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;

Χαλβάς, λαγάνα, θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά έχουν την τιμητική τους σε διάφορες μορφές και μαγειρικές παρασκευές.
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά Δευτέρα, μια μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας που καταλήγει στον εορτασμό του Πάσχα. Κι ενώ έχει προηγηθεί η καρναβαλική περίοδος με σχεδόν αποκλειστική κατανάλωση κρέατος, καλούμεθα να αρκεστούμε στο νηστίσιμο τραπέζι της ημέρας αυτής, το οποίο, εν τέλει, καθόλου ελλιπές ή «φτωχικό» δεν είναι.

Χαλβάς, λαγάνα, θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά έχουν την τιμητική τους σε διάφορες μορφές και μαγειρικές παρασκευές. Συνήθως, εστιάζουμε στο θερμιδικό φορτίο των σαρακοστιανών εδεσμάτων, αλλά για να δούμε πέρα απ’ αυτό, τη σπουδαιότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν οι συγκεκριμένες τροφές.

Οι τροφές της Καθαράς Δευτέρας

Θαλασσινά: Το χταπόδι, τα καλαμαράκια, οι σουπιές και τα διάφορα όστρακα αποτελούν σπουδαίες πηγές πρωτεΐνης, όταν απουσιάζει το κρέας. Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητά τους σε φώσφορο που βελτιώνει την όραση, καθώς και σε βιταμίνη Β12 που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δεν πρέπει να παραλείψουμε, βέβαια, την περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα και την διόλου ευκαταφρόνητη αντιοξειδωτική τους δράση. Καλό είναι να τα προτιμάμε ψητά και όχι τηγανιτά.

Ελιές: Η βιταμίνη Ε, οι τοκοφερόλες, η βιταμίνη Α και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (πάνω από 70% του λίπους τους) δίνουν ένα τρόφιμο με αντιφλεγμονώδη και ταυτόχρονα αντικαρκινική δράση κι επιπρόσθετες ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά και το δέρμα.

Λαχανικά & όσπρια: Μαυρομάτικα φασόλια, φακές, καρότα, κουνουπίδι είτε με τη μορφή σούπας είτε με τη μορφή σαλάτας εμπλουτίζουν το τραπέζι με φυτικές ίνες και νερό, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλή πηγή πρωτεΐνης (αν και χαμηλής βιολογικής αξίας), που ενισχύει τα πιάτα μας καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής. Προσοχή, στην περίσσεια ελαιολάδου και σε όσα είναι τουρσί (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι).

Ταραμάς: Πρόκειται για ένα έδεσμα με ιδιαίτερη γεύση. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλίου και φωσφόρου, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα μάτια μας. Προσοχή, ωστόσο, στο νάτριο που περιέχει!

Χαλβάς: Φτάνουμε στο γλυκό έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας. Παρασκευάζεται από ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και αποτελεί «βόμβα» καλών λιπαρών (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα). Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο που περιέχει βοηθούν στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όλη η επικαιρότητα