Πότε αρχίζουν οι δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για καρκίνο τραχήλου – παχέος εντέρου και καρδιαγγειακών παθήσεων

Share

Την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών παθήσεων ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» τίθεται σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο Δεκέμβριο, οπότε θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα SMS από την άυλη συνταγογράφηση οι γυναίκες 21-65 ετών για την διενέργεια τεστ ΠΑΠ.

Εφόσον υπάρχουν ευρήματα από τη συγκεκριμένη έκρηξη, τότε η κωλονοσκόπηση η βιοψία και όποια άλλη εξέταση πρέπει να γίνει θα είναι δωρεάν.

Μέσα στον Ιανουάριο, αρχές του 2023 ξεκινά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Θα γίνεται κολονοσκόπηση και όπως επισημάνθηκε, ένας μικρός πολύποδας ο οποίος αφαιρείται ενδοσκοπικά στο πλαίσιο της κολονοσκόπησης, εάν αφαιρεθεί, εξαλείφεται και η πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκινικό όγκο που σε 5-10 χρόνια θα απειλήσει τη ζωή του ανθρώπου.

Για τις καρδιαγγειακές παθήσεις οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα είναι 30 έως 70 ετών. Πρόκειται για βιοχημικές εξετάσεις που θα καθορίσουν το προφίλ του ασθενούς και θα καθορίσουν σε ποιές άλλες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί προκειμένου να μην κινδυνεύει από κάποιο αιφνίδιο καρδιολογικό περιστατικό.

Σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού, από τις 60.000 μαστογραφίες που έγιναν δωρεάν έως τώρα, 6%-7% των γυναικών βρέθηκαν με καρκινικό όγκο σε πρώιμο στάδιο, που σημαίνει ότι θα αποφύγουν την ταλαιπωρία του να υποβληθούν σε μαστεκτομή ή σε χημειοθεραπεία.