Ελλάδα Κόσμος

Πότε και πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια και οι επόμενες κινήσεις – Οι φάσεις και οι προϋποθέσεις – Τι δείχνει η εμπειρία της Κίνας

Πως θα είναι η ζωή μετά το lockdown, πότε και πώς θα γίνει αυτό; Θα μπορούσε να είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ηδη αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεκίνησαν την προετοιμασία για να χαλαρώσουν τα lockdown,  αν και δεν σκοπεύουν να άρουν όλους τους περιορισμούς, κάποιοι από αυτούς αναμένεται να διατηρηθούν για μήνες.

Τα σχέδια και οι επόμενες κινήσεις τους βασίζονται σε αυτό που οι επιδημιολόγοι ονομάζουν «εξομάλυνση»  της επιδημικής καμπύλης (flattening of the curve), κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας μίας χώρας και συνεπώς πόσες ζωές θα σωθούν.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για σταδιακή χαλάρωση του lockdown

Η Αυστρία όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα άρει περιορισμούς στις μετακινήσεις και ετοιμάζεται να ανοίξει καταστήματα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας σήμερα έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για να επανεκκινήσει η οικονομίας της χώρας, με μια σειρά βημάτων που έχουν στόχο την ομαλοποίηση της ζωής στην Αυστρία, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση του κινδύνου νέας έκρηξης στα κρούσματα. Οπως επισημαίνουν οι  FT, το σχέδιο δείχνει τον βαθμό που θα πρέπει να προετοιμαστούν οι πολίτες για μήνες περιορισμών. Ο καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να ακυρώσουν σχέδια για το Καθολικό Πάσχα που γιορτάζεται την Κυριακή. Τόνισε ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν όσο οι πολίτες παραμένουν πιστοί στους κανόνες.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα μικρά καταστήματα (εμπορικά κ.τλ.) θα επιτραπεί να ανοίξουν στις 14 Απριλίου, όπως επίσης και τα πάρκα. Την 1η Μαΐου, άλλες επιχειρήσεις που έχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως κομμωτήρια, θα ανοίξουν επίσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γαλλία, η Ισπανία το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι μεταξύ των κρατών τα οποία έχουν αναθέσει σε επιτροπές ειδικών την εξέταση σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας για κάποιες επιχειρήσεις και σχολεία – φροντίζοντας παράλληλα να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα επιβάρυνε τα συστήματα υγείας.

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την Κίνα και τις κινήσεις της. Με βάση την κινεζική εμπειρία αντιμετώπισης του κορωνοϊού, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αποσυρθούν τα μέτρα είναι κατά μέσο όρο 63 ημέρες σύμφωνα με τις αναλύσεις της Deutsche Bank και της JP Morgan. H Deutsche Bank χρησιμοποιεί την κινεζική εμπειρία ως ενδεικτικό του τι μπορούν να επιτύχουν άλλες χώρες. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι μετά την εφαρμογή διαφόρων μέτρων καραντίνας, αρκετές μεγάλες χώρες «φαίνεται να συγκλίνουν στη μείωση του ημερήσιου ρυθμού αύξησης των θανάτων».

Τι δείχνει η εμπειρία της Κίνας

Ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των θανάτων στην επαρχία Χιουμπέι μειώνεται ταχύτερα από ότι σε άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Χιουμπέι εφάρμοσε περιορισμούς νωρίτερα. Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό αριθμό θανάτων ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλο ρυθμό αύξησης της θνησιμότητας. Στην Κίνα, ο ρυθμός αύξησης σε νέα κρούσματα μειώθηκε από 200% σε 63% στις 14 ημέρες μετά την εφαρμογή των περιορισμών. Τελικά, απαιτήθηκαν 63 ημέρες μετά την εφαρμογή της καραντίνας μέχρι την άρση τους.

JP Morgan: Δύο ακόμη μήνες

Σύμφωνα με την JP Μorgan η κορύφωση του κορωνοιού θα απαιτήσει ακόμη 2 μήνες. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μάλιστα χαρακτηρίζει λάθος την χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ή το lockdown καθώς δεν αποκλείεται, όπως επισημαίνει, να επανέλθει ο ιός είτε μεταλλαγμένος είτε ανακυκλούμενος. Ιταλία και Ιράν βρίσκονται στη φάση «καθυστερημένης συσσώρευσης». Εάν αποτύχουν να σταματήσουν την αύξηση των κρουσμάτων ή εάν διακόψουν την καραντίνα τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα καθώς μεγάλος μέρος των Ιταλών θα μπορούσε να μολυνθεί. Πίσω από την Ιταλία και το Ιράν είναι η υπόλοιπη Ευρώπη, με την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται στη φάση της επιτάχυνσης έχουν ακόμη δρόμο για την κορύφωση. Είναι προφανές ότι τα lockdown θα παραμείνουν σε αυτές τις χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι στην αρχή της καμπύλης αύξησης θανάτων και κρουσμάτων και τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο άσχημα τις προσεχείς εβδομάδες πριν ξεκινήσουν να βελτιώνονται.

Ο κίνδυνος είναι ότι οποιαδήποτε ένδειξη επιβράδυνσης σε νέα κρούσματα θα οδηγήσει επίσης σε πρόωρη χαλάρωση αυστηρότερων πρακτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της καμπύλης μόλυνσης, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ιαπωνία, όπου καταγράφονται 118 νέα κρούσματα.

Και δεδομένου ότι η Κίνα έχει σπεύσει να ανοίξει ξανά την οικονομία της για να αποφύγει μια οικονομική ύφεση και να ανακαλέσει την «κοινωνική αποστασιοποίηση», μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι οι πραγματικοί αριθμοί της Κίνας είναι εκθετικά υψηλότεροι από την προπαγάνδα των κινέζων;

Το ενδιάμεσο στάδιο

Ένας χάρτης οδηγιών που συντάχθηκε από ομάδα ειδικών στον τομέα της υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Επιτρόπου Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων, Scott Gottlieb, ζητά ένα ενδιάμεσο στάδιο στο οποίο τα σχολεία και οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά, αλλά οι συγκεντρώσεις θα εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους και όσοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να έχουν περιορισμένη επαφή με το κοινό.  Εάν τα κρούσματα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, οι περιορισμοί θα γίνουν αυστηρότεροι.

Η έκθεσή, που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας, είναι αναμφισβήτητα πιο αισιόδοξη από το μέλλον που προβλέπουν οι ερευνητές του Imperial College London. Τα μοντέλα τους υποδεικνύουν ότι για τουλάχιστον τα 2/3 του χρόνου μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία, θα πρέπει να να υπάρχει μειωμένη επαφή στα σχολεία, στους χώρους εργασία και γενικά στις συναθροίσεις κατά 75%. Σε κάθε περίπτωση, η εκτεταμένη διαθεσιμότητα τεστ είναι σημαντική σε αυτό το στάδιο. Το βασικό στοιχείο του σχεδίου των ΗΠΑ προβλέπει: τουλάχιστον 750.000 εξετάσεις την εβδομάδα.

Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Το American Enterprise Institute περιγράφει τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση οικονομίας. Η έκθεση αναφέρεται στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στις ΗΠΑ, ωστόσο δίνει μια βασική περιγραφή του πώς αναμένεται να κινηθούν και τα ευρωπαϊκά κράτη, με βάση πάντα και τις ειδικότερες προβλέψεις των αρχών τους.

Για να βγούμε από τη φάση της προστασίας μέσω της «φυσικής απόστασης» και της απομόνωσης, θα απαιτηθούν:

• Καλύτερα στοιχεία για να εντοπίσουμε περιοχές εξάπλωσης και τον βαθμό της, καθώς και την ανοσία στον πληθυσμό.

• Βελτίωση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας στην περίθαλψη ασθενών της πανδημίας.

• Θεραπευτικές, προφυλακτικές και προληπτικές διαδικασίες που θα μας δώσουν τα εργαλεία για να προστατεύσουμε τους περισσότερο ευάλωτους και να σώσουμε όσους θα αρρωστήσουν βαριά.

Φάση 2
Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση 1, κατά την οποία επιχειρείται η ανάσχεση της πανδημίας μέσω της φυσικής απόστασης και της απομόνωσης κατ’ οίκον του πληθυσμού.

Στη φάση 2, οι επιμέρους πολιτείες θα μπορούν να μπουν, όταν θα έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν, διαχειριστούν και να απομονώσουν περιπτώσεις Covid-19 και τις επαφές τους. Σε αυτή τη φάση θα μπορούν να ανοίξουν ξανά σχολεία και επιχειρήσεις και να υπάρξει μια επιστροφή κοντά στην «κανονική ζωή», αλλά σταδιακά. Ωστόσο τα μέτρα «κοινωνικής απόστασης» και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις θα απαιτηθεί να συνεχιστούν, για να αποτραπεί νέα έξαρση. Οι μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 60 ετών), όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και άλλοι πληθυσμοί ευάλωτοι στον κορωνοϊό θα πρέπει να έχουν περιορισμένη έκθεση στην κοινότητα.

Απαιτούνται, παράλληλα, συνεχείς απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους. Θα ζητηθεί από το κοινό να φορά μάσκες προστασίας σε δημόσιους χώρους, για να περιοριστεί ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος από ασυμπτωματικούς φορείς. Από τους ασθενείς θα ζητηθεί να μείνουν σπίτι και να διενεργούν τεστ για τον κορωνοϊό. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μαζικής διενέργειας ελέγχων.

Οι προϋποθέσεις για έναρξη της φάσης 2

* Διατηρήσιμη μείωση των κρουσμάτων για τουλάχιστον 14 ημέρες.

* Νοσοκομεία ικανά να δεχτούν όλους τους ασθενείς για τους οποίους θα απαιτηθεί νοσηλεία.

* Οι Πολιτείες να είναι σε θέση να κάνουν τεστ σε όλους τους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα.

* Η κυβέρνηση να μπορεί να ελέγξει όλους τους ανθρώπους με συμπτώματα, αλλά και να παρακολουθήσει στενά τις επαφές όσων βρεθούν θετικοί.

Φάση 3

Το επόμενο στάδιο, που αφορά στην άρση των μέτρων «κοινωνικής απόστασης», μπορεί να μπει σε εφαρμογή όταν υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά εργαλεία για να μετριαστεί ο κίνδυνος της Covid-19. Αυτά περιλαμβάνουν ευρύτερη παρακολούθηση, θεραπείες που μπορούν να σώσουν ασθενείς που νοσούν βαριά ή να αποτρέψουν το να νοσήσουν βαριά αυτοί που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ή την ύπαρξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Η ενεργοποίηση αυτής της φάσης απαιτεί ένα ισχυρό σύστημα παρακολούθησης, διευρυμένα τεστ και μεγάλες δυνατότητες να γίνει ανίχνευση κρουσμάτων, απομόνωση και καραντίνα, ή να έχει αναπτυχθεί εμβόλιο που δοκιμάστηκε και είναι ασφαλές.

Φάση 4

Η φάση αυτή περιλαμβάνει την προετοιμασία για την επόμενη πανδημία. Τότε θα πρέπει να προετοιμαστούν οι ΗΠΑ προκειμένου να μην είναι ποτέ πια ανέτοιμες να διαχειριστούν μια πανδημία. Αυτό απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα, την ανάπτυξη του συστήματος υγείας και ξεκάθαρες δομές, ικανές να δρομολογήσουν σχέδιο αντιμετώπισης.

via

Όλη η επικαιρότητα