Life

Πότε πρέπει ένα ζευγάρι να κάνει σεξ σύμφωνα με την επιστήμη;

Ακούστε το άρθρο

Ένα μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί το μυαλό των ζευγαριών μετά το πρώτο ραντεβού απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα.

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Από τις πιο αγχωτικές πρώτες φορές των ζευγαριών – αν όχι η πιο αγχωτική- είναι η πρώτη φορά που θα κάνουν έρωτα. Ευτυχώς, υπάρχει αυτός ο άγραφος κανόνας όπου κάπου, κάποιος αποφάνθηκε ότι το τρίτο ραντεβού είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί για όλους. Δε μπορείς να πεις σε κάποιον που πέρασε ένα δύσκολο χωρισμό να κάνει σεξ τόσο σύντομα. Οι ηθικές αναστολές διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μία εκ των ερευνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την καθηγήτρια Σάντρα Μετς, μελέτησε τη σχέση μεταξύ του συναισθηματικού δεσίματος που είχε το ζευγάρι (συγκεκριμένα αν έχουν πει «σ’αγαπώ» πριν το σεξ) και της μετέπειτα σχέσης του.

Η μελέτη είχε πραγματοποιηθεί σε 300 φοιτητές, ανεξαρτήτως φύλου. Οι συμμετέχοντες οι οποίοι είπαν «σ’αγαπώ» αφού είχαν ήδη κάνει έρωτα, δήλωσαν ότι είχαν αρνητικές εμπειρίες. Οι ερευνητές, από την άλλη, είπαν ότι με τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες η συζήτηση ήταν συνήθως αμήχανη και απολογητική. Η ίδια μελέτη πρότεινε μία λίστα με κάποιες άλλες εμπειρίες που πρέπει να έχει ένα ζευγάρι προτού προβεί στη σεξουαλική πράξη, όπως το να γνωρίσουν καλύτερα το άτομο που έχουν απέναντι τους, να έχουν φιληθεί και να έχει δημιουργηθεί ένα συναίσθημα δέσμευσης.

Παράλληλα, ο ψυχοθεραπευτής Barton Goldsmith αναφέρει ότι το πιο σημαντικό που πρέπει να ισχύει πριν από την ερωτική επαφή είναι η απουσία πίεσης, επομένως να είναι και οι δύο άνετοι με αυτό που πρόκειται να συμβεί. Με άλλα λόγια, πρέπει να τραινάρεται το σεξ, μέχρι να γίνει σαφές και από τους δύο τι θέλουν (σχέση, ανοιχτή σχέση, μία βραδιά). Αυτό που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί είναι πόσο πρέπει να τραινάρεται.

Επιλογή 1η

Λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Goldsmith, 36 ώρες είναι αρκετές για να πει κάποιος ότι είναι όντως έτοιμος να κάνει σεξ, χωρίς απαραίτητα αυτές οι 36 ώρες να είναι διαδοχικές. Μοι 36 ώρες μπορεί να καλυφθούν σε 12 ραντεβού, μπορεί και σε λιγότερα.
Πρέπει να υπάρχει προσοχή σε αυτόν τον κανόνα, καθώς αν το ζευγάρι περιμένει περισσότερο, υπάρχει περίπτωση η σεξουαλική επιθυμία να υποχωρεί. Ακόμα και έτσι χάνεται το μυστήριο.

Επιλογή 2η

Για μερικούς μήνες (!). Βάσει των αποτελεσμάτων κάποιων ερευνών, υπάρχει η άποψη ότι με το πέρας των τριών μηνών σχέσης είναι η καλύτερη στιγμή να κάνεις σεξ. Αυτοί οι τρεις μήνες δεν είναι τυχαίος αριθμός, καθώς περίπου τότε τελειώνει η φάση του «μήνα του μέλιτος».

Το συμπέρασμα αυτό δεν προέκυψε από το πουθενά. Στους τρεις πρώτους μήνες, ο έρωτας είναι τόσο έντονος που κανείς από τους δύο δεν μπορεί να ζυγίσει τα ελαττώματά του άλλου. Ο Goldsmith από την άλλη, θεωρεί ότι είναι μετά τους τρεις μήνες είναι πολύ αργά.

Επιλογή 3η

Μετά το γάμο. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ορισμένων ανθρώπων υπαγορεύουν (ακόμα!) ότι πρέπει να περιμένουν να κάνουν σεξ μέχρι να παντρευτούν. Δεν υπάρχει μεγάλη επιστημονική έρευνα για το πώς αυτή η πρακτική επηρεάζει μια μακροπρόθεσμη σχέση, ωστόσο. Το 2010, ο Dean Busby του Πανεπιστήμιο Brigham Young, έκανε μια μελέτη που έδειξε ότι όσο περισσότερο καθυστερείτε το σεξ – ειδικά αν περιμένετε μέχρι το γάμο – τόσο πιο σταθερή και ικανοποιητική θα είναι η σχέση σας. Αλλά το Πανεπιστήμιο Brigham Young, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα του Busby, ανήκει στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού, η οποία δεν είναι οπαδός των ερωτικών περιπτύξεων πριν το γάμο.

ΠΗΓΗ: in2life

Όλη η επικαιρότητα