Ελλάδα Οικονομία

Πόθεν έσχες 2019: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποι είναι οι νέοι υπόχρεοι

Ακούστε το άρθρο

Πόθεν έσχες 2019: Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Νέοι υπόχρεοι προτέθηκαν νε σχετική τροπολογία στον ισχύοντα νόμο.

Πόθεν έσχες: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Πόθεν έσχες 2019:Όλες οι υποχρεώσεις υποβολής πόθεν έσχες του έτους 2018 καθώς και επανυποβολής των ΔΠΚ & ΔΟΣ των ετών 2016, 2017 και 2018 θα μπορούν να εκπληρωθούν από την 18η Φεβρουαρίου 2019 έως την 31η Μαρτίου 2019 με την επαναλειτουργία της εφαρμογής.

Η περίοδος κατά την οποία η εφαρμογή υποβολής θα παραμείνει κλειστή, παρατείνει την προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής αρχικών ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018.

Η ηλεκτρονική καταχώριση των καταστάσεων υπόχρεων προσώπων σε ΔΠΚ και ΔΟΣ έτους 2018 από τους φορείς υπόχρεων ξεκινά την 3η Ιανουαρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί την 25η Ιανουαρίου 2019.

Πόθεν έσχες 2019: Οι νέοι υπόχρεοι

Πόθεν έσχες 2019: Με τη τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Ενδυνάμωση Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 3213/2003 σχετικά με τη δήλωση και τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών, υπαλλήλων κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, εντάσσονται στα υπόχρεα πρόσωπα:

  • οι διοικητικοί, αναπληρωτές διοικητικοί, τομεακοί και ειδικοί τομεακοί γραμματείς,
  • οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο,
  • οι υπάλληλοι που αποσπώνται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διατίθενται σε βουλευτές και κόμματα της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση η προτεινόμενη ρύθμιση έχει στόχο για την ενίσχυση της διαφάνειας και του αποτελεσματικού ελέγχου των προσώπων που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Όπως αναφέρεται, κρίνεται σκόπιμη η ένταξη στους υπόχρεους και των υπαλλήλων που αποσπώνται, βάσει ειδικών διατάξεων,

στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς περαιτέρω διάθεση σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό τη γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους, όπως αναφέρει το reporter.gr.

Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση περιλαμβάνονται στους υπόχρεους σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης οι διοικητικοί και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς υπουργείων,

καθώς και οι τομεακοί και ειδικοί τομεακοί γραμματείς, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4369/2016 (Α’ 33).

Ο όρος «… της Γενικής Κυβέρνησης» παραμένει σε ισχύ, διότι από το πεδίο εφαρμογής του Α’ κεφαλαίου του ν. 4369/2016 εξαιρούνται τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη (άρθρο 13 παρ. 5 του ν. 4369/2016).

Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 2 αποσαφηνίζεται η προθεσμία, εντός της οποίας οι κατηγορίες προσώπων, για τις οποίες επιβάλλεται για πρώτη φορά η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, οφείλουν να υποβάλουν την αρχική δήλωσή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα