Αγροτικά Ηλεία

«Πουλάμε ένα εξαιρετικό λάδι, σχεδόν στο κόστος» – Προβληματισμένοι οι κάτοικοι της Βρίνας

Ακούστε το άρθρο

Πέρα από την χαμηλή τιμή στο λάδι, προέκυψε και η δυσκολία στην πρόσβαση στα λιοστάσια

«Με κίνδυνο για την ζωή μας περνάμε από τους κατεστραμμένους δρόμους, αλλά τι να κάνουμε;»

Δεν έφτανε που η τιμή στο λάδι φέτος είναι πολύ χαμηλή, παρά την εξαιρετική της ποιότητα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μόλις να βγάζουν τα χρήματα που δαπάνησαν για την συντήρηση των ελαιόδεντρων και την αποκομιδή του καρπού, ήρθε και η καταστροφή σημαντικού μέρους των αγροτικών δρόμων της περιοχής, για να σηκώσουν τα χέρια ψηλά …
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κάποιο ατύχημα. Τρακτέρ από εδώ δεν περνά εύκολα και διακινδυνεύουμε κάθε μέρα για να πάμε στα λιοστάσια μας. Μπορούμε όμως να κάνουμε διαφορετικά; Και ας μην κερδίζουμε σχεδόν τίποτα από το λάδι, λόγω της χαμηλής τιμής που πωλείτε αυτό».

Αυτή η δήλωση δείχνει πόσο προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι της κοινότητας της Βρίνας από την υπάρχουσα κατάσταση.

Όπως δήλωσαν χθες, δεν φτάνει που ριψοκινδυνεύουν για να πάνε στα λιοστάσια τους από τους κατεστραμμένους σε αρκετά σημεία, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, αγροτικούς δρόμους, έχουν και τις χαμηλές τιμές το λάδι, που ουσιαστικά εξανεμίζει τον κόπο τους.
Παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν όμως, είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν κάθε μέρα στα λιοστάσια τους, αφού για πολλούς το λάδι είναι το μοναδικό εισόδημα που έχουν για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

Τώρα όσον αφορά την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων, ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων έχει στείλει μηχανήματα που προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι πάντως.

Και αυτό αφού πολλοί από τους δρόμους θέλουν φτιάξιμο από την αρχή!

Βασίλειος Κοπανιτσάνος: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα»

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Βασίλειος Κοπανιτσάνος μιλώντας για το πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία μας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία ξεκίνησαν πριν από 20 ημέρες περίπου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σε πολλά σημεία οι δρόμοι, και να γίνουν αδιάβατοι. Δεδομένου ότι είμαστε μια κοινότητα όπου η οικονομία της βασίζεται στην ελαιοπαραγωγή, έχουμε ένα εκτεταμένο αγροτικό δίχτυο που πλησιάζει τα 150 χλμ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καταφέρει με τις υπηρεσίες του δήμου μας και την συμπαράσταση του δημάρχου μας του κ. Μπαλιούκου, να έχουμε πρόσβαση σε όλους τους αγροτικούς δρόμους. Μάλιστα όσοι κατέβαιναν από την Αθήνα για την ελαιοπαραγωγή είχαν την ευκαιρία να πηγαίνουν στα λιοστάσια τους με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα σε όλες τις περιοχές, κάτι το οποίο φέτος για κάποιους λόγους, αλλά και από τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε, δεν είναι δυνατό. Έχουν δυστυχώς καταστραφεί σημαντικές υποδομές και υπάρχουν και αδιάβατοι δρόμοι με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόσβαση στα λιοστάσια. Να σημειώσω ότι πέρσι ο δήμος μας έκανε ένα σημαντικό έργο στην αγροτική οδοποιία, είχαμε πολλές τσιμεντοστρώσεις που μας βοήθησαν. Όμως φέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπάρχουν προβλήματα, τα όποια αντιμετωπίζονται. Ήδη υπάρχει μηχάνημα του δήμου που κάνει ότι μπορεί και δίνει πρόσβαση σε κάποια δύσκολα σημεία, αλλά θα πρέπει να έχουμε καλό καιρό, να στεγνώσουν οι δρόμοι για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και σε άλλα προβλήματα που υπάρχουν που απαιτούν πιο δύσκολες λύσεις. Ζητάμε από τον κόσμο να κάνει υπομονή και εμείς είμαστε πάντα εδώ για να δίνουμε λύσεις σε ότι πρόβλημα προκύπτει».

Γιάννης Παρασκευάς: Είναι επικίνδυνη η κατάσταση στους δρόμους, έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με την τιμή του λαδιού»

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Παρασκευάς τοπικός σύμβουλος της κοινότητας και ελαιοπαραγωγός μας τόνισε καταρχήν για την κατάσταση στους δρόμους.

«Σε αυτό το κομμάτι το πρόβλημα είναι χρόνιο. Δεν περιμέναμε να γίνει αυτό που έγινε, αλλά … Είναι επικίνδυνη η κατάσταση αφού αν κάποιος με τρακτέρ κάνει απόπειρα να περάσει φορτωμένος μπορεί να έχει πρόβλημα. Αυτό τώρα θέλει διαμόρφωση του χώρου με αύλακα για τα όμβρια ύδατα, κάποιο τεχνικό έργο, αφού από κάτω υπάρχει λιοστάσι και σίγουρα και ο ιδιοκτήτης του θα δυσανασχετεί γι’ αυτό που γίνεται, γιατί αν κοπεί θα πέσει στο χωράφι του. Πρέπει να γίνει ένας μαντρότοιχος από πέτρα ή τσιμέντο. Το πρόβλημα είναι σε πολλά σημεία. Το κομμάτι Βρίνα – Δάφνη – Σκλιβέικα είναι τουλάχιστον σε τρία σημεία αποκομμένο. Υπάρχει θέμα και στην θέση Κρυάβρυση και αλλού. Από δω περνά το μισό χωριό».

Ο κ. Γιάννης Παρασκευάς μιλώντας για την παραγωγή λαδιού, μας τόνισε ότι ενώ η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική, η τιμή είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα ο ελαιοπαραγωγός να κερδίζει ελάχιστα.

«Η παραγωγή μας φέτος στο λάδι είναι καλή. Όμως η τιμή του λαδιού είναι πολύ χαμηλή και επειδή λόγω καιρικών συνθηκών η ελιά δεν μπορεί να αποδώσει όπως θα έπρεπε, ο παραγωγός έχει δυο αρνητικά. Ένα στην απόδοση και ένα στην τιμή. Πληρώνει μεροκάματα και το αποτέλεσμα στο τέλος μηδέν. Όσοι πληρώνουν μεροκάματα κερδίζουν ελάχιστα. Θα μπορούσε η τιμή του λαδιού να είναι λίγο παραπάνω. Δεν μπορεί από 4 ευρώ που είχε κάποτε το λάδι να έχει πέσει στα 2,30 και 2,10. Το θετικό είναι ότι η ποιότητα είναι κορυφή φέτος και είχαμε πολλά χρόνια να το δούμε αυτό. Και για την τιμή μεγάλο ρόλο παίζουν οι μεσάζοντες».

Χρήστος Βεργής : «Τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν εύκολα»

Ο κ. Χρήστος Βεργής επίσης ελαιοπαραγωγός μιλώντας για τον δρόμο ανέφερε.
«Ο δρόμος έχει πέσει σε πολλά σημεία, όπως στην Κρυάβρυση, στην Μπλάνα, στο Σκίντο και αλλού και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Και έτσι όσοι θέλουν να πάνε στα λιοστάσια τους πάνε με μεγάλη δυσκολία. Τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν εύκολα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία.

Όσον αφορά το λάδι στάθηκε και αυτός στην εξαιρετική φετινή του ποιότητα, αλλά και στην πολύ χαμηλή τιμή.

«Η ποιότητα είναι εξαιρετική αλλά η τιμή είναι χάλια. Δεν βγαίνουν με τίποτα οι παραγωγοί. Και αυτό συμβαίνει λόγω των μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται το λάδι. Οι παραγωγοί δεν παίρνουν αυτά που έπρεπε να πάρουν. Αν βάλουμε τα μηχανήματα και τα μεροκάματα, το κέρδος είναι ελάχιστο».

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: «Πέρσι με τόσα προβλήματα πουλούσαμε πιο ακριβά το λάδι»

Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος από τους νέους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής αναφερόμενος στις ζημιές που έχει το αγροτικό οδικό δίχτυο τόνισε σχετικά.
«Σε πολλά σημεία λόγω των έντονων βροχοπτώσεων είχαμε κατολισθήσεις και πολλοί δρόμοι χάλασαν εντελώς. Κάποιοι δρόμοι τώρα περνιούνται μόνο με τρακτέρ. Έχουμε κάνει έκκληση στον δήμο και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει άμεση αποκατάσταση των δρόμων. Απλά τώρα κάνουμε τον σταυρό μας να μην βρέξει για να μπορούμε να πηγαίνουμε όπως μπορούμε στα κτήματα. Ιδίως όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο με σακιά, είναι πολύ δύσκολο να περάσει από αυτούς τους δρόμους».

Για την τιμή του λαδιού και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος τόνισε πως είναι άδικο να είναι τόσο χαμηλή.

«Η τιμή φέτος είναι πολύ χαμηλή. Πέρσι με οξέα και με τόσες ζημιές που είχε το λάδι με το γλειοσπόριο, το πουλούσαμε πιο ακριβά απ’ ότι τώρα. Είναι κρίμα για τόσο καλή ποιητή που έχει το λάδι φέτος, να έχουμε τόσο μικρή τιμή. Ίσως να υπάρχει μεγάλη ποσότητα. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι άλλο, αφού υπάρχει παραγωγή και σε άλλα κράτη του εξωτερικού και δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Είναι κρίμα πάντως αυτό για τον κόσμο που ζει από λάδι».

Όλη η επικαιρότητα