Οικονομία

Power Pass: Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το πολυνομοσχέδιο κατέθεσαν στη Βουλή 12 αρμόδια υπουργεία, ενώ σε αυτό προβλέπεται η επιδότηση του ρεύματος και για τον Ιούνιο.
Ακούστε το άρθρο

Όπως αναμενόταν, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσαν που κατέθεσαν στη Βουλή 12 αρμόδια υπουργεία, προβλέπει και την επιδότηση του ρεύματος και τον Ιούνιο αφού το Power Pass επεκτάθηκε.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τους πυροσβέστες

Αλλαγές στις αμοιβές των πυροσβεστών έρχονται με το ίδιο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα.

Χαρακτηριστικά, δίνεται η δυνατότητα στους πυροσβέστες, εφόσον το επιθυμούν, να εκτελούν περιπολίες ή υπηρετούν σε πεζοπόρα τμήματα σε περιπτώσεις που η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλή (επίπεδο 3), πολύ υψηλή (κατηγορία 4) ή συναγερμού (κατηγορία 5) να κάνουν υπερωρίες μέχρι τέσσερα 8ωρα με αποζημίωση 20%.

Η αποζημίωση για τις υπερωρίες ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την εργασία πέραν του πενθημέρου, προσαυξημένη κατά 20%.

Έτσι, οι πυροσβέστες που το επιθυμούν μπορούν να κάνουν 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα για τις υπερωρίες, στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «μετά από έγκριση του οικείου Διοικητή, θα μπορεί να εθελοντικά να απασχοληθούν μέχρι τέσσερα οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης».

«Η αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως 12 επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Επίδομα επικινδυνότητας

Παράλληλα, με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο θα δοθεί άμεσα μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Επίσης, ειδική διάταξη ορίζει ότι συγγενείς πολιτών που μετείχαν οικειοθελώς σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών και έχασαν την ζωή τους μπορούν να προσληφθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως πολιτικό προσωπικό.

Όλη η επικαιρότητα