Categories: Οικονομία

Power Pass: Πληρωμές από την Παρασκευή και σε δύο φάσεις

Share

Στη τελική ευθεία εισέρχονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων σε 2,8 εκατ. αιτήσεις για την επιστροφή των χρημάτων από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να υπολογιστεί το ακριβές ποσό της ενίσχυσης που θα καταβληθεί σε κάθε δικαιούχο.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για την πλειονότητα των νοικοκυριών τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μεθαύριο Παρασκευή αλλά ορισμένοι από τους δικαιούχους θα πρέπει να περιμένουν λίγες ημέρες ακόμα για να ολοκληρωθούν οι έξτρα διασταυρώσεις που θα «ξεκλειδώσουν» το επίδομα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απορρίφθηκε καθώς από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούσαν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα από αυτό που προβλέπει ο νόμος, περισσότερες από μία αιτήσεις για το ίδιο ρολόι και αιτήσεις για τις οποίες οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις από τους παρόχους ή ήταν χαμηλότερες από 30 ευρώ για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης του επιδόματος ρεύματος, το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα όπως επιθυμούν χωρίς καμία δέσμευση δηλαδή να κάνουν ανάληψη ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να έχουν δηλώσει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ((ΙΒΑΝ).

Εν αναμονή της καταβολή του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύμα τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν η αίτηση έχει γίνει αποδεκτή καθώς και σε ποια φάση βρίσκεται καθώς με την εισαγωγή στη πλατφόρμα εμφανίζεται σήμανση ανάλογα με την πορεία της αίτησης. Ειδικότερα οι ενδείξεις για την εξέλιξη της αίτησης που μπορεί να δει ο καταναλωτής είναι οι εξής:

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:

– αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.

– αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις 3 για τα προστατευόμενα μέλη.

ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη στα 600 ευρώ.

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για τη χορήγηση του επιδόματος στη βενζίνη ύψους έως 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να δοθεί στις αρχές Αυγούστου ενώ περισσότερο κερδισμένοι θα είναι όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας αφού θα κερδίσουν μπόνους 15 ευρώ και έτσι ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (ηπειρωτική χώρα ή νησιά) θα λάβουν 60-100 ευρώ. Όσοι επιλέξουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά περιορίζονται σε 45-80 ευρώ.

Πηγή: cnn.gr