Κόσμος

ΠΟΥ: «Μοναδική ευκαιρία» για την Ευρώπη να τελειώνει με την πανδημία

Η Ευρώπη βρίσκεται σε «κατάσταση εκεχειρίας» με τον κορωνοϊό, που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πανδημίας
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη βρίσκεται σε «κατάσταση εκεχειρίας» με τον κορωνοϊό, που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πανδημίας, ανέφερε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε η ευρωπαϊκή ήπειρος εισέρχεται σε μια περίοδο «ορατού τέλους» (σ.σ. plausible endgame), προσθέτοντας ότι ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία αρχίζει να επιπεδώνεται.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, έκανε λόγο για «μοναδική ευκαιρία» για τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να πάρουν τον έλεγχο της μετάδοσης της COVID-19, απαριθμώντας τρεις παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση:

-τα υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης λόγω των εμβολιασμών και της «φυσικής» μόλυνσης,

-την τάση του ιού να εξαπλώνεται με μικρότερο ρυθμό σε θερμότερο καιρό

-και τη μικρότερη σφοδρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει προς το τέλος του στην Ευρώπη, ο Κλούγκε αναφέρει ότι η ερχόμενη άνοιξη «αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μακράς περιόδου ηρεμίας καθώς και πολύ αυξημένα επίπεδα ανθεκτικότητας του πληθυσμού ενάντια σε αναζωπυρώσεις της μετάδοσης [του ιού]».

Ακόμη και αν εμφανιστεί κάποιο καινούργιο στέλεχος, o ίδιος υποστήριξε ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορέσουν να το κρατήσουν υπό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες ανοσοποίησης του πληθυσμού καθώς και η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων, καθώς και άλλα μέτρα στον τομέα της δημόσιας Υγείας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μια «δραστική και καθολική αύξηση στη διασυνοριακή διάθεση των εμβολίων», σημειώνοντας ότι τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους τόσο στην Ευρώπη όσο και έξω από αυτήν. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αν δεν εμβολιαστεί η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, τότε ο ιός θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να αναπτύξει πιο θανατηφόρες και μεταδοτικές μεταλλάξεις.

Ο Κλούγκε είπε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 12 εκατομμύρια νέα κρούσματα στη γεωγραφική περιοχή που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η έξαρση οφείλεται στην άκρως μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον», αλλά επισήμανε ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δεν έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση.

kathimerini.gr (με πληροφορίες από AP, AFP)

Όλη η επικαιρότητα