Ευρώπη Υγεία

ΠΟΥ: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο που συνεχίζει να καταγράφει αύξηση νέων κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία έκθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) η αύξηση και στις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό.

Αυτό ισχύει για τις 53 χώρες στην περιοχή της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 18% και ο αριθμός των θανάτων κατά 14%.  Ήταν η τέταρτη κατά σειρά εβδομαδιαία αύξηση για την περιοχή.

Αυτό αντιστοιχεί σε 1.671.245 εκ. νέα κρούσματα και περισσότερους από 21.475 θανάτους. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτελεί το 56% των κρουσμάτων σε ολόκληρη την υφήλιο, ενώ το ποσοστό θανάτων το 38%.

Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων

Ειδικότερα 42 από τις 61 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ανέφεραν αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 330.465 νέα κρούσματα, ήτοι 486,8 νέα κρούσματα ανά 100.000 και αύξηση 16%, η Ρωσία με 248 956 νέα κρούσματα, 170,6 νέα κρούσματα ανά 100.000 και αύξηση 15% καθώς και η Τουρκία 196 850 νέα κρούσματα, 233,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 μείωση 8%.

Ο υψηλότερος αριθμός νέων θανάτων καταγράφεται στην Ρωσία με 7288 που αντιστοιχεί σε 5,0 νέους θανάτους ανά 100.000 και αύξηση 6%. Ακολουθούν η Ουκρανία με 3239 ήτοι 7,4 θανάτους ανά 100.000 και αύξηση 51%, ενώ και η Ρουμανία καταγράφει 2889 θανάτους, 14,9 ανά 100.000·και αύξηση 22%.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ υποστηρίζουν πως για την αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων ευθύνονται αρκετοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία και η Γεωργία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα.

Κυρίως στο ΗΒ η αύξηση κρουσμάτων με την παραλλαγή AY.4.2

Όσον αφορά την παραλλαγή Δέλτα Plus γνωστή ως AY.4.2, αυτή σύμφωνα με τον ΠΟΥ  ανήκει στην γενεαλογία της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ που έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας και παρουσιάζει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων δύο στην ακίδα πρωτεΐνη με όνομα A222V και Y145H.

Από τον Ιούλιο του 2021 και έως στις 25 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 26.000 ακολουθίες του γονιδιώματος σε 42 χώρες. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 93% προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση της AY.4.2. που αντιπροσωπεύει περίπου το 5,9% των συνολικών κρουσμάτων ΔΕΛΤΑ που αναφέρθηκαν.

Παράλληλα σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες με στόχο να αξιολογηθεί εάν η παραλλαγή AY.4.2 παρουσιάζει αλλαγή στη μεταδοτικότητα ή μείωση της ικανότητας των αντισωμάτων να μπλοκάρουν τον ιό.

Παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες

Εν τω μεταξύ τα πρώτα στοιχεία της ανάλυσης για την αναλογία κρουσμάτων και θανάτων ανά ηλικία και φύλο δείχνουν ότι ύστερα από ανάλυση 122.921.974 κρουσμάτων, που αντιπροσωπεύουν το 52% των παγκόσμιων, το 51% αφορά γυναίκες. Ωστόσο, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που φτάνει το  58%. Αυτές οι αναλογίες ποικίλλουν ανά περιοχή, όπως για παράδειγμα, στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής, στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών τόσο στα κρούσματα όσο και στους θανάτους.

Παράλληλα τον Ιούλιο του 2021, άρχισε να παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 0-24 ετών, ιδιαίτερα στις περιοχές της Ευρώπης και του Δυτικού Ειρηνικού. Αυτό πιθανότατα οφείλεται εν μέρει στην ιεράρχηση των ηλικιακών ομάδων για εμβολιασμό στις περισσότερες χώρες. Επιπρόσθετα, η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, μαζί με την εφαρμογή ενισχυμένων στρατηγικών δοκιμών μεταξύ παιδιών και νέων μπορεί επίσης να συνέβαλε στην παρατηρούμενη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων. Ωστόσο, τα συνολικά ποσοστά μόλυνσης και ασθένειας παραμένουν χαμηλά μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων.

Ο ΠΟΥ τονίζει πως παρά τη μεγάλη προσπάθεια για την επιτήρηση της COVID-19 που καταβάλλεται από τα κράτη μέλη, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης. Η πληρότητα των δεδομένων επιτήρησης εξακολουθεί να είναι χαμηλή και ποικίλλει ανά περιοχή με χώρες χαμηλότερου εισοδήματος να αναφέρουν λιγότερο πλήρη στοιχεία. Ο ΠΟΥ συνιστά συνεχή επιτήρηση για την COVID-19 προκειμένου να κατανοούν οι χώρες τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων καθώς και ο εντοπισμός των πολιτών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια και θάνατο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα