Αποδράσεις

Πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Καλάβρυτα

Ακούστε το άρθρο

Ο Οδοντωτός, το φαράγγι του, οι πηγές στο Πλανητέρο, η εξαιρετική κουζίνα, το Σπήλαιο των Λιμνών και όλα όσα πρέπει να κάνεις και να δεις στα Καλάβρυτα.

Να περπατήσεις στο κέντρο

Η καρδιά των Καλαβρύτων χτυπά στην κεντρική πλατεία και τα δρομάκια γύρω της, που μπορεί να στερούνται τη γραφικότητα άλλων πελοποννήσιων χωριών, είναι όμως γεμάτα ζωντάνια, ρουστίκ ταβερνάκια, όμορφα café και νυχτερινή ζωή που λείπει από άλλους «χειμερινούς» προορισμούς.

Να διασχίσεις το φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό…

Το μικρό ιστορικό τραινάκι που φημίζεται δικαίως για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας» ξεκινά τρεις φορές τη μέρα από τα Καλάβρυτα (και δύο τα Σαββατοκύριακα) για να διασχίσει το υπέροχο φαράγγι του Βουραϊκού και να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοφτό.


…ή με τα πόδια

Αν θέλεις να απολαύσεις την εκπληκτική διαδρομή του Οδοντωτού με το πάσο σου, και με τον ρυθμό σου, η καλύτερη επιλογή είναι η πεζοπορική διαδρομή που ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, οι οποίες με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού. Η διαδρομή είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους. Για να την διασχίσεις ολόκληρη, από τα Καλάβρυτα ως το Διακοφτό, θα υπολογίσεις περί τις έξι ώρες. Μπορείς, όμως, πάντα να κάνεις μόνο την μισή –μέχρι τη Ζαχλωρού– ή ένα μόνο τμήμα της, μέχρι όπου αντέξεις.

Να επισκεφθείς το Σπήλαιο των Λιμνών

Δεκατρείς φυσικές λίμνες, απλωμένες σε τρεις ορόφους, σχηματίζουν ένα μοναδικό στο είδος του σπήλαιο, το ύψος και μόνο του οποίου είναι επιβλητικό: η οροφή του υψώνεται στα 30 μέτρα πάνω από το έδαφος. Οι ατμοσφαιρικά φωτισμένες διαδρομές του ελίσσονται πλάι σε παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών –μια μέδουσα εδώ, ένα κάστρο με τους πύργους του εκεί…


Να πας στο Μέγα Σπήλαιο και στην Αγία Λαύρα

Το Μέγα Σπήλαιο του 362 μ.Χ., 10 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, φέρνει στο νου κάτι από Μετέωρα έτσι όπως ακροβατεί στην άκρη του βράχου. Η δε Αγία Λαύρα, 5 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα βρίσκεται φωλιασμένη σε ένα υπέροχο τοπίο στους πρόποδες του όρους Βελιά και φιλοξενεί μεταξύ άλλων κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης, όπως το περίφημο λάβαρο που ύψωσε εδώ ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Να ανέβεις στο χιονοδρομικό

Άρτια οργανωμένο και δημοφιλέστατο, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων μπορεί να είναι τσιμπημένο (κοστίζει 25€ τα Σαββατοκύριακα για να κάνεις σκι, 10€ για να κάνετε απλώς βόλτα) αλλά έχει μερικές εντυπωσιακές διαδρομές για ski και snowboard, ένα πολύ καλό snow park, σούπερ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, διαδρομές με snowmobile και έλκηθρα, και άλλα πολλά κι ωραία.

Να πεταχτείς μέχρι το Πλανητέρο

Οι πηγές του ποταμού Αροάνιου διασχίζουν ένα δάσος με αιωνόβια πλατάνια που μοιάζει μαγεμένο. Δίπλα του, δύο ξακουστά πεστροφεία-ιχθυοτροφεία σερβίρουν την φημισμένη πέστροφα της περιοχής, συγκεντρώνοντας πλήθη πεινασμένων επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα.

Να δεις τους καταρράκτες στην Άνω Βλασία

Μέχρι πρότινος μυστικό που κάποια στιγμή διέρρευσε, γιατί δύσκολα μένει κρυμμένη για καιρό τέτοια ομορφιά, οι καταρράκτες του Ταξιάρχη απέχουν 25 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, και βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό που λέγεται Άνω Βλασία.

Πηγή: in2life.gr

Όλη η επικαιρότητα