‘Πράσινη’ αντίδραση για τον εξαβράγχιο καρχαρία – Άη Βασίλη

Το γιορτινό κλίμα στην ιχθυόσκαλα θέλησε να αποτυπώσει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ στην πρωινή εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ”, με τον ρεπόρτερ να βγαίνει live πίσω από έναν καρχαρία ντυμένο Άγιο Βασίλη. Στη θέα της εικόνας, μια σειρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα, καθώς όπως αποδείχτηκε επρόκειτο για έναν εξαβράγχιο καρχαρία, είδος υπό εξαφάνιση, του οποίου η αλίευση απαγορεύεται από το νόμο.

“Σήμερα, 21/12/2017, με έκπληξη παρακολουθήσαμε ένα ακόμα περιστατικό προκλητικής επίδειξης και στολίσματος (!!!) ενός ατόμου Εξαβράγχιου καρχαρία στην εκπομπή #ΣΗMEΡA του #SKAI.gr. Για ακόμα μία φορά, iSea και Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τονίζουμε πως σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και όσα αναφέρονται ρητώς στο ΠΔ 67/1981 ειδικά για τον Εξαβράγχιο καρχαρία: «…απαγορεύεται αυστηρά ο φόνος, η απόπειρα φόνου, η κακοποίηση, ο τραυματισμός, η πρόκληση βλάβης, η κατοχή, η σύλληψη, η ταρίχευση, η αγορά, η πώληση, η μετακίνηση και η εξαγωγή τους…»” σχολιάζουν στο facebook από την iSea.

Το News 24/7 επικοινώνησε με την Περιβαλλοντική Οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μάθει περισσότερα για το θέμα. Ο θαλάσσιος βιολόγος, υπεύθυνος προγράμματος “Καρχαρίες και σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο”, Γιάννης Γιώβος μας εξήγησε πως τα μισά είδη καρχαριών στην περιοχή είναι προστατευόμενα είδη. “Το σκυλόψαρο δεν σημαίνει τίποτα. Αυτές είναι κοινές ονομασίες, δεν είναι είδη. Έχουμε περίπου 39 είδη καρχαριών. Από αυτά τα μισά είναι προστατευόμενα”.

Το παράδοξο της ελληνικής νομοθεσίας

Σε τι οφείλεται όμως αυτή η παράβαση του νόμου; “Για πάρα πολλά προστατευόμενα είδη, αυτό προκύπτει λόγω άγνοιας των αλιέων και των λιμενικών αρχών. Δεν είναι απαραίτητο πως ευθύνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι” τονίζει ο κ. Γιωβός που εξηγεί πως ένας άνδρας του λιμενικού, που δεν έχει ενημερωθεί όπως πρέπει, δεν δύναται να αναγνωρίζει όλα τα είδη καρχαρία.

“Το καλοκαίρι του 2016 η γενική διεύθυνση αλιείας έβγαλε έναν γενικό οδηγό αναγνώρισης των καρχαριών. Αυτός πέρα από το γεγονός πως δεν είχε κατάλληλες φωτογραφίες, έχει ελλείψεις. Περιλαμβάνει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά αγνοεί παντελώς την ελληνική” μας περιγράφει στη συνέχεια ο ειδικός. Σύμφωνα με τον κ. Γιωβό, αν και η περιβαλλοντική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά την αλιεία και την πώληση τέτοιων ψαριών, αυτή δεν περιλαμβάνεται στον αλιευτικό κανονισμό.

“Ο νόμος είναι καθολικός, δεν αφορά μόνο τους απλούς πολίτες και όχι τους αλιείς, που σημαίνει πως θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στον αλιευτικό κανονισμό” σχολιάζει επιπλέον και προσθέτει: “Πρόκειται για λάθος στη διεύθυνση αλιείας, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη”.

Συχνά τα περιστατικά αλίευσης

“Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε πέντε – έξι περιστατικά” αλίευσης προστατευόμενων ειδών, λέει ο επιστήμονας και τονίζει πως αυτά είναι μόνο όσα έχουν πέσει στην αντίληψη της οργάνωσης. Τι πρέπει όμως να κάνει ένας ψαράς που βρίσκει στα δίχτυα του κάποιο προστατευόμενο είδος; “Κατ’ αρχήν πρέπει να ενημερώσει οπωσδήποτε τις λιμενικές αρχές. Και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί το άτομο ενός προστατευόμενου είδους, να αποτελεί είδος προς κερδοσκοπία” μας εξηγεί ο Γιάννης Γιώβος.

Σεβασμός στον καρχαρία

Κλείνοντας ο κ. Γιώβος επιμένει πως πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη με την οποία βλέπουμε τους καρχαρίες. “Οι καρχαρίες αξίζουν σεβασμό. Όπως παλιότερα κάποιοι σκότωναν ένα δελφίνι και χαίρονταν και τώρα όποιος το δει κλαίει, πρέπει και για τους καρχαρίες να υπάρχει αντίστοιχος σεβασμός” σημειώνει και προσθέτει: “Αυτή τη στιγμή απειλούνται με εξαφάνιση πάνω από το 50% των καρχαριών. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι ανώτεροι θηρευτές και αν εξαφανιστούν θα διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος”.

 

 

 

 

Πηγή: news247.gr