Οικονομία

«Πράσινο φως» από τον ESM για τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ αναμένει η Αθήνα

xreos23.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία πως δεν θα προκύψει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και πως οι διευθυντές του ESM, δηλαδή οι αναπληρωτές και υφυπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα δώσουν το «πράσινο φως» για την καταβολή των χρημάτων, εκπέμπουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως για σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο πρωινές τηλεδιασκέψεις οργάνων του ESM. Αρχικά θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με θέμα την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης του ESM με την Ελλάδα. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding) θα αναθεωρήσει ουσιαστικά το προηγούμενο Μνημόνιο, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2016. Αυτή η τηλεδιάσκεψη θα γίνει κανονικά και η επικύρωση δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Για λίγο αργότερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των διευθυντών του ESM, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Η τηλεδιάσκεψη έχει ως αποκλειστικό θέμα την απελευθέρωση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων 6,9 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους -και θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των ομολόγων 6,4 δισ. ευρώ που λήγουν από 17 έως και 20 Ιουλίου – και 800 εκατ. ευρώ θα πάνε για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.

Αυτή η τηλεδιάσκεψη είναι πιθανόν να μη γίνει σήμερα και να μεταφερθεί για την Πέμπτη προκειμένου να υπάρξουν κάποιες διευθετήσεις με κάποια προαπαιτούμενα που το ΔΝΤ θεωρεί ημιτελή, αλλά και κάποιοι πρόσθετοι χειρισμοί στο θέμα της δικαστικής περιπέτειας των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, θέμα που εξακολουθεί να θεωρείται ανοιχτό από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρά την αναίρεση του βουλεύματος της παραπομπής τους την προηγούμενη εβδομάδα από τον Άρειο Πάγο.

Για το θέμα της δόσης, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε χθες στο CNN Greece τα εξής: «Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η τηλεδιάσκεψη των Διευθυντών θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) ή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Όποτε και να γίνει, δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Να σημειωθεί πως οι ενστάσεις που καθυστερούν τις αποφάσεις για τη δόση διατυπώνονται και από το ΔΝΤ και από τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ θεωρεί πως τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την έκδοση νομικής γνωμάτευσης για τη συνταγματικότητα της μείωσης των συντάξεων από το 2019, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει επακριβώς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και με το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, ο ESM και η ΕΚΤ ζητούν να δρομολογηθεί η οριστική απαλλαγή των ξένων εμπειρογνωμόνων που είχαν διωχθεί για υπόθεση πώλησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, παρά το γεγονός πως την παρελθούσα Παρασκευή το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη αποσύρθηκε από τον Άρειο Πάγο. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ ζητά την κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για την πολυετή δικαστική του περιπέτεια από την οποία δεν προέκυψαν επιβαρυντικά σε βάρος του στοιχεία.

Αν και Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως υπάρχει η ανησυχία το ΔΝΤ να επικαλεστεί τη μη εφαρμογή των προαπαιτούμενων για να μεταθέσει για μετά τις 27 Ιουλίου τη λήψη της απόφασης για το «επί της αρχής πρόγραμμα» με τη χώρα μας – κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ηγεσίες και τα Κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας-, ωστόσο πηγές από την Ουάσιγκτον καθησύχαζαν σχετικώς, λέγοντας πως δεν θα υπάρξουν προσκόμματα σε αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα