Ηλεία

«Πράσινο φως» για το εργοστάσιο απορριμμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Χαμηλοί τόνοι, χωρίς ωστόσο να λείψουν και οι αιχμές, στην χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, η οποία έγινε υπό την προεδρία του κ. Αντώνη Πατρινού και εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία το θέμα της υποβολής αίτησης του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων περιφερειακής ενότητας Ηλείας» προκειμένου ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ουσιαστικά το Συμβούλιο ενέκρινε τις αποφάσεις που έλαβε στην έκταση συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, ήτοι:  «Απόσυρση της υπ΄ αρ. 698Δ/05-12-2016 αίτησης Δήμου Ήλιδας για χρηματοδότηση της Πράξης «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας», η οποία υπεβλήθη στο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της με κωδικό 14.6i.26-27.1 και Α/Α ΟΠΣ 1465 Πρόσκλησης & Υποβολή αίτησης ένταξης και χρηματοδότησης της παραπάνω Πράξης, στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)», με τίτλο «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων: Υλοποίηση ώριμων έργων ανάκτησης και διάθεσης αστικών αποβλήτων» (Κωδικός Πρόσκλησης: 14.6i.27.7-8.2 , Α/Α ΟΠΣ: 2240).

Τάχιστα βήματα

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος εξήγησε το κατεπείγον του θέματος, καθώς πρέπει να προχωρήσει άμεσα η υποβολή της αίτησης για να ενταχθεί το έργο, έτσι ώστε στα τέλη του μήνα να συνεδριάσει και η Διυπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα ενημερώθηκε και ο ίδιος από τις επαφές που είχε προχθές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελο.

Έκρουσε τον κώδωνα

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα ψηφίσει θετικά, ωστόσο ο επικεφαλής της Γιάννης Λυμπέρης έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση που οι νομικοί σύμβουλοι δεν διασφαλίσουν τους όρους του έργου, γιατί σε περίπτωση ενστάσεων να μην εγκριθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό και να εκπέσει το έργο. Κατηγόρησε επίσης την δημοτική αρχή ότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη στιγμή που ανέλαβε και ενώ είχε προχωρήσει η διαδικασία και είχε αναδειχθεί ο ανάδοχος , βρισκόμαστε σήμερα τρία χρόνια πίσω για να ξαναγίνουν οι διαδικασίες, εκφράζοντας φόβους ότι σε περίπτωση ενστάσεων μπορεί να χρειαστεί νέος διαγωνισμός με ότι αυτό συνεπάγεται. «Δεν θέλω να φανώ μάντης κακών» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την απορία του, πώς ενώ ο ίδιος εργολάβος τότε δεν προχωρούσε την κατασκευή του έργου και χρειάστηκε να του δοθούν δέκα παρατάσεις, ενώ σήμερα δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει. Άφησε δε αιχμές κατά των αρμοδίων Υπουργών και τους κατηγόρησε ότι με τις ενέργειές τους μετέτρεψαν τον ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γίνει χαβούζα. «Δυστυχώς μετά από αγώνες δεκαετιών την πάτησε ο δήμος και η σημερινή κατάσταση μας αδικεί. Ο μόνος που πανηγυρίζει γιατί νομίζει ότι μας την έφερε είναι ο Λιατσής, ο ίδιος όμως γνωρίζει ότι έχει κάνει έγκλημα για το περιβάλλον» είπε μεταξύ άλλων.

Αιχμές για το ΧΥΤΥ

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανταπάντησε ότι τρία χρόνια έχει πει κατ’ επανάληψη ότι το εργοστάσιο δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει γιατί ήταν ένα από τα έντεκα ΣΔΙΤ της χώρας και μόλις πριν ένα μήνα πήραν έγκριση από το Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο η Ήπειρος και οι Σέρρες και ακολουθεί της Ηλείας, ενώ η Κ/Ξ μέχρι τώρα δεν μπορούσε να λάβει δάνειο από την τράπεζα. «Αν δεν είχαμε δώσει τις παρατάσεις θα πηγαίναμε από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον κ. Λυμπέρη ότι αυτός επέλεξε την ‘Τριανταφυλλιά’ και θεμελίωσε τον ΧΥΤΥ και όλοι ζητούσαν την μετατροπή του σε ΧΥΤΑ, γι’ αυτό και επελέγη η ενδιάμεση λύση, για να μην μετατραπεί σε ΧΥΤΑ. «Δώσαμε την καλύτερη λύση και είναι ίσως το μοναδικό έργο σε όλη την Ελλάδα που διαχειρίζεται σκουπίδια σε όλο το νομό» τόνισε.

Δεν θα βλάψει το δήμο

Ο κ. Λυμπέρης επανήλθε με δευτερολογία και υπογράμμισε ότι η παράταξή του δεν θα καταψηφίσει ούτε θα κάνει τρίπλες κάτω από το τραπέζι που θα βλάψουν τον δήμο, ζήτησε όμως να έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του και επέμεινε ότι χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια, ενώ όπως είπε ο ίδιος είχε διασφαλίσει το έργο, καθώς πάνω απ’ όλα είναι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Αναστάσιος Σμέρος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν βελτιωμένοι όροι στην πρόταση και ψήφισε θετικά.

Κάθετα αντίθετος ήταν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την μέθοδο ΣΔΙΤ, καθώς το έργο θα το πληρώνει ο λαός από την τσέπη του και ψήφισε όχι.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι μικροαντιπαραθέσεις στην συνεδρίαση, κατά τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Όλη η επικαιρότητα