Πράσινο φως για τα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια

Share

Την προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων στο Επιμελητήριο Τρικάλων.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο. Επίσης, όπως είπε με τη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι.

Ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου διαπίστωσε, ότι το κλίμα, πλέον είναι διαφορετικό. Μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Όταν κάποιος έχει γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι υπουργείο επιδοτήσεων, αλλά υπουργείο που συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη τόνισε στην εφ. «Πατρίς»: «Είναι προς τη θετική κατεύθυνση γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις στην περιοχή στηρίζονται στον πρωτογενή τομέα και αντλούν από αυτόν το εισόδημά τους. Σαν Επιμελητήριο Ηλείας, εμείς είχαμε θέσει σε γενικές συνελεύσεις το θέμα της εμπλοκής των επιμελητηρίων με τον αγροτικό τομέα, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι ενισχύεται ο ρόλος τους, με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της έλλειψης εκπροσώπησης των αγροτών. Βεβαίως, τόσο από τα Επιμελητήρια όσο και από τον κυβέρνηση, οι διαδικασίες ενσωμάτωσης των τμημάτων αυτών θα πρέπει να είναι σοβαρές προκειμένου ο θεσμός να είναι λειτουργικός και να έχει μέλλον».

Έως τα τέλη του έτους η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις προτεραιότητες τουυπουργείου:

– Την αύξηση, μέχρι το τέλος της τετραετίας, στους 60.000 των νέων που θα ενταχθούν με επιλογή τους και όχι από ανάγκη, στο αγροτικό επάγγελμα,

– Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και κυρίως της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που είναι ίδιο από το 1958 και δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των αγροτών.

-Τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια.

– Τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ έως το τέλος του έτους, μέσα από διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ο υπουργός τόνισε ότι ο Οργανισμός θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλισης.