Ηλεία Υγεία

«Πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

H ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με προϋπολογισμό  1.545.000 ευρώ, είναι ένα από τέσσερα μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης Νοσοκομείων και δημόσιων υποδομών Υγείας της Δυτικής Ελλάδος, που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, με συνολικό προϋπολογισμό 10.152.000 ευρώ.

Η ένταξη των έργων έγινε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υπεβλήθησαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές Υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».«Με τον τρόπο αυτό, μετά την ολοκλήρωση των έργων, τα Νοσοκομεία και οι δημόσιες υποδομές Υγείας που ωφελούνται, θα έχουν θεαματική μείωση στις δαπάνες τους για ενέργεια. Υπολογίζουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα προσεγγίσει το 40%, γεγονός που σημαίνει ότι θ’ αποδεσμευτούν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κάλυψη άλλων αναγκών τους», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Τα τέσσερα έργα

Ειδικότερα, τα τέσσερα έργα που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» είναι:

-Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων A,B,C και M του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με προϋπολογισμό 6.433.000 ευρώ.

-Ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με προϋπολογισμό 1.545.000 ευρώ.

-Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας–Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου, με προϋπολογισμό 1.765.000 ευρώ.

-Ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, στην Βότση 9, στο Αγρίνιο, με προϋπολογισμό 408.000 ευρώ.

Με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα επιτευχθεί καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα, όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, με τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, υπολογίζεται ότι ετησίως η Ν.Μ Πύργου θα εξοικονομεί 241 χιλ. ευρώ που ισοδυναμούν με μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 27%.

Δίπλα στις ανάγκες των Νοσοκομείων

«Είμαστε πάντα πλάι στις ανάγκες των Νοσοκομείων μας και των δημόσιων δομών Υγείας, αναζητούμε διαρκώς τρόπους στήριξης της λειτουργίας τους, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την καθημερινότητα του πολίτη η ύπαρξη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος Υγείας», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, με την υπόμνηση ότι «οι πάντες γνωρίζουν ότι η Υγεία, αποδεδειγμένα και στην πράξη, είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος».

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν

Να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις στα κτίρια, εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών (διπλοί υαλοπίνακες, θερμο-προσόψεις, δώματα κλπ), περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις όσο αναφορά και στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα στην πλευρά της κατανάλωσης ενέργειας (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), του καινοτόμου ελέγχου για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους (χρήσης BMS, έξυπνη ρύθμιση επιπέδου φωτισμού, πολυζωνική ρύθμιση κλιματισμού, αυτοματοποιημένες μετρήσεις ηλεκτρικών και θερμικών μεγεθών σε επιμέρους ζώνες των κτιρίων κλπ), αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επίσης σημαντικό είναι ότι προβλέπεται να καταργηθεί η χρήση όλων των επιμέρους τοπικών κλιματιστικών μονάδων (ενεργοβόρες, ακριβή συντήρηση) με συστήματα κεντρικού κλιματισμού με fan-coils.

Το Νοσοκομείο Πύργου με υψηλή βαθμολογία

Ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας κ.Διαμαντόπουλος, σε δημόσια τοποθέτησή του, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου, και ιδιαίτερα την Υποδιευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού Μαρία Μάλλιου, και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας Μιχάλη Κωστόπουλο, οι οποίοι – όπως είπε – αφιέρωσαν χρόνο και κόπο ακόμα και εκτός συμβατικού ωραρίου για την ωρίμανση της πρότασης. «Η υλοποίησή της συνιστά τη σημαντικότερη παρέμβαση από πλευράς χρησιμότητας και εξοικονόμησης πόρων μετά την κατασκευή του νοσοκομείου», σημείωσε τέλος ο κ.Διαμαντόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα