WEB tv Ηλεία Πολιτισμός

Πρεμιέρα για τον «Δούρειο Ίππο» με το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο

Ακούστε το άρθρο

Έργο – καθρέφτης της καλλιτεχνικής φύσης

Τα όρια των ανθρώπων που ασχολούνται με τον θεατρικό χώρο εξετάζει το αριστουργηματικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» που κάνει πρεμιέρα από την Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος», απόψε στις 9:30 μμ στο θέατρο «Απόλλων», στον Πύργο. Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης), μέχρι και τις 8 Μαρτίου.

Το έργο, το οποίο σκηνοθετεί ο Πύργιος Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, μας συστήνει έναν θίασο που προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο «Λεονόρα, Αντίο!». Η παράσταση – ανοιχτή πρόβα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς σε αρκετά σημεία προκαλούνται εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ σκηνοθέτη και ηθοποιών…

Για το έργο, τη φετινή τους εμπειρία από την επαφή τους με το κείμενο του Πιραντέλο αλλά και τη διαδρομή ενός ηθοποιού μέσα από το θέατρο, μίλησαν μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης και ηθοποιοί της ομάδας τέχνης σε συνέντευξη τύπου χθες στο θέατρο «Απόλλων»…

«Το έργο λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης της καλλιτεχνικής φύσης»…

«Ο Πιραντέλο μέσα από το ευρηματικό έργο του «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» δίνει ένα μάθημα σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τον θεατρικό χώρο, για το που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όριά μας. Με μαεστρία, οξυδέρκεια και υψηλή αίσθηση του χιούμορ βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος», τόνισε ο Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος.

«Το έργο λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης της καλλιτεχνικής φύσης.
Προτερήματα και ελαττώματα περνούν καταιγιστικά εμπρός από τα μάτια μας. Με χειρουργική ακρίβεια, ο συγγραφέας μας οδηγεί και συνάμα μας διδάσκει. Σκηνοθετικά και συγγραφικά ρεύματα, σχολές ηθοποιίας, καλλιτεχνικές τάσεις στροβιλίζονται, αντιπαλεύουν και τέλος συμπορεύονται για το καλό του θεάτρου. Αυτό το πρωτοποριακό και κορυφαίο κείμενο δεν μπορεί να αποφύγει τους κοινωνικούς προβληματισμούς π.χ. για το που οδηγείται η ανθρώπινη φύση σε ακραίες συνθήκες φτώχειας. Θίγονται έτσι ηθικά ζητήματα και όχι μόνο. Το έργο είναι σπουδή πάνω στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, τεράστια αριστουργηματική σύλληψη και γραφή. Ένας μεγάλος κόσμος , ο κόσμος του Πιραντέλο , τόσο μακριά, τόσο κοντά, τόσο μέσα μας», πρόσθεσε ο κ. Παπαπετρόπουλος.

Το σημείωμα της ομάδας…

Από την πλευρά της ομάδας των μελών του «Δούρειου Ίππου» σημειώνεται πως «Έχοντας για μια ακόμα χρονιά στο τιμόνι της ομάδας μας τον σκηνοθέτη Παρασκευά Παπαπετρόπουλο δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας σε ένα έργο –πρόκληση για μας και για το κοινό. “Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε” και οδηγούμαστε όλοι μας σε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο, και σε κάθε στροφή του μας ξαφνιάζει ο ίδιος μας ο εαυτός. Το θέατρο φτιάχνει κόσμους από το τίποτα και κοροϊδεύει τη ματαιότητα

Το αριστούργημα του Πιραντέλο γίνεται για μας αντικείμενο μελέτης σκληρής και ανακαλύπτουμε πόσο μπορεί το θέατρο να επηρεάσει τη ζωή μας και πόσο η ζωή μας το θέατρο.

Μέσα από την ενασχόλησή μας με το θέατρο, καταφέρνουμε να πούμε όσα δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να κάνουμε τις πιο βαθιές βουτιές μέσα στην ψυχή μας και ποιο είναι το κέρδος μας; Η ελευθερία μας μέσα από το χειροκρότημά σας!».

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι:

Βασίλης Αγγελόπουλος – Σκηνοθέτης
Χαραλαμπος Κοντοπανάγος – Ενρίκο
Θανάσης Χαϊκάλης – Παλμίρο Λα Κρότσε
Παναγιώτα Ιωάννου – Ιγκνάτσια Λα Κρότσε
Σοφία Σάλτη – Μομίνα
Γαβριέλα Λαμπροπούλου – Τοτίνα
Νάνσυ Συντέτου – Ντορίνα
Ελευθερία Σταματοπούλου – Ρενέ
Γιάννης Κομπλόης – Νάρντι
Γεώργιος Ραφαήλ Ζωγόπουλος – Σαρέλι
Νίκος Καραμάνης – Πομέτι
Έλλη Γιαννοπούλου – Σαντέζα
Έφη Μαυρομάτη – Χορτάτου και Πελάτισσα
Κώστας Σπίνος – Θεατής και Πελάτης Α’
Κώστας Σμιθ – Θεατής και Πελάτης Β’
Νίκος Βασιλόπουλος – Θεατής και Πελάτης Γ’
Παναγιώτης Παπιώτης –Θεατής και Πελάτης Δ’
Δημήτρης Μαρινόπουλος – Σερβιτόρος
Λυδία Μίνιτς – Κόρη Α’
Γεωργία Γκουβέρου – Κόρη Β’

Συντελεστές

Επιμέλεια Σκηνικών -Κουστουμιών: Αργυρώ Πολίτη
Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης
Φωτογραφία: Λάμπρος Τσακριλής
Μακιγιάζ: Αμάντα Χάρμπαλη –ΙΕΚ Αισθητικής
Κομμώσεις: YIANNIS AIR/Γιάννης Διονυσόπουλος- Μαρία Παρασκευοπούλου/Hair Color Bar- Albanis Hair Styling

Κρατήσεις θέσεων θα γίνονται τις ημέρες των παραστάσεως στο 26210 36521 (6 έως 9 μμ).

Όλη η επικαιρότητα